16.06.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

6/16/2021
singleNews

ЄС

Сполучені Штати та Європейський союз закликають до проведення ефективної роботи щодо розслідування походження нового типу коронавірусу, – йдеться у спільній письмовій заяві, прийнятої за підсумками саміту США - ЄС. У ньому також підкреслюється, що США і Євросоюз мають намір зміцнити співпрацю, щоб реформувати ВООЗ, покращити його фінансування та вдосконалити внутрішні операції.

Велика Британія

В Англії та інших регіонах країни відбувається швидке поширення нового штаму «Дельта». Delta-варіант COVID-19 удвічі частіше викликає необхідність госпіталізації, ніж раніше поширені у Великій Британії штами коронавірусу. За висновками професора епідеміології кафедри громадського здоров’я Університету у Глазго Кріса Робертсона, зважаючи на вік та супутні захворювання, варіант Delta майже вдвічі збільшив ризик госпіталізації, але вакцини від коронавірусу його все ж таки знижують.

Італійська Республіка

Італійське агентство з лікарських засобів (AIFA) схвалило комбіноване використання вакцин від коронавірусу серед людей віком до 60 років, що дозволить тим, хто вже отримав першу дозу препарату AstraZeneca (Vaxzevria), отримати другою дозою іншу вакцину – на основі синтетичної рибонуклеїнової кислоти (мРНК).

Латвійська Республіка

Оскільки двотижневий показник захворюваності впав нижче за 200 випадків на 100 000 жителів, уряд Латвії скасував вимогу використовувати маски на вулиці, де спостерігається інтенсивний рух людей. Йдеться про місця вуличної торгівлі, тераси кафе, ресторанів та інші подібні місця. Тепер маски треба використовувати тільки всередині приміщень.

Французька Республіка

Французька влада з 15 червня розширила програму вакцинації від коронавірусу на підлітків віком 12-18 років. Вакцинація проводитиметься тільки з дозволу обох батьків та згоди неповнолітнього. Під час ін’єкції має бути обов’язково присутній хоча б один із батьків. Загалом в країні першу дозу отримали понад 50% дорослого населення – близько 27 млн.,  понад 12 млн. завершили вакцинацію.

Федеративна Республіка Німеччина

Майже половина жителів Німеччини, 40,5 млн. (48,7% населення), отримала як мінімум один компонент вакцини від коронавірусної інфекції, 26,8% (22,3 млн людей) пройшли повну вакцинацію, повідомив глава МОЗ ФРН Йенс Шпан.

Чеська Республіка

З 1 липня в країні знижується рівень епідеміологічної загрози. Буде дозволено збільшити ліміт учасників масових заходів на відкритому повітрі  до 5000 осіб, а у закритих приміщеннях – до 2000 людей за наповнення приміщення на 75%.

Королівство Швеція

Станом на 14 червня 51% усіх жителів Швеції у віці 18 років і старше отримав хоча б одну дозу вакцини від COVID-19.  Серед жителів старше 65 років 91% отримав хоча б одну дозу, два компоненти вакцини отримали 63%.

Держава Ізраїль

Міністерство охорони здоров'я оголосило, що 15 червня вимога про носіння масок у приміщенні буде скасована. Тепер маски необов'язково носити у магазинах, торгових центрах, громадському транспорті, навчальних закладах, офісних та інших закритих приміщеннях. Носити маски вимагається тільки у деяких відділеннях лікарень, у літаках під час перельоту і у будинках для людей похилого віку.

Ізраїльський уряд ухвалив рішення про відкриття кордонів для громадян України, які повинні будуть заздалегідь подати заявку на в'їзд до ізраїльської дипломатичної або консульської установи за місцем проживання або до Управління з питань народонаселення та імміграції. В'їзд в країну буде дозволений лише в тому разі, якщо людина матиме негативний результат тесту на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до прибуття до Ізраїлю. Після прибуття необхідно пройти додатковий ПЛР-тест.  Крім того, для отримання дозволу на в'їзд в країну  потрібен медичний страховий поліс, що покриває витрати у разі захворювання COVID-19.

Грузія

У Грузії підтвердили 18 випадків зараження штамом коронавірусу Delta, який вперше виявили в Індії, заявив заступник керівника Національного центру з контролю за захворюваннями Паата Імнадзе.