21.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/21/2023
singleNews

«Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку України стільки, скільки буде потрібно для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру», – йдеться у спільному комюніке лідерів країн G7. Також на саміті затвердили план протидії енергетичному шантажу рф.

Португалія заявила про долучення до «коаліції винищувачів», у межах якої готова допомогти з навчанням українських льотчиків і механіків.

«Сполучене Королівство працюватиме разом із США, Нідерландами, Бельгією та Данією, щоб надати Україні необхідну їй бойову авіаційну спроможність. Ми стоїмо разом», – заявив прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак.

В. о. міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен анонсував обговорення конкретних планів участі своєї країни в «коаліції винищувачів» для України.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Вашингтон долучиться до зусиль інших держав із навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління F-16 («коаліція винищувачів»). Салліван підтвердив, що у подальші місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі.

Помічниця міністра оборони США з питань стратегії, планів та можливостей Мара Карлін повідомила, що Сполучені Штати і надалі заохочуватимуть союзників до посилення стримування росії у Чорноморському регіоні – це передбачає Стратегія національної оборони Штатів.

Польський збройовий концерн Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) завершує переговори з виробниками танків Leopard 2 щодо здійснення у Польщі капітального ремонту техніки, переданої Україні.

Власник польської ділянки ямальського газопроводу EuRoPol Gaz подав позов до російського «газпрому» на загальну суму близько 6 мільярдів злотих (1,4 мільярда доларів).

Президент Євроради Шарль Мішель підтвердив, що ЄС зберігає солідарність з Україною у її боротьбі проти агресії рф та розробляє новий пакет фінансової допомоги на період після 2023 року.

Президентка Молдови Мая Санду вважає, що росія не є стратегічним партнером для її країни з огляду на її дії, і що не знає, коли таке партнерство було.

Українську мову офіційно внесено до системи перекладів Єврокомісії  eTranslation – безоплатного онлайн-інструменту для перекладу текстів та офіційних документів всіма 24 мовами ЄС. Завдяки тому, що українська мова стала однією з 24 мов Європейського Союзу, які є в eTranslation, переклад законодавств країн ЄС українською, і навпаки, здійснюватиметься ефективніше.

рф

Японія вирішила ввести додаткові санкції проти росії під час саміту G7. Уряд Японії заморозить активи 100 фізичних і юридичних осіб, які спробували порушити чинні обмеження. Японія також заборонить експорт приблизно 80 російським організаціям, пов’язаним із війною. Японським компаніям не можна буде надавати архітектурні та інженерні послуги російським клієнтам.

Канада запровадила санкції проти мінпросвєщєнія рф, гєнпрокуратури, «общєроссійского народного фронта», «всєроссійского студєнчєского корпуса спасатєлєй», колишнього постпрєда рф в Євросоюзі чижова, голови госкорпорації «росатом» ліхачьова, основного акціонера «абрау-дюрсо» боріса тітова та його сина павла тітова, а також низки депутатів госдуми.

США запровадили нові санкції проти 1,2 тис. російських компаній, зокрема балакірєвского автомобільного завода, автозавода «урал», уральського  завода гражданской авіації, улан-уденского авіаціонного завода, компаній кhazar sea shipping lines, mtu, nasim bahr kish та grand sea llc, які займаються морськими перевезеннями між росією та іраном. Також США ввели санкції проти співвласника тютюнового дистриб’ютора «мєгаполіс» та групи «мєркурій» кєсаєва, який керує мережами «красноє і бєлоє» та «брістоль», 223-го та 224-го льотних загонів міноборони рф.

Через санкції США мерія Тбілісі розпочала процедуру скасування угоди з російським «мєтровагонмашєм», який мав поставити Тбіліському метрополітену вагони.

Після запровадження санкцій США акції російської золотодобувної компанії «полюс» на мосбіржі втратили понад 4 %, акції гірничорудної компанії  «полімєтал» – понад 10 %.

Попри намагання рф постійно шантажувати інші країни щодо дефіциту свого газу ціни на нього в Європі знизились до рівня червня 2021 року: ф’ючерси на газ опустились нижче за € 30 за 1 МВт•год, або майже $ 340 за 1 тис. кубометрів.

Країни ЄС вперше започаткували спільні тендери щодо закупівлі газу, що разом зі збільшення частки вітрогенерації у виробленні електроенергії дасть змогу повернутися до ціни $ 220–280 за 1 тис. кубометрів.

Санкції ЄС дали можливість скоротити експорт товарів із країн Євросоюзу на росію на 55 %, імпорту – на 60 %.

Одне з провідних підприємств Вірменії у сфері елітного алкоголю – Єреванський коньячний завод припинить експорт продукції на російський ринок, заявив міністр економіки Вірменії Ваан Керобян.

На росії продовжує дорожчати бензин: оптова вартість АІ-95 на російській біржі спбмтсб цього тижня зросла до 60,6 тис. руб за тонну, автоматично ціни підвищуються на бензозаправках.

З 3,1 млн компаній, що діяли на рф у 2022 році, лише 5,8 тис. організацій (менше 0,2 %) за останні три роки вкладали кошти в науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи. Територіально вони розташовані в трьох регіонах рф: москві, санкт-петербурзі, московській області.

$ 1,9 мільярда росія витратила на пропаганду в медіа у 2022 році, хоча заплановано бюджетом було 1,5 мільярда доларів. Це кошти, що були спрямовані лише на державні медіа. У суму не входять соціальні мережі, пропаганда в кіно, ботоферми, а також пропаганда в освіті. Понад 50 % цих коштів пішло на rt, вгтрк та на медіагрупу «росія сєгодня». Дослідження показало тренд, що бюджет на пропаганду збільшується щороку. За даними мінфіну рф, у 2023 році загальне фінансування змі зросло більш ніж на 4 мільярди рублів, досягнувши в цілому 119,2 мільярда рублів (1,6 млрд дол. США).

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 104 компаній, за допомогою яких росія оминала санкції або отримувала критичні технології, а також санкції проти російського сектора фінансових послуг, архітектурного, будівельного, виробничого та транспортного секторів. До списку санкцій також включено кілька десятків фізосіб. Серед них є один білорус – євгеній костюк. Він володіє зареєстрованою у Польщі компанією Inter-Trans, яка займається постачанням електронних компонентів до групи компаній Ostec. Також він є власником німецької транспортної компанії Belmagistralavtotrans Speditions GmbH (BMA Spedition).

Економічний суд вітебської області порушив провадження у справі про банкрутство оао «ліознєнскій льонозавод», майже всі акції якого належать державі. З 2018 року льонозавод має нестійке економічне становище. Нині кредиторська заборгованість підприємства становить понад чотири млн. рублів. ліозненський льонозавод заснований ще у 1930 році. Раніше він також вирощував льон, проте навесні 2022 року його перестали сіяти.

У білорусі у 2,5 раза зросли граничні максимальні тарифи на послуги аеропортів та аеронавігаційні послуги. Збільшення цих тарифів суттєво збільшило і вартість квитків. Це стосується не лише авіакомпанії «бєлавіа», а й усіх авіаперевізників, які виконують рейси з білорусі чи у білорусь.