01.12.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

12/1/2021
singleNews

Федеративна Республіка Німеччина

Центральний уряд і керівники федеральних земель погодились з необхідністю посилення обмежень контактів з метою перервати четверту хвилю пандемії коронавірусу. Зокрема, домовлено зробити до Різдва до 30 мільйонів щеплень першою та другою дозою. Також пропонується запровадження широких обмежень на контакти, особливо для тих, хто не був вакцинований, як у сфері приватного спілкування, так і на відвідування масових заходів та магазинів роздрібної торгівлі.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон заявив, що бустерна доза вакцини від COVID-19 може захищати від нового варіанту коронавірусу.

З вівторка в Англії повернули обов’язок носити маску в транспорті, магазинах, банках та інших громадських місцях. Обов’язок носити захисні маски та інші заходи спрямовані на стримування розповсюдження штаму коронавірусу «омікрон». Усі приїжджі з-за кордону повинні пройти ПЛР-тест до кінця другого дня після прибуття та самоізолюватися, поки не отримають результат. Це на додаток до обмежень на прибуття з 10 країн Південної Африки, які повинні проходити готельний карантин. Наразі у Великій Британії повідомили про 11 випадків зараження варіантом «омікрон».

Республіка Ірландія

Ірландія вимагатиме від усіх приїжджих мати докази негативного тесту на COVID-19, незалежно від їхнього статусу вакцинації, щоб уповільнити потенційне поширення нового варіанту коронавірусу «омікрон».

Чеська Республіка

Із 13 грудня Чехія планує розпочати реєстрацію дітей віком 5–11 років для проведення вакцинації проти COVID-19. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Чехії Адам Войтех. Використовуватиметься вакцина виробництва компанії Pfizer/BioNTech.

Республіка Австрія

В Австрії максимальний штраф за відмову вакцинуватися від коронавірусу з 1 лютого 2022 року може складати до 7200 євро або шість тижнів тюремного ув’язнення. Про це свідчить чорновий варіант австрійського законопроєкту про вакцинаційний захист від COVID-19. При цьому вакцинувати тих, хто відмовляється, не можна буде примусово.

Королівство Нідерландів

У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації з COVID уряд Нідерландів запровадив додаткові обмежувальні заходи, а саме:

громадяни повинні якомога більше залишатися вдома та працювати дистанційно;

з 17:00 до 05:00 місця скупчення людей повинні бути закриті, масові заходи заборонені;

магазини товарів першої необхідності, зокрема супермаркети та аптеки, можуть працювати лише до 20:00;

професійні спортивні матчі та тренування, а також професійні мистецькі та культурні заходи дозволено проводити після 17:00, однак без глядачів;

обов’язкове носіння захисних масок у громадських місцях, де неможливо дотримуватись дистанції у 1,5 метрів, зокрема у ресторанах, барах, кінотеатрах та театрах тощо.

Королівство Швеція

Влада Швеції підтвердила перший у країні випадок зараження штамом коронавірусу «омікрон». У заяві агентства охорони громадського здоров'я Швеції йдеться, що в понеділок у людини, яка живе в регіоні Сконе і щойно повернулася з Південної Африки, був підтверджений новий варіант коронавірусу.

Королівство Норвегія

Уряд Норвегії оголосив про нові заходи, спрямовані на запобігання поширенню коронавірусу. Оголошені заходи включають суворіші правила ізоляції, рекомендації щодо використання масок для обличчя та прагнення до якнайшвидшої вакцинації людей старше 65 років за допомогою бустерних доз. Уряд має намір запропонувати всьому дорослому населенню бустерну вакцину до Великодня 2022 року.

Грецька Республіка

Влада Греції заявила, що зробить в країні вакцинацію від COVID-19 обов'язковою для людей у віці 60 років і старше. Також повідомлено про плани накладати штраф у 100 євро на кожну людину старше 60 років, яка не була вакцинована. Цей захід буде застосовуватися щомісяця з 16 січня.

Латвійська Республіка

У Латвії в аеропортах мандрівникам, які прибувають в країну, з 2 грудня пропонуватимуть добровільно та безкоштовно здати ПЛР-тест. Відповідні зміни схвалив уряд.

Держава Ізраїль

Ізраїль тимчасово заборонив в’їзд іноземців, зокрема українців, через появу нового штаму COVID-19. Іноземці зможуть в’їхати в країну тільки за наявності спеціального дозволу від Комітету з питань виключень. Для отримання спецдозволу потрібно подати заявку до зазначеного органу. Отримання дозволу на в’їзд в Ізраїль, навіть за наявності сертифіката вакцинації від COVID-19 і ПЛР-тесту, не звільняє від самоізоляції.

Сполучені Штати Америки

Центр контролю і профілактики захворювань (CDC) США зобов’яже отримати бустерну дозу вакцин від коронавірусу всім, хто старше 18 років. Зазначається, що ревакцинацію потрібно зробити або через 6 місяців після початкової вакцинації Pfizer або Moderna, або через 2 місяці після початкової вакцинації J&J. Як аргументували в центрі контролю і профілактики захворювань, важливість ревакцинації пов’язана з поширенням нового штаму коронавірусу «омікрон».

Канада

У Торонто звільнили понад 200 співробітників поліції через відмову зробити щеплення проти COVID-19. Крім того, 117 поліцейських відправили у неоплачувану відпустку, тому що вони не провели повну вакцинацію до встановленого терміну 30 листопада. У жовтні поліція Торонто оголосила про свою політику, згідно з якою співробітники, які не зробили обидві дози вакцини проти COVID-19 до 30 листопада, підуть у неоплачувану відпустку. Цим співробітникам також не буде дозволено входити до будівель або об'єктів поліції Торонто, і вони не мають права на підвищення до керівних чи управлінських посад.

Федеративна Республіка Бразилія

Органи охорони здоров’я Бразилії повідомили про перші підтверджені випадки виявлення штаму «омікрон» у двох мандрівників, які прибули до країни з Південної Африки. Нову мутацію коронавірусу виявили у 41-річного чоловіка й 37-річної жінки, які наразі перебувають на самоізоляції. Тести були зроблені 25 листопада, коли у цих двох людей простежувалися легкі симптоми захворювання. Обидва мандрівники прибули до Бразилії 23 листопада й отримали негативний результат ПЛР-тесту за два дні перед відльотом. Через кілька днів перебування в Бразилії вони поверталися до Африки й пройшли ще одне тестування перед відльотом, після чого результати виявилися позитивними. За попередніми даними, обидва туристи не проходили вакцинації.

Японія

Японія підтвердила перший випадок зараження штамом коронавірусу «омікрон». В уряді країни стверджують, що інфікована людина нещодавно прибула з Намібії.