20.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/20/2023
singleNews

«росія має знати, що ми та інші країни непохитні у своїй рішучості підтримувати Україну не лише тут і зараз, надаючи їй ресурси, необхідні для захисту, але й у довгостроковій перспективі», – зазначив прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак.

Міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес заявив, що росія має можливість атакувати підводні енергетичні та комунікаційні лінії країн Заходу. Також  Воллес заявив, що йому відомо про застосування Україною далекобійних ракет Storm Shadow, які Лондон передав Києву.

Комітет майбутнього в Сеймі Литви розпочав дискусію про можливе перейменування росії на «московію» в литовській мові.

Сейм Литви ухвалив резолюцію про визнання комуністичної партії Литви відповідальною за тортури, винищення і депортацію жителів в 1940–1963 роках.

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг вважає, що Україна володіє необхідними для деокупації захоплених росією територій засобами.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Аріль Грам оголосив про додаткову військову допомогу Україні та розширення участі норвезької сторони у програмі військового навчання українців у Сполученому Королівстві.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто повідомив, що його країна готуватиме українських військових на об'єктах в Італії, а також братиме участь у навчальних програмах ЄС для України в Брюсселі, Польщі та Німеччині.

Іспанія передасть Україні новітні БПЛА-камікадзе Q-SLAM-40, призначені для ураження цілей на коротких дистанціях.

«Наша підтримка України не похитнеться. Ми не втомлюватимемося у нашому прагненні пом'якшити вплив незаконних дій росії на решту світу», – заявили лідери країн G7.

Лідери G7 оголосили про плани обмежити торгівлю алмазами з росією, щоб скоротити доходи, які фінансують війну рф проти України.

«Мирні переговори, які ототожнюють агресора і жертву, мають бути відкинуті. Ми повинні підтримати зусилля Президента Зеленського, щоб отримати підтримку його Формули миру», – прокоментувала президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн бачення закінчення війни в Україні. Водночас вона закликала всіх до єдності у підтримці України.

Україна стала 121-ю країною, яка подає інформацію до бази даних статистики доходів Організації економічного співробітництва та розвитку.

рф

Сполучене Королівство запровадило нові санкції проти 86 фізичних та юридичних осіб росії. МЗС Великої Британії, заявило, що російські активи будуть заморожені, поки рф «не погодиться компенсувати завдані Україні збитки». Офіційно повідомлено, що нові санкції зумовлені «крадіжкою українського зерна» і спрямовані проти передових військових технологій та «решти джерел доходів» росії.

Під новий пакет антиросійських санкцій Сполученого Королівства потрапили: дев’ять пов’язаних із «росатомом» компаній, які виробляють передові матеріали й технології, зокрема «юматєкс» (найбільший на рф виробник композитних матеріалів на основі вуглецю) та «троіцькій інстітут інноваціонних і тєрмоядєрних ісслєдованій»; «сєвєрсталь», інвестиційна компанія афк «сістєма», «полюс», магнітогорскій мєталургічєскій комбінат, тмк, омк, челябінскій металургічєскій комбінат, «російская мєдная компанія» (саме ці компанії продовжують відігравати ключову роль у металургійному секторі та мають стратегічне значення для продовження агресії рф проти України); п’ять фінансових організацій: «дом.рф», мєталлінвєстбанк, росбанк, всєросійскій банк развітія рєгіонов, тінькофф-банк; брянскій машиностроітєльний завод, компанія «мотовіліхінскіє заводи»; шість великих транспортних компаній, пов’язаних із росією, зокрема суднохідні компанії sun ship мanagement (належить громадянам ОАЕ та росії, базується в Дубаї), «атомфлот», fesco, «совфрахт»; засновник «російской мєдной компанії» алтушкін, гєндірєктор концерна «калашніков» лєпін, фейковий керівник

тимчасово захопленої російськими військами Запорізької АЕС романєнко, 13 членів ради директорів «газпром нєфті» та 5 членів ради директорів «транснєфть», керівник підприємства «государствєнний зєрновой опєратор» бусела.

Австралія запровадила санкції проти російських банків «санкт-пєтєрбург», «уралсіб», «зєніт», мтс-банк, убрір, а також проти росфінмоніторинг і компаній «роснєфть», «полюс» та «сєвєрсталь».

США додали 71 компанію до «чорного списку» у межах розширення санкцій проти росії (69 російських компаній, одна з Вірменії та одна з Киргизстану).

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо  оголосив про накладання санкцій проти понад 70 осіб, які підтримують незаконні воєнні дії росії та причетні до порушень прав людини.

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас закликала запровадити повну заборону транзиту товарів із ЄС через територію росії.

Німецький автомобільний концерн Volkswagen повідомив, що завершив продаж всіх своїх активів на рф, включноі з автозаводом у калузі.

«Пошта Молдови» зупинила відправку посилок на росію.

гєнєральная прокуратура росії визнала «небажаною організацією» Greenpeace, оскільки її діяльність «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки російської федерації, робота організації супроводжується активним просуванням політичної позиції, спробами втручання у внутрішні справи держави і спрямована на підрив її економічних основ».

путін на засіданні совєта по мєжнаціональним отношєніям проговорився про свій страх деколонізації рф та розколу держави на «десятки дрібних утворень» через постійні «провокації».

Відключення GPS-навігації у москві вплинуло на діяльність всього бізнесу та повсякденне життя містян. Найбільш постраждали таксисти та користувачі каршерингу, які тепер масово скуповують паперові мапи та їздять за телефонною підказкою замовників. Перебої із GPS також призвели до подорожчання поїздок у таксі.

Зниження попиту росіян на купівлю нового житла призвело до втрати забудовниками у першому кварталі прибутків у підмосков’ї на 40 %, у москві, санкт-петербурзі та ленінградській області – на 25–32 %.

Raiffeisen Bank International ухвалив рішення з 31 липня різко скоротити кореспондентські відносини з білоруськими банками, про що останні були попереджені заздалегідь. До цього банк оголосив про скорочення своєї присутності на росії.

Через санкції на провідному білоруському виробнику скловолокна та продукції на його основі оао «полоцк-стекловолокно» на 40 % впала реалізація готової продукції. На складах лежить незатребуваний тримісячний запас готових виробів. За заявою директора підприємства Іллі Ікана, суттєво зросла заборгованість за кредитами, скорочуються робочі години для персоналу та фахівців, зупинено виплату премій працівникам. До введення санкцій 90 % продукції оао експортувалося на ринки Європи, України, Кореї, Японії та інших країн.

Майже 3,5 тис. працівників у білорусі цього року не отримували своєчасно заробітну плату. Загальна сума заборгованості наймачів перевищила 7,8 млн. рублів. Гроші виплачувались працівникам лише після втручання прокуратури.

На початок травня наймачі в мінську потребували 28,3 тис. працівників. Станом на 1 квітня цей показник був на рівні 27,1 тис. осіб. У столиці, як і раніше, великі потреби у  медичному персоналі. Вакантні 1 622 посади лікарів-фахівців та 1 889 медсестер.

За інформацією дослідницького центру BEROC, за два роки лише до Польщі з білорусі виїхало від 97 до 111,5 тис. громадян.