14.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/14/2021
singleNews

Велика Британія

Франко-австрійська корпорація біотехнологій Valneva повідомила, що британський уряд скасував замовлення на постачання вакцини від коронавірусу, яка створюється нею. У заяві компанії пояснюється, що укладений раніше “контракт містить умову, що дозволяє уряду Великої Британії зупинити його дію”. “Британська сторона стверджує тепер, що компанія Valneva не виконала низку зобов’язань за контрактом, що ми найрішучіше заперечуємо”, – підкреслюється в заяві.

Грецька Республіка

Греція ввела обов'язкове щотижневе тестування для всіх невакцинованих працівників у спробі підвищити свій рівень вакцинації, який відстає від середнього показника по ЄС. Співробітникам державного і приватного секторів доведеться платити за щотижневі тести або ж мати при собі свідоцтво про вакцинацію, щоб отримати доступ до свого місця роботи. Водночас у середніх школах, які відкрились у понеділок, нещепленим дітям видають набори для тестування, що поширюються за державний кошт. Подібні обмеження також діятимуть на спортивних стадіонах, у музеях і в місцях археологічних пам'яток, а також у закритих зонах відпочинку, як от кінотеатри й ресторани. Близько 56 % жителів Греції були повністю вакциновані, тоді як середній показник по ЄС становить трохи більше 60 %. Греція ввела обов'язкову вакцинацію для медичних працівників і дозволяє вакцинацію дітей з 12 років.

Литовська Республіка

Литва ввела жорсткі обмеження для людей, які не мають так званого "паспорта можливостей". "Паспорт можливостей" можуть отримати всі, хто був щеплений проти коронавірусу, перехворів або отримав негативний результат тесту. Нові обмеження не стосуються людей із "паспортом можливостей", проте їх як і раніше просять дотримуватися запобіжних заходів: дезінфікувати руки, дотримуватися дистанції, носити маски. Люди без цього документа не зможуть потрапити в магазини з товарами не першої необхідності, в торгові центри, на ринки, якщо їхня площа перевищує 1 500 квадратних метрів, в кафе та ресторани всередині. Також вони не зможуть користуватися послугами салонів краси, ходити в спортклуби, на заходи за участю понад 500 людей. Водночас без "паспорта можливостей" можна ходити у продовольчі магазини і на продуктові ринки, в магазини з товарами для тварин, в аптеки, салони оптики, в ортопедичні салони, в магазини, що торгують рослинами, насінням, добривами, однак тільки в ті, які не розташовані в торгових центрах або які мають окремий вхід, а їхня площа не більша за 1 500 квадратних метрів. Крім того, без ковідного "паспорта" можна замовляти їжу на винос, отримати послуги в барах і кафе на літніх терасах, користуватися послугами АЗС, невеликих ремонтних майстерень, отримати послуги бюро ритуальних послуг, відвідувати бібліотеки, музеї, виставки, отримувати соціальні, юридичні та необхідні послуги в держустановах і муніципальних установах, відвідувати пацієнтів, які перебувають у важкому стані, вагітних і неповнолітніх. У транспорті "паспорт можливостей" не потрібен. Однак всі пасажири повинні бути в масках і дотримуватися дистанції. На міжміських маршрутах і замовних рейсах повинні бути зайняті тільки сидячі місця.

Португальська Республіка

У Португалії парламент не став продовжувати дію закону, що встановлював вимогу носити маску надворі для запобігання поширенню коронавірусу. Надворі маска перестала бути обов’язковою з 13 вересня – майже через рік після запровадження такої вимоги в жовтні 2020 року. Водночас в органах охорони здоров’я рекомендують одягати маску в особливо людних місцях, коли дотримуватися безпечної дистанції важко. Маска і далі залишається обов’язковою у громадському транспорті, магазинах, концертних залах, школах.

Португалія має один із найвищих показників вакцинації в ЄС та усьому світі. Серед повнолітніх, принаймні першою дозою, щеплені понад 89 % населення і повністю щеплені майже 81 %. Середні показники в ЄС становлять 77,6 % та 70,8 % відповідно. Після досягнення показника вакцинації 85 % уряд планує нові послаблення карантину – зняття обмежень на роботу ресторанів і культурних закладів, а також відкриття барів і дискотек.

Сполучені Штати Америки

Вчені американської Адміністрації з контролю за продуктами та ліками (FDA) і Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) виступають проти використання бустерних доз. На їхню думку, більшість людей не потребує додаткової дози вакцини. Вчені Філіп Краузе та Маріон Грубер переконані в тому, що науковці не надали достатньо достовірних свідчень на підтримку додаткової дози. За їхніми словами, переваги бустерних доз не перевищують користь від розповсюдження вакцини серед мільярдів людей, які сьогодні й надалі залишаються нещепленими. Науковці додали, що бустери корисні для людей зі слабкою імунною системою, однак вони не потрібні для населення в цілому.

Грузія

У Грузії відновлено реєстрацію на вакцинацію першою дозою препарату Sinopharm. Раніше через нестачу цієї вакцини реєстрацію було припинено. Грузія отримала 100 тисяч доз препарату Sinopharm у подарунок від Червоного Хреста.

За оцінками керівника Національного центру контролю захворювань Грузії Амірана Гамкрелідзе, епідеміологічна обстановка в країні стабілізується, але повільними темпами. Усі показники поступово покращуються. Водночас, кількість нових випадків захворювання все ще значна – від 1 800 до 2 500 випадків щоденно. За умови дотримання населенням рекомендацій, ризику погіршення епідеміологічної ситуації не буде.

Республіка Казахстан

Казахстан послаблює карантинні заходи, прийняті для запобігання поширенню коронавірусної інфекції нового типу. Відповідну постанову підписав головний санітарний лікар Казахстану Ерлан Кіясов. Від 13 вересня дозволено очні зустрічі, робота громадського транспорту у вихідні, тренування національних збірних і клубних команд. Крім того, колективні п'ятничні молитви можна буде здійснювати у дворах мечетей по всій країні. Водночас тих, хто не пройшов вакцинацію проти коронавірусу, як і раніше не пускатимуть до торгово-розважальних центрів у вихідні. Обидві дози вакцини проти COVID-19 у країні отримали майже 6 мільйонів осіб.

Нова Зеландія

Найбільше новозеландське місто Окленд залишиться на жорсткому локдауні ще на тиждень, до 23:59 21 вересня, – оголосила на пресконференції у понеділок прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн. У понеділок органи охорони здоров’я зафіксували 33 нові випадки COVID-19, усі в Окленді, що перевищило цифри, зафіксовані на вихідних. При цьому лише один випадок не був пов'язаний зі спалахом, сказала прем'єрка. Також Кабінет Міністрів країни ухвалив рішення про перехід Окленда після цього на менш жорсткий – третій – рівень карантинних обмежень. Водночас для іншої частини Нової Зеландії ще тиждень діятимуть обмеження другого, ще слабшого, рівня.