13.01.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

1/13/2021
singleNews

Федеративна Республіка Німеччина

У Німеччині мають намір запобігти поширенню коронавірусних мутацій за допомогою жорсткіших правил в’їзду в країну. Зокрема, планується, серед іншого, загальне обов’язкове тестування перед в'їздом для всіх мандрівників з країн, в яких дві мутації вже поширені або в яких т.зв. семиденна захворюваність перевищує 200 осіб на 100 000 населення. Зазначені заходи мають розпочатися з 14.01.2021 р. Крім цього, МОЗ Німеччини хоче зобов’язати лабораторії в майбутньому дедалі частіше досліджувати зразки коронавірусних тестів на небезпечні мутації вірусу. Передбачено фінансове стимулювання таких заходів.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

З метою посилення санітарного контролю вводяться вимоги щодо наявності в осіб, які прибувають до Великої Британії, негативного результату тестування на COVID-19, зробленого не більш як за 72 години до перетину кордону. У випадку недотримання цієї вимоги передбачається стягнення штрафу у розмірі 500 фунтів стерлінгів. Водночас залишається чинною вимога самоізоляції до 10 днів осіб, які прибувають до Великої Британії з країн, що не входять до списку travelcorridorlist, зокрема України, а також обов’язкового заповнення онлайн форми контактних даних – passengerlocatorform перед приїздом до країни. Натомість особи, які прибувають, мають змогу після 5 днів самоізоляції пройти тест на COVID-19 та у разі негативного результату звільняються від вимоги подальшого самоізолювання. Зазначений тест здійснюється на платній основі, забронювати час для тесту в уповноваженого постачальника послуги пропонується ще до прибуття до Великої Британії.

Королівство Нідерландів

Уряд Нідерландів вирішив продовжити жорсткий карантин в країні на три тижні. Він діятиме щонайменше до 9 лютого. При цьому громадянам рекомендують утримуватися від поїздок за кордон до березня.

Словацька Республіка

Через подальше погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації уряд схвалив рішення щодо проведення в країні щотижневих тестувань на Covid-19 за допомогою антигенних тестів, доки показник захворюваності по районах не стане нижчим коефіцієнту 0,5. Очікується, що перше загальнодержавне тестування проводитиметься 23-24 січня 2021 року, надалі – в залежності від кількості виявлених хворих у кожному конкретному районі.

Республіка Польща

Відповідно до рішення уряду РП, запроваджені у країні на період з 28 грудня 2020 року по 17 січня 2021 року додаткові карантинні обмеження (т.зв. «національний карантин») продовжено до 31 січня. Обмежувальні заходи передбачають:

закриття супермаркетів і торгових центів (за винятком магазинів з товарами першої необхідності та продуктами харчування);

закриття готелів (будуть приймати лише працівників військових служб, медиків, пацієнтів спеціалізованих лікарняних закладів);

закриття гірськолижних трас;

запровадження 10-денного карантину для осіб, які прибувають до Польщі громадським транспортом (літаками, кораблями, автобусами, потягами);

використання спортивної інфраструктури тільки для представників професійного спорту.

Румунія

Національний комітет з надзвичайних ситуацій Румунії прийняв рішення про продовження, починаючи з 13.01.2021 р., режиму надзвичайної ситуації із збереженням раніше встановлених карантинних обмежень та заборон (заборона масових заходів, носіння масок в публічних місцях, комендантська година з 23.00 по 05.00, щотижневе тестування медичного персоналу).

Латвійська Республіка

Із 15 січня в Латвії відновлюються міжнародні пасажирські перевезення в аеропортах, морських портах, автобусами і залізницею в межах ЄС і Європейської економічної зони (ЄЕЗ), а також до Швейцарії і Великої Британії. Чинний режим передбачає, що міжнародні пасажирські перевезення не дозволені в країни, де 14-денна захворюваність Covid-19 на 100 000 жителів удвічі перевищує середній показник по ЄС і ЄЕЗ.

Із 15 січня при в’їзді на територію Латвії з-за кордону необхідно пред’явити довідку про негативний тест на Covid-19.

Республіка Молдова

До кінця січня 2021 року Молдова планує отримати безкоштовно партію вакцин від коронавірусу за програмою міжнародного співробітництва у виробництві вакцин COVAX. Цієї партії вистачить на вакцинацію 20% населення Молдови. Потім влада має намір закупити ще одну партію вакцин, яких вистачить на вакцинацію ще 30% населення. Гроші на це виділять з держбюджету і Фонду обов'язкового медстрахування. Крім того, міністерство охорони здоров'я розраховує, що Молдова отримає вакцини від деяких країн Євросоюзу як гуманітарну допомогу.

Китайська Народна Республіка

Центр із контролю та профілактики захворювань Пекіну розширив кількість територій із середнім рівнем епідемічного ризику, додавши ще один район в передмісті столиці. Зазначене обумовлене виявленням нових локальних випадків зараження, пов’язаних з хворим пацієнтом, який приховав свій перебіг хвороби. Очікується, що китайська влада запроваджуватиме додаткові обмежувальні заходи щодо міграції населення з метою мінімізації ризиків перехрестного зараження до святкування китайського нового року в лютому п.р.

Малайзія

12 січня 2021 року у країні запроваджено надзвичайний стан, який діятиме до 1 серпня 2021 року. Введення режиму НС суттєво розширює можливості та підвищує ефективність заходів уряду по боротьбі із пандемією, а саме:

в умовах перевантаженості державних медичних закладів надає право використовувати приватні госпіталі, лікарні та залучати їх персонал для лікування пацієнтів із Covid-19;

дозволяє залучати збройні сили у межах заходів із посилення прикордонного контролю та контролю за дотриманням населенням карантинних вимог і правил;

надає право підвищувати відповідальність за порушення протиепідемічних вимог і правил.