08.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/8/2021
singleNews

ВООЗ

У ВООЗ засудили багаті країни за накопичення запасів вакцин. ВООЗ заявила, що накопичення вакцин від COVID-19 сприяє продовженню пандемії. За даними ООН, Європейський союз повністю прищепив 57 % свого населення і вводить бустерні дози у Франції і Великій Британії. Африка має повністю вакцинованих проти коронавірусу лише 3 % свого населення.

Республіка Австрія

Канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що пандемія коронавірусу практично закінчилася для тих, хто був вакцинований. "Час локдаунів має бути завершений", – сказав Курц, наголошуючи на необхідності щеплень. За його словами, якщо триває кампанія вакцинації, а люди все ще не щепляться, "не буде обмежень для тих, хто щеплений", а буде для "тих, хто ще не був щеплений".

Грецька Республіка

У Греції лікарів та інших медичних працівників штрафуватимуть за видачу фальшивих сертифікатів про вакцинацію або фейкових COVID-тестів. За кожен такий випадок порушники повинні будуть сплатити 5 тисяч євро. Відповідну поправку до законодавства запропонувало парламенту Міністерство охорони здоров'я Греції. Зокрема, штрафуватимуть осіб, які придбали підроблений COVID-сертифікат чи негативний результат тесту на коронавірус. Також МОЗ Греції пропонує ввести відповідне покарання для викладачів і студентів медичних шкіл університетів і технічних коледжів. Між тим пропонується відстороняти вчителів вказаних закладів від роботи у разі відмови від щеплення. Крім цього, сплачувати штраф у розмірі від 10 до 50 тисяч євро доведеться і власникам або керівникам медичних установ та пансіонатів, які надаватимуть робочі місця людям, не вакцинованим проти COVID-19. Цей штраф збільшуватиметься від 20 до 200 тисяч євро за кожне повторне правопорушення. Запропонована поправка також встановлює обмеження на вартість експрес-тестів на COVID-19 – не більше 10 євро.

Королівство Іспанія

В Іспанії ухвалили використання бустерної дози для осіб з ослабленим імунітетом. Наразі МОЗ країни не має достатньо даних, аби рекомендувати третю дозу населенню в цілому. Відповідно до заяви МОЗ Іспанії, особи з ослабленим імунітетом матимуть більший захист після щеплення третьою дозою. Її рекомендуватимуть після 28 днів з моменту введення другої дози. Бажано, аби це була одна й та сама вакцина. Також МОЗ відзначило, що не має достатньо даних, аби рекомендувати бустерні дози вакцини всьому населенню. Європейське агентство з лікарських засобів наразі оцінює користь від бустерної дози, яку, можливо, рекомендуватимуть для введення через шість місяців після другої.

Фінляндська Республіка

Уряд Фінляндії домовився про стратегію виходу з коронавірусної кризи і подальшої боротьби з епідемією – однією з умов зняття обмежень став достатній рівень вакцинації населення. Влада вважає, що суспільство може повернутися до нормального функціонування, коли двома дозами вакцини буде щеплено як мінімум 80 % жителів у віці старше 12 років. Головна зміна полягає в тому, що мета більше не у придушенні вірусу, а в тому, щоб зберегти суспільство відкритим і продовжити нормальне життя, – заявила прем'єр-міністр Санна Марін.

Федеративна Республіка Німеччина

06.09.2021 р. федеральний та земельні міністри охорони здоров’я дійшли згоди про уніфіковані карантинні правила UNIFORM для школярів. Відтепер лише прямі сусіди школяра, який отримав позитивний тест, мають перейти на карантин, а не весь клас. Через 5 днів у школярів без симптомів має бути можливість безкоштовно пройти тестування. Однак правила слід застосовувати лише за наявності у школах концепцій вентиляції, масок та тестів.

В Університетській клініці Ессена, одному з найбільших центрів лікування коронавірусу в Німеччині, кількість хворих на COVID значно зросла в липні та серпні. Три чверті із загальної кількості 142 пацієнтів з коронавірусом за цей період були невакциновані. Зі слів головного лікаря клініки – професора Йохена А. Вернера, четверта хвиля, яка складатиметься з нещеплених і може мати негативні наслідки, вже набирає швидкість.

Королівство Швеція

Швеція планує з кінця вересня скасувати майже всі обмеження, запроваджені через епідемію коронавірусу. З 29 вересня планується перейти до четвертого з п’яти етапів послаблення обмежень, що означає скасування обмежень на масові заходи. "Скасовуються фактично всі обмеження – ліміти на кількість учасників всередині приміщень і надворі, а також вимоги щодо дистанції між сидіннями… Це важливий сигнал для організаторів по всій країні", – зазначила міністерка культури Аманда Лінд. Міністерка соціального захисту Лена Халленгрен зауважила, що у Швеції повністю вакциновані від коронавірусу вже 70 % дорослого населення, і 80 % отримали принаймні одну дозу.

Азербайджанська Республіка

Вакцинація студентів старше 18 років відтепер в Азербайджані обов'язкова, – заявив міністр освіти Емін Амруллаєв. Ця умова буде відображена у вимогах, пропонованих до кожного вищого і середнього фахового навчального закладу країни.

Грузія

За оцінками директора Тбіліської інфекційної лікарні Тенгіза Церцвадзе, найважчий період четвертої хвилі коронавірусу в країні позаду. Водночас Грузію очікує п’ята хвиля коронавірусу, яка матиме менш важкі наслідки, ніж третя і четверта хвилі.

Парламент Грузії 7 вересня схвалив у фінальному третьому читанні пакет законопроектів, що передбачають амністію для тих, хто отримав штрафи за порушення карантинних обмежень. Ідеться про порушення самоізоляції, карантинних обмежень, комендантської години та маскового режиму на загальну суму близько 76 млн ларі – близько 25 млн доларів.

Республіка Куба

Куба стала першою країною у світі, в якій почалася імунізація від коронавірусу дітей у віці від 2 років. Їх щепитимуть вакцинами власної розробки, які не визнані ВООЗ. Куба завершила клінічні випробування двох своїх вакцин Abdala і Soberana серед неповнолітніх. Минулого тижня країна вже почала робити щеплення дітям у віці 12 років і підліткам. Куба прагне щепити всіх дітей, перш ніж знову відкривати школи, закриті з березня 2020 року. Кубинські вакцини не пройшли міжнародну наукову експертну оцінку й не визнані ВООЗ. Препарати засновані на технології рекомбінантних білків – тієї ж, що використовується в Novavax в США і Sanofi у Франції, які також очікують схвалення ВООЗ.