09.06.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

6/9/2021
singleNews

Республіка Албанія

Албанський уряд скасував усі коронавірусні обмеження для іноземних туристів. Для відвідування Албанії не потрібен ПЛР-тест на коронавірус, тест на антитіла, паспорт вакцинації або будь-який інший документ, що стосується пандемії. Також було скасовано 14-денну вимогу щодо карантину після в'їзду. Іноземних туристів лише закликали триматися в аеропорту на відстані принаймні 1,5 метра один від одного, щоб запобігти поширенню хвороби.

Грецька Республіка

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс дав зрозуміти, що уряд може зробити вакцинацію проти Covid-19 обов'язковою для медичних працівників і осіб, які здійснюють догляд у будинках для людей похилого віку.

Латвійська Республіка

У Латвії був виявлений колумбійський штам коронавірусу, який викликає захворювання Covid-19, або штам B.1.621, що містить дві небезпечні мутації –N501Y і E484K. Колумбійський штам більше схожий на британський, але має менш відому мутацію, яка гірше реагує на нейтралізацію антитіл.

Індійський штам коронавірусу виявлено в Латвії у 21 людини. Серед захворілих 13 латвійців і п’ять іноземців. Серед захворілих – три моряки з Лієпаї, які захворіли на кораблі.

У Латвію ввезено п’ять варіантів індійського штаму. П’ятеро людей захворіли за кордоном, чотири – вдома від рідних, у дев’яти випадках джерело зараження встановити не вдалося. Середній вік хворих цим різновидом коронавірусу – 42 роки.

Республіка Польща

7 червня у Польщу було доставлено ще 2,1 млн. доз вакцини компанії Pfizer, 8 червня – 180 тисяч доз вакцини Johnson&Johnson. Виробник AstraZeneca повідомив, що 10 червня поставить у Польщу 250 тисяч доз вакцини, стільки ж доз надішле 12 червня виробник вакцини Moderna.

З 7 червня препаратом Pfizer можуть бути щеплені і діти у віці від 12 до 15 років. Національна програма вакцинації населення республіки передбачає, що всі охочі повинні бути щеплені до кінця серпня поточного року.

Чеська Республіка

Влада Чехії заявила, що країна відкриє свої кордони для громадян країн Європейського Союзу та Сербії з 21 червня. Мандрівники на в'їзді до Чехії мають пред'явити докази вакцинації, перенесеної коронавірусної інфекції або надати негативний тест на COVID-19. Подібний режим діє для громадян Австрії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Словаччини та Словенії.

Королівство Швеція

За повідомленням Агентства охорони здоров’я у Швеції планово проходить вакцинація населення віком до 1979 р. н. включно.

Сполучені Штати Америки

У звіті про походження COVID-19, підготовленому національною лабораторією уряду США, зроблено висновок, що гіпотеза про витік вірусу з китайської лабораторії в Ухані є правдоподібною і заслуговує на подальше розслідування. Як зазначається, дослідження було підготовлене у травні 2020 року Національною лабораторією Лоуренса Лівермора в Каліфорнії, і на нього посилався Державний департамент, коли проводив розслідування щодо походження пандемії. Лівермор володіє значним досвідом у біологічних питаннях і його оцінка ґрунтувалася на геномному аналізі вірусу SARS-COV-2, який викликає COVID-19. Наразі розвідка США розглядає два ймовірних сценарії походження коронавірусу: вірус виник внаслідок аварії в лабораторії або через контакт людини з інфікованою твариною. Директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майк Райан заявив, що організація не може змусити Китай оприлюднювати більше даних про походження COVID-19, додавши, що він запропонує дослідження, необхідні для розуміння того, звідки вірус виник на "наступному рівні".

Компанія Pfizer заявила, що розпочне велике дослідження для перевірки ефективності власної вакцини проти COVID-19 для дітей віком до 12 років після вибору меншої дози на більш ранньому етапі дослідження. Дослідження охопить до 4 500 дітлахів у більш як 90 клінічних пунктах у США, Фінляндії, Польщі та Іспанії. Компанія заявила, що для дослідження обрала дозу в 10 мікрограмів для дітей віком від 5 до 11 років та у 3 мікрограми для немовлят у віковій групі від 6 місяців до п'яти років.

Грузія

За інформацією заступниці міністра охорони здоров'я Грузії Тамар Габунії, від платформи «Ковакс» у червні Грузія отримає додаткові 43 000 дози препарату AstraZeneca.

Програма вакцинації Грузії буде посилена за рахунок фінансування в розмірі 34,5 мільйона доларів США, затвердженого радою виконавчих директорів 7 червня. Як зазначається в інформації Світового банку, ця сума додається до 80 млн. доларів США, виділених Світовим банком у березні 2020 року на проєкт швидкого реагування на COVID-19.

Республіка Індія

Національний інститут вірусології під час проведення дослідження зразків геному вірусу в осіб, які прибули в Індію з Великобританії та Бразилії, виявив новий штам Covid-19 B.1.1.28.2. За попередньою оцінкою, зазначений штам більш небезпечний (втрата ваги у хворих, реплікація вірусу в дихальних шляхах, тяжка патологія легенів) і потребує додаткового дослідження, зокрема в контексті визначення ефективності застосування наявних вакцин.

Монголія

З моменту запуску загальнонаціональної кампанії з імунізації населення від COVID-19 у Монголії повністю вакциновано вже понад 1,5 млн людей (75,5 % населення), – повідомило Міністерство охорони здоров'я країни. Наразі першу дозу вакцини від COVID-19 отримали близько 1,9 млн осіб або 90 % населення.