Росія може ввести війська до Білорусі у разі зміни влади – RAND Corporation

10/12/2021
singleNews

Незважаючи на відносно невелике глобальне економічне значення, Росія провела більшу кількість військових інтервенцій, аніж будь-який інший конкурент США з часів холодної війни. Про це йдеться у звіті «Військові втручання Росії. Шаблони, чинники та вказівники» американського аналітичного центру RAND Corporation.

У звіті автори оцінюють, коли, де і чому Росія вдавалася до військових втручань, та аналізують 25 інтервенцій, що РФ вчинила з 1991 року, включаючи детальні приклади російсько-грузинської війни 2008 року та участь Москви у громадянській війні в Сирії, що триває і нині.

Зокрема аналітики RAND Corporation припускають, що Росія знову вдасться до військового втручання, щоб запобігти ерозії свого впливу на сусідні країни. На думку експертів, якщо в Білорусі або Вірменії (як основних російських регіональних союзників) до влади прийде уряд, ворожий інтересам Москви, російська інтервенція цілком ймовірна.

Будь-які зміни у пострадянській Євразії, що суперечать інтересам РФ, на переконання науковців, слід розглядати як потенційні тригери для військових дій. Москва не забариться діяти, зокрема й силою, у своєму безпосередньому сусідстві.