19.04.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

4/19/2021
singleNews

Світ має зробити прискорення вакцинації від COVID-19 першочерговим завданням. Щоб зробити вакцини справжнім суспільним благом, ініціатива COVAX має сприяти поширенню вакцин у бідніших економіках, – ідеться у звіті, опублікованому за результатами проведення Боаоського азіатського форуму (BFA), що проходить з 18 по 21 квітня у провінції Хайнань (Південний Китай). Ізраїль скасував мандат на обов’язкове носіння масок у громадських місцях і повністю відкрив свою систему освіти.

 Королівство Данія

Коронавірусні обмеження будуть ще більше пом’якшені з 21 квітня п. р. Після довгих переговорів міжпартійна парламентська більшість досягла угоди про повторне відкриття суспільства швидшими темпами, ніж планувалося раніше.

Королівство Норвегія

Уряд Норвегії з 19 квітня поширив необхідність проходити тест на коронавірус на кордоні під час в’їзду в країну на дітей віком до 12 років, яких раніше це правило не охоплювало.

Португальська Республіка

19 квітня 2021 року на території Португалії буде введена в дію розроблена Урядом третя фаза плану виходу з режиму надзвичайного стану. Відновлюється очне навчання учнів 10-12 класів та студентів навчальних закладів. Відкриються магазини в торгових центрах, кінотеатри, театри та концертні зали. За попереднім записом відновлять роботу центри з обслуговування населення (LojasdoCidadão). Ресторани, кафе і кондитерські знову обслуговуватимуть відвідувачів всередині приміщень з обмеженням до чотирьох людей за столом (шість на терасах). Кафе й ресторани будуть відкриті до 22:00 в будні дні і до 13:00 у вихідні та святкові дні. Натомість допуск  уболівальників на футбольні стадіони протягом цьогорічного сезону не буде відновлено.

Французька Республіка

Франція введе десятиденний обов’язковий карантин для тих, хто прибуває з Аргентини, Бразилії, Чилі, Південної Африки та регіону Гвіана через побоювання нових штамів коронавірусу.

Федеративна Республіка Німеччина

17.04.2021 в Німеччині було зроблено 559 тисяч 967 щеплень. Усього станом на 18.04.2021 вакциновано 15.906.352 осіб вперше (19,1 % населення) та 5.425.967 – вдруге/повністю (6,5 % населення).

Сполучені Штати Америки

У США принаймні одну дозу вакцини від коронавірусу отримала вже половина дорослого населення. Це майже 130 млн людей. Так, 50,4 % осіб понад 18 років в США отримали принаймні одне щеплення від COVID-19. З них майже 84 мільйони осіб – близько 32,5% населення – вважаються повністю вакцинованими.

Канада

Головний лікар провінції Альберта Д. Хіншоу підтвердила, що у першого жителя провінції, якому вже за 60 років, виявлено утворення тромбів після отримання вакцини компанії «AstraZeneca». Випадок не змінює ставлення до вакцини у провінції, але сприймають цю подію «надзвичайно серйозно».

Міністерство національної оборони Канади підтвердило, що військова навчальна місія в Україні UNIFIER тимчасово призупинена через спалах коронавірусу. У відомстві не розголошують, скільки канадських військових отримали позитивний результат тестів.

Ісламська Республіка Іран

Згідно з рішенням національного штабу боротьби з вірусом, усім пасажирам, які протягом 14 днів перебували (або транзитом) більше чотирьох годин в Естонії, Чехії, Бразилії, Ботсвані, Мозамбіку, Малаві, Лесото, Ірландії, Іраку, Франції, Замбії, Південній Африці, Словаччині, в’їзд в Іран заборонено. Запроваджено обов’язкове тестування осіб, які прибувають ще з інших 32 країн, переважно Африки та Південної Америки.

В Ірані закрито мечеті, непродовольчі магазини і базари, школи, ресторани, театри, спортзали, значна кількість різних державних установ і банків працює в режимі 30 % на місці, а інші дистанційно.

Держава Ізраїль

Ізраїль скасував мандат на обов’язкове носіння масок у громадських місцях і повністю відкрив свою систему освіти з огляду на останні ослаблення обмежень на коронавірус після його масової вакцинації. Всі учні початкової та середньої шкіл повернулися до занять, чиновники охорони здоров’я скасували річну вимогу носити маску в громадських місцях. Маски, як і раніше, необхідні у приміщенні та на великих зібраннях.

У травні країну відкриють для вакцинованих іноземних туристів. Ізраїль готується приймати відвідувачів більш ніж через рік після того, як країна закрила кордони через пандемію коронавірусу.

Держава Лівія

Лівія почала кампанію вакцинації від коронавірусу серед населення в столиці – Тріполі, причому літнім людям і працівникам охорони здоров’я приділяється пріоритетна увага у постраждалій від конфлікту північноафриканській країні. За даними Національного центру з контролю за захворюваннями, особам старше 70 років буде зроблено щеплення вакциною AstraZeneca.

Азербайджанська Республіка

В Азербайджані протягом останньої доби від коронавірусної інфекції вакциновано 25 711 осіб. При цьому 20 018 із них отримали першу дозу препарату, 5 693 – були вакциновані повторно. На сьогодні в АР у процесі вакцинації взяли участь 1 325 034 особи. З них 879 356 отримали першу дозу препарату, 445 678 – повторно. Вакцинація від COVID-19  триває у всіх районах республіки.

Грузія

З 15 березня по 18 квітня в Грузії вакциновано 29 184 особи. За останню добу було щеплено 1 530 осіб. Натомість індекс позитивності за останню добу становив 4,35 %, що може стати підставою для введення додаткових жорстких обмежувальних заходів (оскільки індекс перевищує 4 %).

Аргентинська Республіка

Аргентина отримала 864 000 доз вакцини «AstraZeneca» в рамках механізму Covax. Також у країні пройшли численні протести та заворушення на хвилі невдоволення мешканцями нещодавнім введенням урядом комендантської години та закриттям шкіл і дитячих садків.

Китайська Народна Республіка

Світ має зробити прискорення вакцинації від COVID-19 першочерговим завданням і створити механізм взаємного визнання даних про стан здоров’я, – ідеться у звіті, опублікованому за результатами проведення Боаоського азіатського форуму (BFA) в неділю. Пандемія COVID-19 виявила не тільки вразливі місця в глобальній системі охорони здоров’я, а й величезний дефіцит у глобальному управлінні, – йдеться в річному звіті BFA «Сталий розвиток: Азія і світ» за 2021 рік. Згідно з документом, незважаючи на те, що з березня багато країн активізували свої зусилля з вакцинації населення, як і раніше спостерігається гостра нестача вакцин і нерівність у їхньому розподілі. Щоб зробити вакцини справжнім суспільним благом, доступним в усьому світі, ініціатива COVAX має сприяти поширенню вакцин у бідніших економіках. Щорічна нарада Боаоського азіатського форуму проходить з 18 по 21 квітня у прибережному містечку Боао провінції Хайнань (Південний Китай).