Розвідувальна спільнота США: «Росія залишається одним із основних джерел загроз для Сполучених Штатів і світу»

4/16/2021
singleNews

13 квітня ц. р. Офіс Директора національної розвідки США оприлюднив відкриту частину «Щорічного Звіту про оцінки загроз національній безпеці США», підготовленого розвідувальним співтовариством Сполучених Штатів. Звіт чітко виокремлює Росію як одного з головних джерел, що несуть загрозу як регіональній, так і глобальній безпеці.

Згідно з оцінками американських спецслужб, Москва продовжуватиме використовувати широкий набір інструментів для просування власних інтересів у світі. Зокрема це: кампанії впливу, розвідувальні й контррозвідувальні заходи, військова допомога та спільні військові навчання, задіяння найманців, вбивства та продаж зброї, кібератаки, використання космічних програм тощо.

Росія намагатиметься розширювати свій глобальний військовий, розвідувальний, безпековий, комерційний та енергетичний вплив і будувати партнерські стосунки з союзниками та противниками США, зокрема розширюватиме стратегічне співробітництво з Китаєм.

Окремо зазначається, що Росія зберігає значний влив у країнах, які входили до колишнього Радянського Союзу. Це дає підстави прогнозувати зростання ролі РФ на Кавказі, інтервенцію у Білорусь (у разі потреби), продовження дестабілізації ситуації в Україні на тлі малоефективних переговорів із врегулювання.

Національна розвідка США визнає: Росія становить одну з найсерйозніших розвідувальних загроз для Сполучених Штатів, використовуючи свої спецслужби та інструменти для роз’єднання Західноєвропейського союзу, а також збереження свого впливу на пострадянський простір та посилення своєї влади в усьому світі.

Ураховуючи військову позицію та поведінку Москви, як от військову модернізацію, використання військової сили та інтеграцію інформаційної війни, Кремль продовжуватиме кидати нові виклики інтересам США та їхніх союзників, – констатують американські спецслужби.