14.04.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

4/14/2021
singleNews

ВООЗ

ВООЗ висловилася за припинення торгівлі дикими ссавцями на традиційних продовольчих ринках, щоб знизити ризик передачі інфекції людям. В опублікованих спільно з Програмою з навколишнього середовища та Всесвітньою організацією з охорони здоров'я тварин тимчасових правилах, що стосуються торгівлі дикими ссавцями на традиційних продовольчих ринках, наголошується, що «серед інших кроків як терміновий захід країнам рекомендовано призупинити продаж спійманих живих ссавців на продовольчих ринках». Тварини, особливо дикі, є джерелом понад 70 % всіх спалахів інфекційних хвороб у людей. Існує ризик прямої передачі інфекції людям через слину, кров, сечу, слиз, та інші рідини тіла інфікованої тварини, а також додатковий ризик зараження під час контакту з місцями, де тварини утримуються на ринках, і з предметами і поверхнями, які могли бути інфіковані вірусами.

Республіка Австрія

Австрія перетнула межу в два мільйони введених вакцин від Covid-19. З початку оголошення вакцинації близько 1,5 мільйона австрійців вже отримали перше щеплення, а понад 600 тисяч є вже повністю вакцинованими. З 08.04. австрійська система охорони здоров’я вийшла на рівень понад 60 тисяч щеплень за добу (найвищий показник станом на 12.04. – 66 тисяч). У середньому по країні на цей час проводиться одна вакцинація кожні 2,5 секунди. Завдяки більшим обсягам поставки можливості вакцинації протягом найближчих тижнів можуть бути збільшені до запланованого рівня в 100 тисяч щеплень за добу і більше. Нині основна увага в Австрії приділяється особам віком від 65 до 79 років та пацієнтам з високим ризиком захворювань, а до середини липня першу дозу вакцини від Covid-19 зможе отримати кожен австрієць.

 

Латвійська Республіка

За інформацією головного епідеміолога МОЗ Латвії Уга Думпіса,  понад 70 % латвійських пацієнтів з Covid-19 заразилися британським різновидом коронавірусу. У лікарні потрапляє все більше важкохворих пацієнтів від 29 до 39 років. Допоки хоча б 40-50 % населення не будуть щеплені, залишається ризик третьої хвилі коронавірусу в країні.

На цей момент у Латвії зашилося 48 917 невикористаних доз вакцин від Covid-19, ще 21 818 доз зарезервовано для другого щеплення. Більшість невикористаних доз становить вакцина AstraZeneca (23548), ще 16 955 доз доводиться на Pfizer/BioNTech. Запас вакцини Moderna становить 8 414 доз.

Досі Латвія використала 177 010 доз вакцин, зокрема з 5 по 10 квітня – 27 777 доз.

Чеська Республіка

Уряд Чехії прийняв рішення щодо можливого відновлення досліджень, пов’язаних із виготовленням власної протикоронавірусної вакцини. На цьому етапі йдеться виключно про аналіз можливостей втілення цього проекту, зокрема і у співпраці з ученими з Ізраїлю. За попередніми оцінками, вартість створення чеської вакцини може становити 9,5 млн. євро.

Уряд також затвердив пропозицію МОЗ ЧР щодо заборони жителям збиратися (на роботі чи під час перебування на відкритому повітрі) в групи більше двох осіб. Виняток – члени однієї сім’ї, учасники похоронів і весіль (не більше 15 осіб), спортивних змагань (групи не більше 12 осіб на відстані 10 метрів одна від одної).

Чехія займає перше місце у світі за кількістю жертв з класифікацією «помер з COVID-19» на 100 тис. мешканців – 259 осіб.

Королівство Швеція

За даними Шведського управління охорони здоров’я Швеція отримала 545 670 доз вакцин протягом тижня, що розпочався з 5 квітня, що вдвічі більше порівняно з попереднім тижнем.

Сполучені Штати Америки

Центри з контролю і профілактики захворювань та Управління з контролю за продуктами харчування і ліками США рекомендували тимчасово призупинити використання вакцини виробництва Johnson&Johnson. Таке рішення було прийнято після того, як у шести осіб після щеплення утворилися тромби. Йдеться про шість жінок у віці від 18 до 48 років.

Держава Ізраїль

Ізраїль 23 травня відкриє кордони для туристів, що мають антитіла після хвороби або щеплення від коронавірусу. Всі туристи мають пройти тест ПЛР перед посадкою на рейс, а також повторити процедуру і зробити серологічний тест для підтвердження наявності антитіл після прибуття в аеропорт Бен-Гуріон. Водночас Ізраїль має намір вести переговори з іншими країнами про спільне визнання свідоцтв про вакцинацію, щоб виключити необхідність в серологічному дослідженні після прильоту.

Держава Катар

Внаслідок запровадження в Катарі посилених карантинних та обмежувальних заходів Міністерство охорони здоров’я емірату видало директиву щодо безумовного виконання протиепідемічних правил на робочих місцях. Працівники мають дотримуватися «соціальної» дистанції у 1,5 м, носити маски, уникати рукостискань та скупчення людей, використовувати рукавички та антисептичні засоби, невідкладно звертатися до лікаря та вимірювати температуру тіла в разі відчуття симптомів недуги, мати активованим мобільний додаток EHTERAZ (контролює переміщення інфікованих і тих, хто перебуває на самоізоляції).

Арабська Республіка Єгипет

МОЗ Єгипту очікує отримати велику партію вакцини AstraZeneca як результат угоди, укладеної між Каїром і Глобальним альянсом з вакцин та імунізації (GAVI), про отримання 40 мільйонів доз цього року, після чого кампанія з вакцинації в Єгипті охопить більшу кількість людей. Відповідно до чинного законодавства Єгипту держава має право прийняти рішення про вакцинацію всього населення проти хвороб. Згідно зі статтею 6 Закону 137 від 1958 р., що регулює запобіжні заходи охорони здоров’я від інфекційних хвороб із внесеними змінами Законом 142 від 2020 р. про включення Covid-19 до переліку таких інфекційних захворювань, органи охорони здоров’я Єгипту мають право розпорядитися про щеплення населення будь-якого регіону Єгипту проти будь-яких інфекційних захворювань. Таким чином, уряд має повноваження наказувати обов’язкову вакцинацію у випадку, якщо вакцина доступна у великих кількостях, а її ефективність та безпека доведені в усьому світі, з метою захисту здоров’я населення і здоров’я своїх громадян.

Грузія

За інформацією керівника Національного центру з контролю захворювань Амірана Гамкрелідзе, Грузія переходить від кластерного поширення коронавірусу до широкого. Глава Центру з контролю захворювань також зазначив, що люди менше захищені від повторного зараження, оскільки існують мутації і циркулює багато різних штамів, тому показник реінфікування зростає.

Федеративна Республіка Бразилія

Розпилювальна вакцина проти Covid-19 розробляється у Бразилії. Проект передбачає виробництво вакцини, яка проста в застосуванні, має низьку вартість і стимулює потужнішу імунну відповідь, активуючи не тільки антитіла, але також В і Т-клітини. Проект перебуває на стадії завершення доклінічних випробувань, що має великонадійні результати. Лабораторні дослідження вже забезпечують захист від нових варіантів вірусу в обігу. Очікується, що дослідження на людях пройдуть до кінця 2021 року. Бразильський спрей-імунізатор є результатом партнерства між дослідниками з Федерального університету Сан-Паулу (Unifesp), Університету Сан-Паулу (USP) та Інституту Корасау (InCor).