20.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/20/2024
singleNews

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що Німеччина надішле Україні свій третій зенітно-ракетний комплекс Patriot, а ще шість незабаром надійдуть від інших країн-членів НАТО. 

Німецький виробник безпілотників Quantum-Systems відкрив в Україні виробництво дронів. Завод має виготовляти тисячу безпілотних комплексів на рік, а також запчастини і деталі до них. Упродовж наступних двох років виробник інвестує в завод шість мільйонів євро.

Країни G7 заявили про намір посилити протиповітряну оборону України, а також допомагати нашій країні в отриманні компенсацій за шкоду та руйнування, які заподіяв агресор.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої угоди у сфері безпеки.

Цьогоріч Україна отримає 560 млн євро від Європейського інвестиційного банку на проєкти в енергетиці, транспортній інфраструктурі, відновленні житла та на підтримку українського бізнесу.

Сполучене Королівство виділило майже 150 млн фунтів стерлінгів (понад 180 млн доларів США) на зміцнення енергетичного сектору України. Також країна передала міністерству оборони України сучасне обладнання для роботи з Єдиним державним реєстром військовозобов'язаних, призовників і резервістів «Оберіг».  

Секретаріат Німецько-українського енергетичного партнерства German-Ukrainian Energy Partnership доставив в Україну енергетичне обладнання на суму понад 800 тисяч євро для відновлення інфраструктури, пошкодженної російськими загарбниками.

Україна у межах проєкту «Відновлення критично важливої логістичної інфраструктури та мережевого сполучення», ініційованого нашою країною спільно зі Світовим банком, отримала 18 комплектів модульних мостів виробництва американської компанії Acrow Corporation of America.

Міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Чарльз Браун наголосили на необхідності для Конгресу якнайшвидше схвалити допомогу Україні, оскільки затягування з нею вже має наслідки на полі бою. За словами лідера «демократів» у Палаті представників Конгресу США Хакіма Джеффріса, його однопартійці у законодавчому органі зроблять «усе необхідне, щоб законопроєкт про національну безпеку (з допомогою Україні) вийшов на фінішну пряму».

«Я не сумніваюся, що ми знайдемо спосіб, але ми повинні бути творчими, ми повинні бути гнучкими», – міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Кемерон щодо пошуку шляхів використання російських активів на допомогу Україні.

Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив, що у разі перемоги рф у війні «ціна для французів буде непомірною», тому слід і далі підтримувати Україну.

Віцепремʼєр Молдови Міхай Попшой заявив, що його країна рішуче підтримує Україну і готова брати участь у її відновленні.

рф

ЄС інвестуватиме перші 2,5–3 млрд євро від прибутку від заморожених активів росії у військову допомогу України, – заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Я вже казала про це багато разів і скажу знову: ми маємо бути більше «фінами» у тому, що стосується безпекових питань», – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн щодо закритого кордону між Фінляндією і рф.

Голова комітету оборони у парламенті Фінляндії Юкка Копра припускає, що російські олігархи, у яких є нерухомість в країні, можуть співпрацювати з розвідкою рф.

США планують у три рази збільшити мита на китайський алюміній, що також негативно позначиться на експорті продукції російського «русалу». «русал» постачає до КНР значні обсяги металу з низьким вуглецевим слідом. Нові обмеження для китайських виробників, а також санкції проти російського алюмінію створюють серйозні ризики для експорту «русалу», – заявили в компанії.

Глави МЗС G7 закликали лідерів своїх країн розглянути варіанти зниження залежності від росії у сфері атомної енергетики, йдеться у документі, опублікованому за підсумками зустрічі.

Страхові компанії відмовились компенсувати газпрому збитки за пошкоджені сєвєрниє потокі. Причина руйнування газопроводів – війна рф проти України, а ці ризики не включені в договір страхування, наголошують страховики.

Американська транснаціональна корпорація «Autodesk, Inc», яка розробила і підтримує програму автоматизованого проєктування AutoCAD, з 18 квітня почала блокувати акаунти на росії. Повна заборона AutoCAD на рф може призвести до зривів термінів будівельних проєктів і значних фінансових втрат учасників цього ринку.

Сейм (парламент) Литви незабаром розгляне пропозицію про заборону мовлення російських і білоруських телевізійних каналів та радіопрограм.

Молдова скоротила обсяг торговельних відносин із рф до 3 % від загального обсягу зовнішньої торгівлі.

Інвестиційний банк JPMorgan Chase подав до суду Нью-Йорка позов проти російського банку втб з вимогою припинити спроби російської кредитної організації повернути $ 439,5 млн із рахунку, заблокованого після введення санкцій.

Через посилення міжнародного контролю за виконанням антиросійських санкцій та проблем із платежами імпорт товарів на рф скоротився до $ 67 млрд, що стало мінімумом за останні сім кварталів, повідомив цєнтробанк рф.

Вартість оголошення про продаж товарів на російському інтернет-сервісі «авіто» зросла з 2 до 5–11 %.

У 2024 році у 14 містах-мільйонниках на росії, за винятком москви та санкт-пєтєрбурга, загалом буде введено в експлуатацію лише 30 тис. кв. м комерційної нерухомості – це стане найменшим показником із 2013 року (у 2022–2023 роках девелопери побудували в цих містах 54 тис. та 50 тис. кв. м офісів відповідно).

Кількість угод з боку росіян на купівлю нерухомості в ОАЕ у першому кварталі 2024 року знизилося на 82 % (до аналогічного періоду минулого року), а в Туреччині – на 88 %.

Перше місце з дорожнечі житлово-комунальних послуг (ЖКП) у 2024 році на рф посіло місто нар'ян-мар, де витрати на ЖКП у середньому становлять близько 9,4 тис. руб. на місяць, анадир – 8,9 тис. руб. на місяць, магадан – 8,7 тис. руб., що становить понад 20 % від середньомісячної зарплати росіянина. У п'ятірку міст із найвищими платіжками за комунальні послуги також увійшли якутск (8,6 тис. руб.) і пєтропавловск-камчатскій (8,6 тис. руб.). На шостому місці – москва з 8,2 тис. руб. на місяць. Це найвищий показник серед міст-мільйонників. До топ-10 міст із найдорожчими ЖКП також увійшли: ханти-мансійск – 7,8 тис. руб.; салєхард – 7,7 тис. руб.; сургут – 7,4 тис. руб.; горно-алтайск – 7,3 тис. руб.

Фермери рф намагаються через суд стягнути гроші з російської компанії «когнітів роботікс» (дочірнє підприємство «сбєра» та сognitive technologies), яка поставила їм системи автономного управління сільгосптехнікою cognitive agro pilot. Фермери стверджують, що автопілот не виконує своїх функцій і не відповідає заявленим технічним вимогам.

Клієнти російських сервісів почали отримувати попередження про заборону авторизації через сервіси Apple ID та Google. Такі повідомлення на своїх майданчиках розмістили цифровий сервіс електронних та аудіокниг «літрес» і платформа для любителів ігор, розробників та авторів контенту vk play.

Для російських чиновників посилили правила виїзду за кордон через побоювання фсб, що іноземні держави можуть спробувати отримати доступ до державних секретів. Заборона виїзду без дозволу діє навіть для «дружніх країн».

Ключові бренди останньої на росії транснаціональної алкогольної компанії Bacardi Limited майже закінчилися в роздрібних мережах країни.

на росії із початком повномасштабного вторгнення в Україну вперше за десять років зросла кількість випадків постановки діагнозу «алкогольна залежність».

Окупаційна влада тимчасово окупованого росією Криму скасувала парад побєди та ходу «бєссмєртний полк», які планувала провести 9 травня.

Європейська рада на спеціальному саміті у Брюсселі закликала Раду ЄС та Єврокомісію продовжити роботу щодо введення додаткових мит на деякі види імпорту до Євросоюзу російської сільськогосподарської продукції. Підвищення тарифів поширюється і на рб з урахуванням її тісних зв'язків із рф. «Поширивши на білорусь новий захід, Євросоюз не дозволить росії використовувати рб для обходу нових тарифів та спрямування своїх товарів на ринок ЄС», – заявили в Єврокомісії.

первий замєстітєль міністра економіки рб картун заявив, що в розрахунках з контрагентами з деяких африканських країн використовуються «не фінансові інструменти», а бартер. Він назвав вдалим кейсом обмін білоруських тракторів на апельсини.