06.02.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/6/2023
singleNews

«Литва – це лише три мільйони людей, але цього тижня ми зібрали шість мільйонів євро на купівлю систем протиповітряної оборони для України. Тут немає жодних ознак втоми. Ми стоятимемо з Україною до перемоги», – заявив глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Ізраїль вивчає можливість постачання Україні своєї сучасної системи протиракетної оборони «Залізний купол», – заявив 5 лютого прем'єр-міністр країни Беньямін Нетаньягу.

З Галіфаксу вилетів літак із першим танком Leopard 2, який Канада відправляє в Україну.

Українські військові поїхали вчитися працювати з системами SAMP/T-Mamba.

Прем’єр Сполученого Королівства Ріші Сунак заявив, що зосереджений на забезпеченні якомога скорішого постачання на лінію фронту військового спорядження для України.

Заборона на імпорт до Євросоюзу нафтопродуктів із рф, зокрема бензину, дизеля, гасу, нафти й мазуту, набула чинності в неділю, 5 лютого.

Американське місто Олбані, столиця штату Нью-Йорк, запропонувало стати партнером міста Буча, якому допоможе у відбудові.

82 % населення Латвії підтримують боротьбу України за незалежність і свободу, що на шість пунктів більше, ніж у березні 2022 року.

Польща у найближчий час почне будівництво електронних загороджень на території, що межує з калінінградською областю росії. Система завдовжки понад 200 кілометрів буде оснащена сучасними датчиками та камерами. За 2022 рік польські прикордонники зафіксували 11 випадків незаконного перетину кордону з росії.

рф

Обмеження вартості російської нафти значно позначилось на сумах доходів, які отримує держава-окупант. За словами глави Міжнародного енергетичного агентства Фатіха Біроля, у січні 2023 року росія від експорту нафти та газу втратила майже 30 % прибутку. Це приблизно 8 мільярдів доларів.

«газпром» перестав публікувати оперативні дані щодо обсягів видобутку та експорту газу. До того, як у 2022 році результати діяльності компанії стали найгіршими за всю історію газової промисловості рф, статистика оприлюднювалась один раз на два тижні.

За даними останнього опитування, 33 % росіян заявили, що зарплатні не вистачає для нормального рівня життя, 65 % – про відсутність заощаджень, яких би вистачило на понад три місяці.

2022 року на росії кількість кримінальних переслідувань за висловлювання в інтернеті, пости та репости досягла максимуму за останні 15 років, – ідеться у щорічній доповіді проєкту «Мережеві свободи». Минулого року на рф 779 разів порушувались кримінальні справи, оголошувались вироки, чинились обшуки, допити, затримання осіб, які висловлювали власну думку в інтернеті.

Рекордною стала кількість блокувань інтернет-сторінок, сайтів, IP-адрес та інших втручань у свободу мережі – зафіксовано понад 637 тисяч таких випадків, що на 40 % більше, ніж 2021 року і є абсолютним максимумом за всю історію росії.

Найбільше цензура посилилась у 52 регіонах рф, зокрема адигеї, бурятії, кабардино-балкарії, інгушетії, калмикії, карачаєво-черкесії, мордовії, туві, алтайському та камчатському краях, архангельській, астраханській, вологодській, іванівській, калузькій, кемеровській, ленінградській, самарській, смоленській, тверській, тюменській областях, санкт-петербурзі, чукотському та ямало-ненецькому автономних округах.

У статистиці за 2022 рік, опублікованій Держдепом США, повідомляється, що громадянам білорусі, які намагалися отримати американську візу з туристичною метою, минулого року відмовили у 26,5 % випадків. Порівняно з 2021 роком цей відсоток значно зріс: тоді не змогли потрапити до США 16,81 % білорусів, які подали заяву на візу.

Згідно з інформацією мінфіну, консолідований бюджет на 2023 рік у рб запланований із дефіцитом у розмірі 3,5 млрд рублів. Виплати за держборгом становитимуть 16,1 млрд рублів. Нових кредитів чиновники планують взяти більш ніж на 10 млрд., із яких 9,3 млрд. підуть на рефінансування старих боргів. Примітно, що у бюджеті прописано очікуваний індекс зростання споживчих цін у 2023 році на рівні 10,5 %. Це помітно вище, ніж чиновники запланували у прогнозних документах соціально-економічного розвитку на рік, де очікувана інфляція вказана не вище ніж 7–8 %.

мінськ продовжує «міграційний терор» Європи, а білоруські спецслужби організували бізнес із переправлення нелегалів через кордон до Польщі, – заявила Прикордонна служба Польщі. Останнім часом прикордонники все частіше затримують «провідників», які переправляють нелегалів через кордон і передають їх «кур’єрам». Людей, які займаються незаконним ввезенням людей через кордон, вербують злочинні угруповання з-поміж молодих іноземців, які легально проживають у білорусі: студенти білоруських вишів, вихідці з Іраку, Туреччини або колишніх пострадянських республік. Цих «провідників» навчають особливостей поведінки у полі, розмови з «кур’єром» і мігрантами, як швидко повернутися до білорусі та як говорити з польськими прикордонниками у разі затримання. Робота цих осіб контролюється спецслужбами білорусі. Силовики розуміють, що це добрий бізнес, від якого виграють і вони самі й організатори схеми – за одне переведення нелегалів через кордон «провідник» отримує близько 2,5 тисячі доларів.