19.06.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

6/18/2022
singleNews

Міністерство оборони США опублікувало повний список військової допомоги Україні від початку роботи адміністрації Джо Байдена.

На цей час сума військової допомоги становить близько 6,3 млрд доларів (близько 189 млрд гривень), із яких 5,6 млрд передали з моменту повномасштабного вторгнення рф. Пентагон постачає Україні не лише важку зброю, а й амуніцію, боєприпаси, медичне забезпечення.

Артилерія: 126 гаубиць 155-мм калібру М777 і 260 тисяч снарядів до них; РСЗВ HIMARS і боєприпаси до них.

ПЗРК і ПТРК: понад 1 400 переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger; понад 6 500 ПТРК Javelin; понад 20 000 інших протитанкових систем.

Безпілотники: понад 700 дронів-камікадзе Switchblade; 121 безпілотний авіаційний комплекс Phoenix Ghost; безпілотники Puma.

Транспорт: 108 тактичних машин для буксирування артилерії; 19 машин для евакуації техніки; 200 БТР М113; сотні броньовиків; безпілотні кораблі берегової охорони.

Зброя, боєприпаси та спорядження: понад 7 000 стрілецької зброї; понад 50 000 набоїв; 75 000 комплектів бронежилетів і шоломів; ракетні системи з лазерним наведенням; протипіхотні міни М18А1 Claymore; вибухівка С-4 й обладнання для розчищення перешкод; захищені системи зв'язку; тисячі приладів нічного бачення, тепловізійних комплексів, оптика та лазерні далекоміри; спорядження для знешкодження вибухонебезпечних предметів; хімічне, біологічне, радіологічне та ядерне захисне обладнання; медичні інструменти й аптечки; обладнання для придушення перешкод; обладнання та запчастини.

Радар: 22 контрбатарейні радари; 4 протимінометні радари; 4 радари повітряного спостереження; радари для всіх.

Авіація: 20 вертольотів Мі-17.

Також США фінансують навчання, обслуговування та підтримку всіх постачань і українських військових, купує для потреб ЗСУ комерційні послуги супутникової зйомки та постачає дві системи берегової охорони з ракетами Harpoon.

Міноборони США планує збільшити постачання реактивних систем залпового вогню HIMARS українським військовим. За інформацією кількох чиновників, США мають намір відправити в Україну іще чотири РСЗВ у рамках наступного пакета військової допомоги.

«Міністерство оборони все ще зважує всі варіанти щодо  відправки ще чотирьох РСЗВ HIMARS», – наголосив чиновник Пентагону. За його словами, рішення про передачу РСЗВ буде засноване «на невідкладних потребах України».

При цьому в адміністрації Байдена додали, що крім РСЗВ також планується постачання снарядів.

«Ми очікуємо швидкої передачі більшої кількості HIMARS та більшої кількості керованих снарядів», – зазначив чиновник.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон подякував Президенту України Володимиру Зеленському за прийом у Києві 17 червня і заявив, що Британія ніколи не забуде самовідданість українських військових, зокрема тих, хто загинув за територіальну цілісність української держави.

«Дякую, мій друг президент Зеленський за те, що вчора приймав мене в Україні», – написав Джонсон у мікроблозі Твіттер 18 червня.

«Було неймовірно зворушливо ще раз пройтися з вами вулицями Києва, віддати шану вашим загиблим солдатам, чию самовідданість, непереможну мужність і відвагу ми ніколи не забудемо».

«Ми не забудемо й тисячі чоловіків, жінок та дітей, яких щодня вбивають у путінській агресивній війні. Велика Британія невпинно працюватиме з нашими союзниками, щоб принести міцний мир народу України», – зауважив Джонсон.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав війну загрозою безпеці своєї держави.

«Ця війна – наша. Домовимося про це. Ми робимо все можливе, щоб Україна могла перемогти», – сказав він після щотижневого засідання уряду.

«Важких систем не так багато. Ми робимо це, тому що це наша війна. Якщо щось піде не так і ми дозволимо путіну окупувати Україну, що далі? Насправді це пряма загроза нашій безпеці», – додав Рютте.

Екскерівник Бюро національної безпеки Польщі Станіслав Козей вважає, що його держава могла б закрити небо над Західною Україною за допомогою комплексів протиракетного захисту. Це пов'язано з тим, що ворожі снаряди часто падають поруч із кордоном.

За словами чиновника, Варшава має аргументи для того, щоб забезпечити превентивне страхування і повідомити про це кремль.

«У нас є аргументи для того, щоб забезпечити превентивне страхування. Якщо вона не перестане атакувати наш кордон ракетами великої дальності, то з дня на день ми запровадимо протиракетний захист над Західною Україною», – зазначив Станіслав Козей.

Олаф Шольц вкотре зробив заяву щодо військової допомоги Україні. Канцлер Німеччини наголосив, що зараз наша держава має бути у пріоритеті. Також він наголосив на тому, що в їхніх постачаннях вже передбачені різні типи озброєння. Шольц сказав, що вся техніка, яку обіцяли, має прийти ЗСУ вчасно.

«Ви знаєте, що вже є довгий список клієнтів, які чекають на її отримання навіть через два і три роки. Конкретні речі, які ми можемо поставити зараз, будуть доставлені після навчання. Без навчання не можна використовувати цю зброю, – заявив канцлер.

У Німеччині працюють над тим, щоб Україна була першою у черзі на отримання. Зокрема, ідеться про реактивні системи залпового вогню. Також Шольц сказав, що Німеччина передасть систему протиповітряної оборони.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив, що Захід найближчим часом може надати Україні підводні дрони. Вони допоможуть ефективно розмінувати водойми від вибухонебезпечних предметів.

За словами міністра, процедура розмінування під водою є дуже складною і повільною через те, що видимості практично немає.

«Мушу сказати, що більшість водойм сьогодні небезпечні. Там, де велися бойові дії, буде тривале розмінування. Для цього потрібне спеціальне обладнання, апаратура, якої у нас дуже мало», – зазначив Монастирський.

рф

З 18 червня Литва заборонила транзит товарів, що потрапили під санкції ЄС, між калінінградською областю та іншими регіонами рф. Під заборону потрапило до 50 % номенклатури вантажів, зокрема будівельні матеріали, метали та продукція, яка виготовлялась у регіоні.

На пленарній сесії FATF (Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей) у Берліні було вирішено обмежити роль і вплив росії у цій міжнародній організації. Зокрема, представники рф не виконуватимуть керівні або консультативні функції, так само, як і не братимуть участі у прийнятті рішень щодо встановлення стандартів, процесів експертної оцінки, управління та членства у FATF, – ідеться в заяві FATF.

З 3 червня Європейським союзом в національному розрахунковому депозитарії  (нрд) заблоковано іноземних цінних паперів резидентів рф на понад 6 трлн руб, – поскаржився перший заступник голови центробанку чистюхін. Введені проти нрд санкції заборонили російським інвесторам будь- які операції зі своїми іноземними цінними паперами, що розміщені в структурі мосбіржі. У нрд ситуацію оцінюють як надзвичайну. До запроваджених обмежень російським інвесторам було доступно понад 1 650 цінних паперів міжнародних, переважно американських, компаній.

Для росіян поїздки до країн Європи стали довшими і дорожчими. Через ускладнення логістики та значне зменшення перевізників, що здійснюють хоч якісь рейси, вартість квитків до країн ЄС за півроку зросла майже вдвічі. У таких умовах туристи змушені збільшувати тривалість поїздок і терміни їх планування. На сьогодні можливість поїхати до країн Європи є лише у 10 % росіян від показників 2019 року, коли вони вільно користувалися такою можливістю.

У збройних силах рф черговий гучний корупційний скандал, через що генпрокуратура рф запропонувала проводити в закритому режимі судовий процес у справі про махінації та корупцію під час постачання обладнання до збройних сил. Головним фігурантом є колишній заступник начальника генерального штабу зс рф генерал арсланов, якого звинувачують у шахрайстві та отриманні хабара. Також по справі проходять екс-начальник управління замовлень щодо вдосконалення технічної основи системи управління зс рф полковник кутахов і колишній військовий представник яковлєв, яким  інкримінується шахрайство. Без урахування отримання багатомільйонних хабарів, ідеться про розкрадання 6,7 млрд руб. під час закупівлі для збройних сил радіостанцій та іншого обладнання.

Цей засекречений судовий процес відбувається на тлі конфузу з реальним станом забезпечення армії путіна елементарними речами, зокрема – нижньою білизною і туалетним папером. 14 червня тимчасовий виконувач обов’язків командувача 41-ї армії полковник короткевич звернувся до мера новосибірська локтя з проханням «надати посильну допомогу з’єднанням і частинам 41 армії, що виконують спеціальну операцію в Україні,  Луганській і Донецькій областях». Зокрема, друга армія світу потребує шкарпеток – 5 000 пар, майок 2 000 штук, трусів – 2 000 штук, вологого туалетного паперу – 1 000 упаковок, хустинок носових – 1 000 штук, туалетного паперу – 500 рулонів, засобів від комарів – 1 000 шт, вафель – 100 кг, цукерок – 100 кг, сигарет із фільтром – 1 000 пачок, сірників – 1 000 коробок, бинтів стерильних – 5 000 штук.

У підмосков`ї у власному котеджі знайдено мертвим екс-главу «росвооруженія» огарьова.

Після запровадження міжнародних санкцій проти рф компанії з виготовлення предметів особистої гігієни втратили для цього целюлозу необхідного типу. Щорічно 150 тисяч тонн необхідної целюлози ввозилось на рф із США, Фінляндії, Бразилії, Швеції, Франції, Бельгії та Південної Кореї. Навіть якщо вдасться досягти локалізації 70–80 % завдяки переходу на російську целюлозу (якість якої дуже сумнівна), все одно гумки, липучки, суперабсорбент та клей залишаються імпортними, – вважає комерційний директор компанії «драйлок текнолоджиз» зайцева. З березня ціни на прокладки та підгузки в середньому зросли на 20–40 %, – наголосила вона.

росію та білорусь відсторонено від Євроліги-2022 з пляжного футболу. Команди були виключені зі змагань – їх немає серед учасників, список яких оприлюднено на сайті Міжнародної федерації пляжного футболу (BSWW).

Організація Glory, що займається організацією проведення боїв з кікбоксингу, позбавила титулу та розірвала контракт із чемпіоном світу росіянином вахітовим через його підтримку спроби окупації України.