11.01.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

1/11/2021
singleNews

Французька Республіка

Із 10.01.2021 у Франції додано ще 8 департаментів, у яких подовжено комендантську годину на 2 години. Вона тепер починається з 18:00 і триватиме до 6:00. Нові департаменти, які підпадають під дію розширеної комендантської години, знаходяться переважно на сході країни, включаючи Нижній Рейн, Верхній Рейн та Узбережжя, а також центральний район Шер.

На думку французької влади, нові обмеження допоможуть знизити кількість соціальних контактів і приведуть до спаду пандемії у зазначених департаментах. Водночас експерти побоюються, що найближчим часом ситуація може погіршитися, оскільки симптоми почнуть масово проявлятися у людей, що заразилися під час новорічних і різдвяних свят.

Італійська Республіка

Із 11 по 16.01.2021 на всій території Італії встановлено режим «жовтої зони», за винятком 5 регіонів з підвищеним рівнем захворюваності (Венето, Емілія Романія, Ломбардія, Калабрія та Сицилія). Експертним комітетом при Раді міністрів Італії пропонується надавати повноваження главам регіонів впроваджувати режим «червоної зони» у випадку перевищення показника захворюваності 250 осіб на 100 000 населення регіону.

Румунія

За наявною інформацією, в Румунії зафіксовано перший випадок інфікування новим штамом коронавірусу. Дівчина віком 27 років з міста Джурджу ще 03.01.2021 р. звернулась до повітової інфекційної лікарні з мінімальними симптомами,  а 08.01.2021 року румунськими медиками було підтверджено, що вона інфікована новим штамом вірусу. Наразі дівчину транспортовано до Національного інституту інфекційних захворювань «МатейБалш» (м. Бухарест) для подальшого спостереження. Додатково встановлено, що вона останнім часом не виїжджала за кордон.

Водночас компетентними органами Румунії, які проводять вакцинацією населення, вдалось усунути всі технічні проблеми з роботою центрів та запустити в роботу переважну їх більшість. Ці центри задіяні в першому етапі (у цей період румунська сторона щоденно планує вакцинувати близько 20 тис. осіб.). За останніми даними, в Румунії вакциновано таку кількість осіб:

16 306 осіб вакциновано (PfizerBioNTech) за останню добу;

92 706 осіб вакциновано всього з 27.12.2020 року;

314 осіб мали побічні незначні реакції на вакцину з усієї кількості вакцинованих осіб.

Республіка Кіпр

Уряд країни прийняв нові обмежувальні заходи для боротьби з пандемією, які вступили в силу з 10.01.2021 р. та діятимуть до 31.01.2021 р.:

заборонено пересування з 21:00 до 05:00;

заборонено збори в громадських місцях (окрім занять фізичними вправами);

державний сектор і органи місцевого самоврядування працюють дистанційно;

богослужіння відбуватимуться без прихожан, але храми можуть бути відкриті для індивідуальної молитви за умови дотримання санітарних протоколів;

продовжують працювати підприємства, пов'язані з будівельним сектором, промислові підприємства, супермаркети і магазини роздрібної торгівлі;

приватним компаніям рекомендовано перевести співробітників на віддалену роботу і дозволити фізичну присутність на робочому місці максимум 15% персоналу (але не більше 20 співробітників на підприємство);

не працюватимуть перукарні, салони краси, театри, кінотеатри, заклади громадського харчування, дозвільні центри, торгові центри, тренажерні зали, школи танців;

навчання проводитиметься онлайн, дитячі садки і спеціальні школи продовжать працювати в звичайному режимі тощо.

Швейцарська Конфедерація

Деякі місцеві ЗМІ країни повідомили про отримання копії проєкту указу, який Федеральна рада ШК направила кантональним органам влади на погодження. Відповідно до цього документу, після консультацій з кантонами, 13 січня 2021 року урядом країни планується ввести локдаун до 28 лютого 2021 року, а саме:

всі заклади харчування, місця відпочинку, музеї будуть і надалі закритими;

кантонам рекомендується перевести всі установи та підприємства на дистанційну форму роботи;

працівники, які входять до груп ризику, повинні бути максимально захищені, а у разі неможливості переведення їх на дистанційну форму роботи вони повинні взяти відгули.

Крім цього у документі зазначається, що за оцінками Федеральної ради ШК офіційний Берн очікує протягом наступних 5 тижнів різкого збільшення загальної кількості випадків зараження (мінімум на 30%) через розповсюдження британського штаму COVID-19.

Угорська Республіка

Угорщина продовжила частковий локдаун до 1 лютого. Обмеження включають комендантську годину з восьмої вечора до п’ятої ранку, заборону на зібрання та закриття готелів та ресторанів (їжу можна замовляти лише навинос). Початкові школи й дитячі садки залишатимуться відкритими. У старших класах та університетах навчання проводитиметься дистанційно.

Грецька Республіка

Греція ввела до 21 січня 7-денний карантин для всіх пасажирів міжнародних рейсів, які прибувають в країну. Оголошено про продовження існуючих директив по COVID-19 щодо міжнародних рейсів, які будуть діяти до півночі четверга, 21 січня 2021 року.

Загальний карантин, введений 7 листопада для боротьби з поширенням коронавірусу, продовжується ще до 18 січня, проте з 11 січня відкриються початкові школи і дитячі садки.

Канада

Із 09.01.2021 року в провінції Квебек почав діяти режим «комендантської години», в рамках якого мешканцям регіону заборонено виходити на вулицю з 20:00 до 05:00. Поліція в цей період має право зупиняти всіх осіб та опитувати щодо причин перебування на вулиці. Штраф за недотримання комендантської години – від 1000 до 6000 доларів.

Відповідно до нових правил, на вулиці мають право перебувати: працівники невідкладних професій, які йдуть на роботу або з роботи;    особи, які працюють у сфері транспортування вантажів; особи, які надають медичні послуги іншим громадянам або відвідують хворого члена сім'ї; особи, які потребують негайної медичної допомоги або мають запис у стоматолога або окуліста; особи, які повертаються додому із залізничних вокзалів чи аеропортів, або їдуть до них для виїзду за межі країни; особи, які вигулюють собаку на відстані одного кілометра від свого дому тощо.

Міністерство охорони здоров’я Канади заявило про посилений моніторинг розповсюдження в країні нових штамів коронавірусу. Зокрема, наразі виявлено 14 випадків нового штаму, який вперше з’явився  у Великій Британії.

Держава Катар

Наявні дані свідчать про збереження тенденції з погіршення епідеміологічної ситуації в Державі Катар внаслідок перевищення кількості нових хворих над числом тих, хто одужав.

Південно-Африканська Республіка

За інформацією Міністерства охорони здоров’я ПАР, вперше встановлено випадок повторного зараження новим штамом південноафриканського коронавірусу N501Y. Це сталося у Бразилії: жінка перехворіла коронавірсуом ще у травні 2020 року та у жовтні 2020 року. При цьому другий випадок був складнішим і імунітет, набутий під час першого випадку, не допоміг. Науковці занепокоєні тим, що певні мутації можуть дозволити вірусу уникати імунітету від попередніх інфекцій або вакцин.

У разі підтвердження це може мати вкрай негативні наслідки  в майбутньому, такі як необхідність постійного вдосконалення вакцин у відповідності до мутацій і проведення додаткового вакцинування, а також збільшує час боротьби із пандемією.

Республіка Куба

За даними провідних епідеміологів республіки, новорічні свята і приїзд великої кількості людей через кордон погіршили епідеміологічну обстановку на Кубі. У зв’язку з цим влада країни ввела ряд нових обмежень через зростання захворюваності коронавірусною інфекцією: призупинено міжміське транспортне сполучення, проведення культурно-мистецьких заходів, а також заборонено відвідування громадських місць в нічні години.

Китайська Народна Республіка

Продовжується спалах захворювань на COVID-19 в провінції Хебей. Так, загалом 354 особи в місті Шицзячжуан, адміністративному центрі цієї провінції, здали позитивний тест на коронавірус. З суботи в цьому місті була припинена робота громадського транспорту, включаючи автобуси, таксі та метро. Також канцелярія міського штабу з профілактики та контролю COVID-19 наказала всім жителям міста залишатися вдома протягом семи днів після завершення загальноміського тестування.