09.04.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

4/9/2021
singleNews

Італія рекомендує використовувати вакцину AstraZeneca проти коронавірусу для людей старше 60 років через побоювання утворення тромбів у людей молодшого віку. Уряд Норвегії планує запровадити так звані паспорти вакцинації від коронавірусу в рамках послаблення пандемічних обмежень у країні. Епідеміологічна ситуація у Словаччині у зв’язку з поширенням в країні коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 має тенденцію на покращення.

Республіка Австрія

Відповідно до оновлених планів Федерального уряду Австрії, заклади громадського харчування та культури східних федеральних земель (Відень, Бургенланд, Нижня Австрія) вперше можуть відкритися не раніше 3 травня, об’єкти готельної індустрії – орієнтовно з середини травня (13.05. або 24.05.). Фітнес-студії, спортивні центри чи спортзали поновлять свою роботу не раніше червня. Відкриття шкіл регіону попередньо планується 18 квітня, після проведення вакцинації всіх вчителів та з регулярними тестуваннями на коронавірус.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

З 12 квітня в Англії відновлять роботу магазини товарів не першої необхідності, перукарні, салони краси, тренажерні зали, бібліотеки, зоопарки, музеї, паби, ресторани та бари. Обслуговування клієнтів закладів громадського харчування відбуватиметься лише назовні та за столом з членами одного домогосподарства. Це ж обмеження стосуватиметься інших закладів рекреаційної сфери, що частково відновлять роботу: кафе, пабів, ресторанів при готелях тощо.

На території Шотландії відбуватимуться подібні, фактично синхронізовані з Англією, послаблення локдауну, а в Уельсі – з 22 квітня. На території Північної Ірландії процес виходу з локдауну відбувається повільніше, і наступний етап послаблення очікується не раніше 15 квітня за результатами засідання регіонального уряду.

Британські медичні експерти рекомендували громадянам віку до 30 років застосовувати альтернативні місцевій AstraZeneca – американські вакцини Pfizer або Moderna. Молодим громадянам надаватиметься вибір із наявних вакцин.

Королівство Іспанія

Іспанія даватиме вакцину проти коронавірусу AstraZeneca лише людям старше 60 років після того, як європейські та британські регулятори виявили потенційний зв’язок між щепленням і рідкісними тромбами у мозку.

Італійська Республіка

Італія рекомендує використовувати вакцину AstraZeneca проти коронавірусу для людей старше 60 років через побоювання утворення тромбів у людей молодшого віку. Це рішення було ухвалено за кілька годин після того, як Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА) підтвердила зв’язок після вакцинації препаратом AstraZeneca та утворенням тромбів. Утім дані щодо тромбозу пов’язані з введенням лише першої дози вакцини AstraZeneca. Таким чином, люди молодше 60 років не повинні натрапляти на труднощі в отриманні другої і останньої дози цього препарату.

Королівство Норвегія

Уряд Норвегії планує запровадити так звані паспорти вакцинації від коронавірусу в рамках послаблення пандемічних обмежень у країні. За словами очільниці уряду Ерни Солберг, сертифікати з вакцинацією від коронавірусу видаватимуться норвежцям, які отримали щеплення від хвороби або вже перехворіли на неї.

Республіка Польща

У Польщі з початку кампанії з вакцинації прищепили від коронавірусу понад 6,7 млн осіб. При цьому з них понад 2 млн осіб отримали обидві дози препарату. Щеплення першою дозою вакцини отримали понад 4,7 млн жителів країни, а другою дозою – 2 082 707.

Словацька Республіка

Епідеміологічна ситуація у Словаччині у зв’язку з поширенням в країні коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 має тенденцію на покращення. В країні до 28 квітня діє вкотре продовжений Урядом режим надзвичайного стану та запроваджені в рамках його дії санітарно-гігієнічні обмеження, додатковими серед яких є комендантський час з 20:00 год. до 05:00 год. наступного дня, обмеження щодо пересування між адміністративними районами, заборона відпусток за кордоном, обов’язковий карантин для всіх, хто повернувся з-за кордону, тощо.

Французька Республіка

У Франції понад 10 мільйонів людей вже отримали першу дозу вакцини від коронавірусу. За словами прем’єр-міністр Жана Кастекса, країна на тиждень випередила поставлену мету за темпами вакцинації. Президент Еммануель Макрон раніше пообіцяв різке прискорення процесу вакцинації, прагнучи зробити до 20 мільйонів щеплень до середини травня у 67-мільйонній країні та 30 мільйонів до середини червня.

Королівство Швеція

Фармацевтична компанія Johnson&Johnson повідомила про початок поставок вакцин до країн Європи 19 квітня 2021 року. Швеція отримає 1,2 млн. доз (67 тисяч доз у квітні, 300 тисяч доз у травні та трохи менше 900 тисяч доз у червні 2021 року). Вакцина вже схвалена в ЄС, раніше використовувалася лише в США та Південній Африці. Вакцина Johnson&Johnson вводиться лише в одній дозі.

Сполучені Штати Америки

За даними Центру контролю захворювань США, на цей момент в США до пунктів вакцинування передано 225,2 млн. доз вакцин. Проведено щеплення першою дозою 171,4 млн. осіб відповідної категорії. У штаті Нью-Йорк до пунктів надійшло 13,3 млн доз, щеплено 10,7 млн осіб.

Канада

З 8 квітня у провінції Онтаріо втретє від початку пандемії COVID-19 оголосили надзвичайний стан та повернули в дію наказ «залишатися вдома». Він триватиме 28 днів. Протягом цього часу всі роздрібні магазини, ресторани, тренажерні зали, перукарні, косметичні салони будуть зачинені. Великі супермаркети можуть залишатися відкритими лише для продажу товарів першої необхідності.

Ісламська Республіка Іран

У містах, які входять в «червону» зону, зокрема і в Тегерані, закриваються всі непродуктові магазини і базари. У «червону» зону входить 257 міст і Тегеран. Заборонена релігійна і культурна діяльність з кількістю понад 15 осіб. Повністю закриваються в’їзди і виїзди із «червоних» населених пунктів для приватного транспорту, обмежено перевезення пасажирів у громадському транспорті на рівні до 30 % наповненості.

Королівство Саудівська Аравія

Голова управління у справах мечетей Аль-Харам і Пророка шейх Абдулрахман Аль-Судейс підтвердив, що умовою входу в мечеті є вакцинація від коронавірусу.