03.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/3/2021
singleNews

ВООЗ

ВООЗ повідомляє, що варіант коронавірусу Mu містить мутації, які потенційно можуть знижувати імунітет, отриманий у результаті вакцинації. Цей новий варіант коронавірусу було вперше виявлено у Колумбії у січні цього року, й відтоді його було підтверджено щонайменше у 39 країнах.

Європейський Союз

Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності (ECDC) заявив, що на сьогодні "немає нагальної потреби" в третій дозі вакцини проти коронавірусу. "Докази, засновані на ефективності вакцини та тривалості захисту, засвідчують, що всі вакцини, дозволені в ЄС/ЄЕЗ, забезпечують високий ступінь захисту від госпіталізації, тяжкого перебігу хвороби та смерті, пов'язаної з COVID-19", – заявили в ECDC. За даними агентства, в ЄС та ЄЕЗ майже третина громадян віком від 18 років все ще не повністю вакциновані. Однак деякі країни заявили, що планують вводити бустерну дозу вакцини деяким групам населення. Серед них, зокрема, США та низка країн Європи. В Ізраїлі наприкінці серпня розпочалася масова вакцинація населення третьою дозою вакцини. Це перша держава у світі, яка запровадила щеплення третьою дозою вакцини проти COVID-19 для такої великої частини населення з метою боротьби з поширенням штаму "Дельта". Всесвітня організація охорони здоров’я закликала до кінця вересня запровадити мораторій на введення бустерної дози вакцини проти коронавірусу через несправедливий розподіл вакцин у світі.

Республіка Болгарія

Болгарія, найменш вакцинована від коронавірусу країна ЄС, запроваджує нові карантинні обмеження з огляду на зростання кількості заражень протягом останніх тижнів, а також поширення штаму "Дельта". Із 7 вересня ресторани та бари в Болгарії доведеться зачиняти о 22:00, спортивні змагання у приміщенні проходитимуть без глядачів. У такий спосіб Болгарія готується до нової осінньої хвилі пандемії. Згідно з новими обмеженнями, музичні фестивалі будуть заборонені, а кінотеатри й театри працюватимуть на 50 % потужності. Учням буде дозволено відвідувати заняття, коли розпочнеться навчальний рік – із 15 вересня, але якщо рівень захворюваності й надалі зростатиме, їм, можливо, доведеться перейти на онлайн-навчання.

Італійська Республіка

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі закликав до обов’язкової вакцинації проти COVID-19. Драгі заявив, що держава повинна запровадити обов'язкову вакцинацію, коли Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) остаточно затвердить вакцини проти коронавірусу. Уряд Італії також працює над розширенням використання COVID-сертифікатів. До кінця вересня 80 % людей старше 12 років, які можуть отримати вакцину від COVID-19, мають бути щеплені.

Королівство Норвегія

У Норвегії вакцину від коронавірусу почнуть пропонувати для підлітків віком 12-15 років, – заявила прем’єрка Норвегії Ерна Солберг. Перед тим таку рекомендацію видало Агентство громадського здоров’я (FHI). Проте підліткам будуть пропонувати не дві, а одну дозу вакцини Pfizer.

Федеративна Республіка Німеччина

Федеральний міністр освіти ФРН Аня Карлічек заявила, що з метою уникнення карантинних заходів у школах під час поточного навчального року необхідно зберегти вимоги носіння захисних масок під час аудиторних занять. Окрім цього, міністерка скептично ставиться до чинних протиепідемічних заходів щодо обов’язкового карантину (самоізоляції) тих осіб/дітей, які контактували з хворими. За її словами, необхідно проводити тестування таких осіб, та, за умов отримання негативного результату, допускати вчителів та дітей до занять.

Сполучені Штати Америки

Білий дім продовжує аналізувати можливість в'їзду в країну іноземців, які вакциновані, поки європейські країни все більше обурюються обмеженнями на поїздки у зв'язку з COVID-19. Прес-секретар Білого дому Джен Псакі сказала, що нові правила ще не були остаточно затверджені, і що на цей момент обмеження залишаються чинними, незважаючи на збиток, який вони завдають американсько-європейським відносинам.

Влада США має намір виділити додатково на виробництво вакцин майже $ 3 млрд, зокрема й від COVID-19, – повідомив координатор Білого дому по боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції Джефф Зінтс.

Об’єднані Арабські Емірати

Емірат Абу-Дабі з 5 вересня скасовує обов'язкову самоізоляцію для туристів, які пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу, повідомляє пресслужба уряду Абу-Дабі. Перед посадкою на рейс до Абу-Дабі всі пасажири, незалежно від того, щеплені вони проти COVID-19 чи ні, мають надати негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до вильоту. Щеплені громадяни й туристи, які прибувають із країн "зеленої" зони, мають здавати ПЛР-тест на шостий день після приїзду. Прибулим із країн, які не входять до "зеленої" зони, необхідно буде здавати ПЛР-тести на четвертий та восьмий день перебування в еміраті.

Японія

Японія підтвердила перші випадки інфікування новим варіантом коронавірусу Mu, який Всесвітня організація охорони здоров'я класифікувала як такий, що викликає інтерес. Міністерство охорони здоров'я Японії повідомило, що варіантом коронавірусу Mu, як з'ясувалося, були інфіковані дві авіапасажирки, в яких виявився позитивним результат тестування на коронавірус під час проходження карантинного контролю у двох аеропортах.

Працівники Міністерства охорони здоров'я Японії вивчили структуру геному коронавірусу у раніше зібраних пробах. Вони виявили, що жінка віком за 40, яка наприкінці червня прибула в аеропорт Наріта з Об'єднаних Арабських Еміратів, а також жінка віком за 50, яка на початку липня прибула в аеропорт Ханеда з Великої Британії, були інфіковані варіантом коронавірусу Mu.