04.02.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/4/2023
singleNews

Сполучені Штати виділяють Україні новий пакет військової допомоги на суму 2,2 млрд доларів, – заявив представник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер. Військова допомога включає: додаткові 155-мм артилерійські снаряди; додаткові 120-мм мінометні снаряди; 190 важких кулеметів із тепловізійними прицілами та боєприпасами; 181 MRAP; 250 ПТРК Javelin; 2 тисячі протитанкових ракет; протипіхотні міни «Клеймор»; 2 пускові установки ППО HAWK; зенітні знаряддя та боєприпаси; устаткування для інтеграції західних пускових установок, ракет та радарів ППО із системами ППО України; устаткування для підтримки наявних можливостей ППО України; генератори ППО; системи протидії БПЛА; 4 радари; 20 протимінометних радарів; запасні частини для протиартилерійських радарів; БПЛА «Пума»; устаткування для захищеного зв'язку; спорядження для холодної погоди, шоломи та інше польове спорядження, медичні засоби. До пакета також входить фінансування навчання українських військовослужбовців, технічне обслуговування та підтримка.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що обсяг обмежень у межах десятого пакета санкцій проти росії становитиме 10 мільярдів євро. Також пані фон дер Ляєн оголосила про виділення Україні першого мільярда євро на відновлення руйнувань відповідно до плану «Швидкого відновлення».

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз не припинить підтримку України попри погрози кремля, і Україна стане членом ЄС.

ЄС погодився надати Україні проміжну оцінку виконання семи критеріїв, отриманих зі статусом кандидата, що пришвидшить переговори про вступ.

Україна підписала угоду про участь у програмі ЄС «Єдиний ринок». Програма покликана спростити доступ до ринків країн ЄС, сприяти бізнесу та його розвитку, конкурентоспроможності, стійкості компаній та цілих секторів економіки. Також Україна і ЄС уклали меморандум щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів, біометану, водню та інших синтетичних газів.

Німецький уряд хоче викупити в Катару 15 зенітних установок Gepard і боєприпаси до них для подальшої передачі Україні.

Німеччина і Швеція ведуть переговори про новий пакет військової допомоги, в межах якого Стокгольм надасть Україні ракети протиповітряної оборони і пускові установки для німецьких систем IRIS-T.

Німеччина передала Україні дев’ять потужних генераторів, які допоможуть підтримувати теплопостачання у Харківській області.

За словами міністра закордонних справ Італії Антоніо Таяні, зенітний ракетний комплекс SAMP/T, який Рим спільно з Парижем планує передати Україні, може бути розгорнутий протягом двох місяців.

У Литві коаліція чотирьох ініціатив з підтримки України – «Blue/Yellow», «Laisvės TV», «1K fondas» та «Stiprūs kartu» («Сильніші разом»), а також суспільний мовник LRT упродовж п’яти днів зібрали понад 5 млн євро на п’ять сучасних радарів ППО для України. Вранці 3 лютого на рахунку кампанії збору було понад 3 млн євро із запланованих п’яти. За спеціальну «щасливу годину», яку запустив один із благодійників, вдалося залучити понад мільйон євро, а литовська IT-компанія Tesonet подвоїла суму до 2 012 000 євро. «Абсолютний рекорд. Світовий… Наш народ буде з Україною до самого кінця. До перемоги!», – повідомив координатор збору Андрюс Тапінас. Усі гроші підуть на закупівлю багатофункціональних тактичних радарів для спостереження за повітряним простором навколо критично важливих українських обʼєктів, таких, як електростанції, водонапірні вежі тощо.

Європейські та українські оператори зв’язку підписали нову спільну заяву-меморандум, якою декларують продовження на пів року домовленостей про доступний роумінг для українців, які через війну опинилися у різних країнах Європи.

Фінляндія приєдналася до групи країн, що працює над створенням Спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

Окружний суддя федерального суду Манхеттена (США) дозволив прокуратурі конфіскувати 5,4 мільйона доларів, що належать російському підсанкційному олігарху та власника телеканалу «царьград» константіну малофєєву. Кошти планують спрямувати на допомогу Україні.

Уряд Швейцарії розробляє нову стратегію зовнішньої політики, в якій буде переглянуто двосторонні відносини з росією через те, що конфедерація приєдналась до всіх антиросійських санкцій ЄС. Влада Швейцарії запровадила санкції проти 141 фізичної особи та 49 російських компаній.

Міністр спорту Польщі Каміль Бортничук прогнозує, що на зустрічі міністрів спорту з країн Європейського Союзу, а також із Великої Британії, Австралії, Канади, Південної Кореї та Японії, що планується 10 лютого, близько 40 країн виступлять проти включення спортсменів з росії та білорусі у програму Олімпійських ігор 2024 року у Парижі.

Уповноважений уряду з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин попередив про дезінформаційну кампанію, яка відбувається в країні щодо біженців з України. За словами Жарина, аналогічні кампанії тривають в Україні та Литві, і він вважає, що вони можуть бути пов'язані з рф.

рф

Авіакомпанія Turkish Airlines продовжує блокувати оплату квитків за допомогою російської платіжної картки «мір».

Британська мережа люксового одягу Paul Smith заявила про повне зупинення діяльності на росії. Компанія не постачатиме товари на рф та розірвала договір із російським партнером з франчайзингу.

Далекосхідна генеруюча компанія, що управляє великими ТЕС на Далекому Сході росії, опинилась на межі банкрутства через подорожчання вугілля на внутрішньому ринку рф.

На росії повністю зупинено виробництво закордонних паспортів нового зразка з мікрочипами. Проблема має системний характер: через міжнародні санкції російські виробники безуспішно шукають альтернативні матеріали та компоненти. На думку експертів, волатильність виробництва триватиме до повного імпортозаміщення, на яке росіянам знадобляться роки.

ІТ-компанія мiro, яка в 2022 році зупинила діяльність свого офісу в пермі, звільняє на росії 119 працівників.

У січні продажі продукції автовазу знизились на 3 % (2022 року продажі обвалились на 46 %).

2022 року вартість продукції молокопереробних заводів рф зросла на 20,1 %.

На білоруській валютно-фондовій біржі курс долара зріс на 0,0088 BYN до 2,6840 BYN/USD. Долар дорожчає вже всьоме за останні вісім торгових сесій і піднявся до максимуму за 3,5 тижні.