27.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/27/2024
singleNews

США оголосили про закупівлю для України нового озброєння на $ 6 мільярдів. До нового рекордного пакета військової допомоги увійдуть: додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot; додаткові боєприпаси для ЗРК NASAMS; обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів ППО з системами ППО України; апаратура і системи протидії БПЛА; боєприпаси для ракетних систем з лазерним наведенням; багатоцільові радари; контрбатарейні радари; додаткові боєприпаси для HIMARS; артилерійські снаряди калібру 155 і 152 мм; високоточні авіаційні боєприпаси; безпілотні авіаційні системи (БПЛА) Switchblade і Puma; тактичні машини для буксирування озброєння і техніки; підривні боєприпаси; компоненти для підтримки українського виробництва БПЛА та інших можливостей; стрілецька зброя і додаткові боєприпаси до стрілецької зброї; допоміжні засоби і підтримка для навчання, технічного обслуговування та забезпечення підтримки.

За час існування коаліції у форматі «Рамштайн» Україні виділено військову допомогу  на суму  $114 млрд.

Радник Білого Дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі повідомив, що перше обладнання у межах оголошеного нещодавно пакета військової допомоги буде доставлене в Україну протягом кількох днів.

Іспанія поставить Україні партію ракет до ЗРК Patriot.

Уряд і парламент Данії оголосили про домовленість щодо збільшення фінансування Українського фонду ще на 4,4 мільярда данських крон (590 мільйонів євро) у 2024 році.

Уряд Норвегії виділяє до 150 мільйонів норвезьких крон (13,7 млн доларів) на технічне обслуговування танків Leopard 2 A4.

Норвегія за останні місяці передала Україні військову допомогу  на суму близько 1 млрд норвезьких крон ($ 5,5 мільярда).

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників прискорити постачання військової допомоги Україні, зазначивши, що іще не пізно для перемоги.

Естонія у координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

Латвія надасть Україні електрогенератор потужністю 250 МВт  та спільно з нашою країною нарощуватиме виробництво дронів.

Міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце вважає, що забезпечити Україну кваліфікованими робітниками для відновлення може допомогти ініціатива  SkillsAlliance for Ukraine, яку готують у ФРН і в якій можуть брати участь  міжнародні партнери та компанії.

Завдаючи повторних ударів по цивільних, зокрема по медиках і рятувальниках в Україні, війська рф повторюють власну тактику в сирії, заявив тимчасово повірений у справах місії США при ОБСЄ Тімоті Ганвей під час засідання Постійної ради ОБСЄ. За його даними, росія вбила в Україні понад 90 медичних працівників, поліцейських і пожежників та поранила майже 350 цивільних осіб, застосовуючи цю тактику.

За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), підтверджена кількість дітей, які загинули внаслідок атак по всій Україні, цього року збільшилася майже на 40 % порівняно з минулим.

рф

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про готовність США запровадити обмежувальні заходи щодо Китаю, якщо КНР не зупинить постачати на росію товари подвійного призначення. Він зазначив, що ця тема обговорювалася на переговорах у Пекіні з головою КНР Сі Цзіньпіном та головою МЗС Ван І.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китай має припинити підтримку рф у війні проти України, якщо хоче мати хороші відносини із Заходом.

Міністерство фінансів США оголосило про санкції проти понад десяти  юридичних, фізичних осіб  та суден, які відігравали ключову роль у сприянні та фінансуванні продажу іранських дронів, зокрема і рф. 

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що можливе розміщення ядерної зброї у Польщі – «це не підбурювання, не погроза росії, а це знову ж таки елемент системи стримування» рф. 

58 % громадян Литви вважають за необхідне заборонити росіянам продавати нерухомість у республіці, ідеться в дослідженні Baltic News Service.

Влада Австрії відмовила делегаціям росії та білорусі в участі в заходах з нагоди звільнення концентраційного табору Маутхаузен.

За понад два роки нафтогазова галузь рф лише на 30 % змогла виконати вимоги влади щодо «імпортозаміщення» і продовжує бути залежною від передових технологій провідних країн світу.

цєнтробанк рф зробив низку важливих для рф заяв, зокрема про те, що майже 70 % російських підприємств мають дефіцит працівників; темпи зростання споживчого кредитування призводять до  накопичення ризиків для населення та банків; у травні будуть посилені кількісні обмеження щодо видачі споживчих кредитів; масова пільгова іпотека завершиться цього літа. Також совєт дірєкторов цб залишив ключову ставку на рівні 16 % річних до середини грудня.

Кількість фейкових банківських додатків після блокування офіційних продуктів на росії зросла за рік на чверть.

За підсумками 2022-2023 років загальна виручка 11-х закритих аеропортів росії в анапє, бєлгородє, брянскє, воронєжє, гєлєнджикє, краснодарє, курскє, ліпєцкє, ростовє-на-дону, а також у тимчасово окупованому Сімферополі впала на 95,1 %, чистий збиток сягнув 5 млрд руб.

У найближчі 20 років, за прогнозом росстата, ще майже 5 млн мігрантів стануть постійними жителями рф. Це фактично призведе до заміни близько 40 % населення рф.

За оцінками російських демографів, втрата росією населення до 2046 року становитиме 12,7 млн осіб.

міністр здравоохранєнія росії міхаіл мурашко визнав, що проблеми безпліддя у шлюбі  на росії переважно викликані чоловічими чинниками, що дуже позначається на демографічній ситуації країни. 

білоруська залізниця другий рік поспіль закінчує зі збитками. У 2022 році вони становили 129,6 млн рублів, у 2023 – 94,9 млн рублів.

На утримання всєбєларусского народного собранія у 2024 році в республіканському бюджеті передбачили один мільйон 510 тисяч рублів.

На білоруському підприємстві «пєлєнг», яке постачає оптико-електронні системи на росію, гостро не вистачає робітників і фахівців з вищою освітою. Під час прийому на роботу співробітникам офіційно обіцяють 13-ту зарплату, матеріальну допомогу до відпустки, премії до святкових дат компанії, розширений соцпакет, спортивні заходи, поїздки вихідного дня з частковою компенсацією вартості, подарунок до Нового року. Через російську агресію проти України «пєлєнг» перебуває під санкціями Євросоюзу, США, Великої Британії та України.

міністєрство по налогам і сборам рб повідомило, що з 1 травня знову подорожчають деякі марки цигарок – до 45 копійок. Підвищення ставок акцизів на тютюнові вироби здійснюється відповідно до вимог міжнародних угод із росією.

Суд гомєльского района визнав «Пісню веселого білоруса» виконавця Apsent екстремістською, міністєрством інформаціі рб її додано до списку екстремістських матеріалів.