Історія української розвідки – у повному доступі

1/6/2021
singleNews

Напередодні Дня зовнішньої розвідки України, який щорічно відзначається 24 січня, СЗРУ публікує повну версію історії української розвідки від найдавніших часів до сьогодення у двох книгах: «Українська розвідка. Прадавні часи» і «Українська розвідка. 100 років боротьби, протистоянь, звершень».

Це своєрідний літопис української розвідки у вигляді документальних хронік, нарисів і замальовок, які ґрунтуються на літописних джерелах, академічних та науково-популярних працях дослідників історії України, українського війська і національних спецслужб, розсекречених документах з архівів Служби зовнішньої розвідки України, матеріалах вітчизняних та закордонних архівів, спогадах і свідченнях безпосередніх учасників подій.

 

Чи мав князь Володимир Великий вивідувачів серед греків? Кому з українців споруджено пам’ятники у Відні і Львові за врятування столиці Австрійської імперії від загарбання турецьким військом і чи справді сміливець був причетний до розвідувальної діяльності? Хто здобував для Богдана Хмельницького інформацію у безпосередньому оточенні польського короля? Чому гетьман України Пилип Орлик користувався шифром у листуванні зі шведським королем Карлом ХІІ і як нинішнім українським криптоаналітикам вдалося його розшифрувати? За що денікінці розстріляли професійного розвідника і першого посла Української Держави у Кубанській Народній Республіці? Як розвідці УНР вдалося упродовж понад десяти років конспіративно вести свою діяльність за часів перебування українського уряду в еміграції?

Відповіді на ці та інші запитання можна знайти на сторінках  двотомника. У ньому відтворена картина зародження й становлення розвідувальної діяльності на віковічних землях України, починаючи від східних слов’ян і Київської Русі до Гетьманської козацької держави, а також від доби УНР до наших днів.

Особлива увага приділена формуванню розвідувальних органів у період Української революції 1917–1921 років, а також діяльності національних підрозділів розвідки у складі Української військової організації, Державного Центру УНР у екзилі, Організації  українських націоналістів та Української повстанської армії. Кілька розділів присвячено напруженому протистоянню між цими підрозділами і радянськими органами держбезпеки, особливостям діяльності підрозділів зовнішньої розвідки у період існування Української РСР.

Упорядковано й новітній період становлення й розвитку зовнішньої розвідки за часів незалежності України – із 1991 до 2020 року. Розкрито питання діяльності Служби зовнішньої розвідки України в умовах російської агресії проти України, її модернізації, реформування відповідно до стандартів НАТО, структурні, кадрові зміни тощо. 

Повнокольорове видання підготовлене у співпраці з Видавничим Домом «АДЕФ-Україна», який до сьогодні давав дозвіл лише на розміщення окремих фрагментів і уривків із книг, а тепер видання доступне в повному обсязі (лише для ознайомлення) на сайті СЗРУ.