10.06.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

6/10/2021
singleNews

Європейський Союз

Європарламент підтримав запровадження європейського цифрового COVID-сертифіката, покликаного забезпечити свободу пересування у Європі на час пандемії. Сертифікат буде виданий національними органами безкоштовно та доступний у цифровому або паперовому форматі, що містить QR-код. Документ засвідчуватиме, що людина була щеплена проти COVID-19, отримала негативний результат тесту або вилікувалась від інфекції. На практиці це будуть три окремі сертифікати.

Спільна система ЄС дозволить зробити сертифікати сумісними та перевіреними в Європейському Союзі, а також запобігти шахрайству та підробці. Система застосовуватиметься з 1 липня 2021 року та діятиме протягом 12 місяців. Сертифікат не буде передумовою вільного пересування і не буде вважатися проїзним документом. Усі країни ЄС повинні приймати сертифікати про щеплення, видані в інших державах-членах для вакцин, дозволених Європейським агентством з лікарських засобів (EMA). Держави-члени самі вирішують, чи прийматимуть вони також сертифікати на вакцини, перелічені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) для екстреного використання.

Французька Республіка

Франція з 9 червня відкрила свої кордони для міжнародних туристів, якщо вони були вакциновані вакцинами, затвердженими регулятором ЄС. Країни світу поділено на три зони – "червону", "помаранчеву" та "зелену", у залежності від епідеміологічної ситуації, яка склалась в цих державах. Україна потрапила до "помаранчевої зони". Згідно з новими правилами, опублікованими на сайті французького уряду, з "помаранчевих" зон дозволяється в’їзд усім вакцинованим громадянам, незалежно від мети поїздки. При цьому людина повинна пройти повну вакцинацію однією з вакцин, затверджених регулятором ЄС ЕМА. До них належать препарати компаній Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca і Johnson&Johnson. На додачу від вакцинованих мандрівників з "помаранчевої" зони при посадці на літак вимагається надати негативний ПЛР-тест або тест на антиген. Мандрівники, які не були вакциновані затвердженою в ЄС вакциною, зможуть потрапити до Франції лише з "поважної причини". При цьому щодо таких подорожніх діє вимога надати негативний тест на коронавірус перед посадкою на борт літака та пройти самоізоляцію протягом 7 днів.

Республіка Австрія

До 1 липня в Австрії скасують майже всі пов'язані з коронавірусом обмеження, крім необхідності пред'явити свій Covid-сертифікат. Перша хвиля послаблення карантину почнеться вже 10 червня. Вимога до носіння масок буде послаблена на відкритих майданчиках для людей, які були вакциновані, здали негативний результат і для всіх тих, хто недавно одужав від вірусу.

Латвійська Республіка

Латвія приєдналася до системи європейських цифрових сертифікатів вакцинації.

Канада

Прем’єр-міністр Канади Дж. Трюдо повідомив, що на пом’якшення обмежень на поїздки та скасування правил «готельного» карантину зможуть розраховувати ті люди, які були повністю вакцинованими проти COVID-19. Він зазначив, що офіційне повідомлення щодо послаблення «коронавірусних» обмежень на кордоні буде зроблено протягом найближчих кількох тижнів.

Уряд Манітоби запроваджує «картки імунізації», які служитимуть жителям провінції підтвердженням того, що вони були повністю вакциновані проти COVID-19. Документ, який міститиме записи про виконані щеплення, буде доступним через два тижні після отримання обох доз вакцини проти коронавірусу. Головною перевагою «картки імунізації» є те, що її власнику не доведеться самоізолюватися на два тижні після повернення з іншої провінції.