06.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/6/2021
singleNews

ВООЗ

ВООЗ оцінює вакцини від коронавірусу для їх включення до реєстру препаратів для використання в надзвичайних ситуаціях на основі побажань і запитів виробників. Про це сказала представник ВООЗ в Азербайджані Ханд Харманджі. Вона зазначила, що ВООЗ схвалює тільки ті вакцини, які довели свою безпеку і ефективність.

Велика Британія

Влада Великої Британії може почати вакцинацію школярів від коронавірусу вже на наступному тижні. Головний санітарний лікар королівства Кріс Вітт готова днями рекомендувати щеплення для всіх підлітків 12-15 років.

Італійська Республіка

Міністр охорони здоров'я Італії Р. Сперанца не виключив введення обов'язкової вакцинації населення країни від коронавірусу. Міністр визнав, що ця рекомендація з боку Європейського агентства лікарських засобів (ЕМА) спростила б процес, але вона зовсім не обов'язкова, і "в урядів є вибір". «Введення обов'язкової вакцинації поки не вирішене питання, але це додатковий інструмент у наших руках, і ми використовуємо його без побоювань. Вакцинація – це єдиний спосіб уникнути нових обмежувальних заходів", – сказав Сперанца.

Фінляндська Республіка

Уряд Фінляндії ухвалив відмовитися від обов'язкового дотримання дистанції у два метри для закритих приміщень, установленої в рамках боротьби з коронавірусом. Надалі дистанцію «близького контакту» визначатимуть місцеві органи Агентства регіонального управління. Відповідна пропозиція міністрів має отримати схвалення парламенту. Окрім того, прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що обмежувальні заходи в країні будуть зняті, коли повний курс вакцинації пройдуть понад 80 % населення від 12 років. Це стосується й маскового режиму.

Федеративна Республіка Німеччина

Німеччина передасть іншим країнам 100 мільйонів доз вакцин від коронавірусу вже до кінця цього року. Про це заявив міністр охорони здоров'я Йенс Шпан. Шпан зазначив, що саме стільки жителів вдалося вакцинувати від COVID-19 у самій Німеччині. На зустрічі з главами охорони здоров'я країн G20 Шпан заявив, що пандемія коронавірусу не закінчиться, поки не закінчиться по всьому світу. "В іншому випадку можуть виникнути нові мутації", – зазначив він. Також наголошується, що, завдяки міжнародним зусиллям, до кінця року планують вакцинувати 40 відсотків усіх жителів планети.

Інститут Роберта Коха (RKI) повідомляє, що протягом минулої доби 554 хворих з підтвердженою інфекцією COVID-19 було госпіталізовано до лікарень. Так, на сьогодні рівень госпіталізації становить 1,83 (попередній день: 1,74; попередній тиждень: 1,65). Показник вказує на кількість госпіталізованих на 100 тисяч населення протягом тижня. Попередній максимум був близько 15,5 в кінці 2020 року. Майже кожен 20-й пацієнт інтенсивної терапії – хворий на вірус COVID-19.

Сполучені Штати Америки

У США вже до 20 вересня можуть схвалити застосування третьої дози вакцини Pfizer для щеплення проти коронавірусу. Про це заявив головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі. За його словами, незабаром після Pfizer можна очікувати схвалення третьої дози й іншої американської вакцини – Moderna. Фаучі наголосив, що США будуть ставитися до цього процесу максимально відповідально.

Держава Ізраїль

Жителів Ізраїлю просять підготуватися до подальшої вакцинації. Глава відділу по боротьбі з коронавірусом в Ізраїлі Салман Зарка закликав жителів країни підготуватися до введення четвертої дози вакцини від COVID-19. "Вірус є і буде існувати, ми також повинні підготуватися до четвертої ін'єкції", – попередив професор Зарка. За його словами, четверта доза також може бути не останньою. "Якщо подумати про це і про зменшення кількості вакцин і антитіл, здається, що кожні кілька місяців, може бути, один раз на рік, кожні п'ять або шість місяців, нам буде потрібно нова ін'єкція", – заявив професор.

Ісламська Республіка Іран

Влада Ірану почала третій етап випробувань другої іранської вакцини від коронавірусу RaziCovPars. Відзначається, що третій етап проходитиме у провінціях Тегеран і Альборз, у ньому візьмуть участь близько 40 тис. добровольців. При цьому передбачається, що до кінця року фармацевтичні компанії Ірану зможуть виробити близько 15-20 млн. доз нової вакцини. Препарат RaziCovPars включає в себе три дози вакцини, дві з яких є ін'єкційними і одна – інтраназальною.

За словами представників міністерства охорони здоров’я Ірану, в країні в рамках «Товариства червоного півмісяця» очікується прибуття нової партії вакцини в кількості 5 млн. доз. Окрім того, вакциновано понад 29,1 млн. жителів, з яких 9,6 млн. отримали вже другу дозу вакцини.

Держава Катар

У Державі Катар триває інтенсивна кампанія з масового щеплення населення вакцинами «Pfizer/BioNTech» та «Moderna». На цей час використано понад 4,5 млн. вакцин, здійснено повне щеплення (двома уколами) більше 82 % усього дорослого населення емірату, близько 94 % отримало, щонайменше, одну дозу. Розпочато щеплення третьою дозою вакцин осіб, які страждають на імунні захворювання, що істотно знизить вірогідність їхнього інфікування.

Японська Держава

Уряд Японії планує продовжити надзвичайний стан, запроваджений в умовах епідемії COVID-19 у столиці країни Токіо та трьох навколишніх префектурах. Уряд Японії минулого місяця розширив дію надзвичайного стану на територію, де живе близько 80 % населення країни. Але навантаження на медичну систему країни не зменшилося настільки, щоб, на думку влади, можна було скасувати обмеження. Уряд планує продовжити карантин приблизно на два тижні в Токіо й сусідніх префектурах Канагава, Сайтама та Чіба.

Уряд Японії планує до грудня ввести цифрові паспорти вакцинації від коронавірусної інфекції для місцевих жителів. Офіційно уряд Японії оголосить про таке рішення 6 вересня.