07.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/7/2021
singleNews

G20

Учасники зустрічі глав міністерств охорони здоров'я країн "Великої двадцятки", що завершилася 6 вересня в Римі, одностайно прийняли "Римський пакт", за яким взяли зобов'язання про загальний доступ до медичної допомоги та розширення кампанії з вакцинації від коронавірусу для країн, що розвиваються.

Республіка Албанія

6 вересня набули чинності нові заходи по боротьбі з коронавірусом. Для в'їзду на територію країни людині необхідно підтвердити, що вона не заражена коронавірусом. Для цього підійде сертифікат про вакцинацію або тест на антитіла, що підтверджує перенесений COVID-19 (терміном не більше шести місяців).

З 11 години вечора до 6 ранку діє комендантська година. За порушення заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу підприємствам загрожують штрафи в розмірі 100-700 тисяч лек, або від 160 до 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Грецька Республіка

У Греції люди з ослабленим імунітетом можуть записуватися на прийом онлайн для отримання третьої дози вакцини проти коронавірусу з 14 вересня, – заявив генеральний секретар первинної медико-санітарної допомоги Маріос Фемістоклеус.

Королівство Данія

Великі мережі супермаркетів у Данії мають намір взяти участь у кампанії країни з вакцинації населення від COVID-19.

Латвійська Республіка

Міністерство охорони здоров'я Латвії готує пропозицію про фінансові санкції щодо лікарів, які відмовляються від вакцинації.

Королівство Нідерландів

За даними Центрального бюро статистики Нідерландів (ЦБС – CBS), зважаючи на обмежувальні заходи у зв’язку з пандемією коронавірусу у першій половині цього року, більше молоді страждало від психологічних проблем. Кожен четвертий громадянин віком від 18 до 25 років мав психологічні розлади протягом першої половини 2021 року. Це на 10 відсотків більше, ніж у 2020 році.

Фінляндська Республіка

Влада Фінляндії пропонує відмовитися від обов’язкового дотримання в закритих приміщеннях безпечної дистанції у два метри. Таке рішення уряд країни ухвалив на позачерговому засіданні в неділю.

Із закону приберуть поняття “близького контакту”, тобто дистанції у два метри, а також визначений законом рівень зараження. Надалі дистанцію “близького контакту” визначатимуть регіональні управління органів державної влади.

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що інші обмежувальні заходи, зокрема масковий режим, скасують, коли повністю буде вакциновано понад 80 % населення віком від 12 років. За її словами, це може відбутися вже у жовтні.

Чеська Республіка

Уряд Чехії може скасувати вимогу про обов'язкове використання масок у приміщеннях після того, як буде повністю вакциновано 75 % населення, – заявив глава МОЗ Адам Войтех.

Королівство Швеція

Адміністрація стокгольмської лікарні Södersjukhuset прийняла рішення про відкриття нового відділення для пацієнтів з COVID-19, яке працюватиме на постійній основі.

Держава Ізраїль

Ізраїльський уряд дозволив із 19 вересня в’їзд невеликим туристичним групам з окремих країн. Як заявили в міністерстві туризму Ізраїлю, туристичним групам чисельністю від 5 до 30 осіб із країн, віднесених до зеленої, жовтої та помаранчевої зон, буде дозволено в’їзд за умови повної вакцинації проти коронавірусу.

Водночас Ізраїль залишиться закритим для мандрівників із країн червоної зони: Болгарії, Бразилії, Мексики, Туреччини.

Іноземні туристи муситимуть пред'явити докази отримання другої дози вакцини упродовж останніх шести місяців або ревакцинації, щоб мати право на в'їзд.

Туристи також мають надати негативний результат ПЛР-тесту, зробленого за 72 години до прибуття, і пройти повторний тест після приземлення в аеропорту "Бен-Гуріон" Тель-Авіва.

Експерти МОЗ Ізраїлю заявили: якщо високий рівень вакцинації збережеться нарівні з високим рівнем нових випадків COVID-19 на тлі відзначення місяця єврейських свят, то є висока ймовірність, що в найближчі місяць-два Ізраїль «досягне ситуації, дуже схожої на колективний імунітет».

Представники охорони здоров’я вважають, що десятки тисяч ізраїльтян протягом найближчих тижнів отримають позитивний тест на COVID-19. Водночас багато інших громадян отримають третю бустерну дозу вакцини. Це означає, що більш ніж 80 % населення будуть відносно захищені від хвороби.

Турецька Республіка

У Туреччині з 6 вересня почали діяти правила, відповідно до яких невакциновані люди зобов’язані здавати негативні ПЛР-тести для відвідування концертів, кінотеатрів і театрів. Організатори масових заходів не пізніше, ніж за останні 48 годин перевірятимуть відвідувачів у системі відстеження контактів, яка показує, чи вони щеплені чи одужали, чи отримали негативний тест.

Також набула чинності вимога ПЛР-тестування для міжміських поїздок літаками, автобусами, потягами чи іншими видами громадського транспорту, за винятком приватних транспортних засобів.

Арабська Республіка Єгипет

Відповідно до наявної інформації Єгипет планує розпочати клінічні випробування першої вакцини проти коронавірусу місцевого виробництва. Зокрема очікується, що міністр вищої освіти та наукових досліджень Халед Абдель Гаффар оголосить протягом поточного тижня про початок клінічних випробувань першої єгипетської вакцини від COVID-19, виготовленої Національним дослідницьким центром (NRC).

Клінічні випробування проводитимуться в групі добровольців у лікарні Національного дослідницького центру, що буде вважатися першою такого роду подією в історії наукових досліджень країни. Початку клінічних випробувань передували лабораторні випробування та випробування на тваринах, які дали обнадійливі результати. Це дасть змогу Єгипетському управлінню з питань лікарських засобів (EDA) надати дозвіл на виготовлення перших доз вакцини CoviVax, яка містить 4 білки проти MERS-CoV, що приводить до отримання високих доз антитіл проти вірусу.

Після успішного проходження всіх етапів клінічних випробувань вакцина CoviVax буде першою, виготовленою в країні виключно єгипетськими зусиллями.

Республіка Куба

Кубинська вакцина Soberana-2 отримала дозвіл на екстрене використання для дітей від 2 до 18 років. Вакцинацію підлітків на Кубі почнуть на цьому тижні. А молодші діти отримуватимуть щеплення з середини вересня.

Чилійська Республіка

Чилійський регулятор охорони здоров'я схвалив вакцину від COVID -19, вироблену китайською компанією Sinovac Biotech Ltd (SVA.O), для щеплення дітей старше шести років.