22.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/22/2023
singleNews

США виділили новий пакет допомоги Україні на $ 375 млн. Пакет включає: боєприпаси для HIMARS, 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди, ракети з оптичним відстеженням TOW, протитанкові комплекси Javelin та AT-4, боєприпаси ракетних систем з лазерним наведенням, мостові системи, броньовані санітарні машини, вантажівки та причепи для перевезення важкого обладнання, тепловізори, запасні частини та інше польове обладнання.

«Разом із нашими партнерами з «Групи семи» ми ще раз наголосили на необхідності справедливого миру, який би поважав територіальну цілісність і суверенітет (України), принцип, закладений у Статуті ООН», – сказав президент США Джо Байден.

Пілоти Повітряних сил ЗСУ найближчим часом розпочнуть навчання на бойових літаках четвертого покоління, зокрема на американських винищувачах F-16, «щоб підтримати здатність України себе захистити, щоб захистити себе краще, ніж раніше, – заявив президент США Джо Байден.

Країни Групи семи прагнуть якомога швидше принести «справедливий і міцний мир в Україну», заявив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

«Україна повинна не тільки виграти війну, але й досягти справедливого і тривалого миру», – наголосив прем'єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо повідомив, що країна продовжить навчання українських військових і може долучитися до навчання пілотів для F-16 .

За підсумками свого перебування в Японії прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні заявила: «Україна знає, що може розраховувати на всебічну підтримку Італії. За ці два дні ми донесли нашу позицію». Також Мелоні повідомила, що Італія може долучитися до міжнародних зусиль із підготовки українських льотчиків на сучасних винищувачах F-16 .

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що потенційні програми навчання українських пілотів на винищувачах F-16 з боку союзників є сигналом для росії, щоб вона не розраховувала на успіх у своєму вторгненні в Україну навіть у разі тривалого конфлікту.

Німецький концерн «Rheinmetall» планує почати виробництво бронетранспортерів «Fuchs» на спільному підприємстві з «Укроборонпромом».

Виконавчий директор МEA (Міжнародне енергетичне агентство ) Фатіх Біроль вважає, що розіграна росією енергетична карта провалилася. Водночас Біроль упевнений, що кроки G7, спрямовані на протидію ухиленню від обмеження цін на російські енергоносії, не спричинять кризову ситуацію в галузі.

«....В одинадцятому пакеті санкцій у нас понад 90 компаній по всьому світу, щодо яких ми маємо чіткі докази того, що вони порушують санкції, тобто постачають санкційні товари безпосередньо до росії з Європейського Союзу в обхід через треті країни», – зазначила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Президент Молдови Мая Санду підтримує поступовий вихід країни з СНД, пояснюючи це тим, що росія, яка там де-факто головує, зневажає інтереси Кишинева.

рф

Протягом січня-квітня сбєрбанк скоротив на росії 186 своїх відділень (в останні місяці банк постійно ліквідовує 40–60 офісів на місяць, а у вересні 2022 року – одразу 527 відділень).

російська авіакомпанія «ютейр» протягом року зупинить 30 % свого вертолітного парку через неможливість замінити агрегати, що вийшли з ладу, та закупити потрібні комплектувальні. Найбільша проблема виникла із ремонтом двигунів іноземного виробництва.

Внесок найбільших російських операторів зв’язку у ввп рф знизився вдвічі – до тридцятирічного мінімуму.

Розпочати широке впровадження технології стільникового зв’язку 5G росія збирається після 2030 року, водночас заявивши, що мережі будуть «проєктуватися для потреб держуправління, оборони, безпеки та правопорядку». 2023 року збираються започаткувати пілотний проєкт, розраховують підключити 100 тис. абонентів (для порівняння: 249 операторів у 97 країнах світу вже використовують 5G, а кількість абонентів перевищила 1 млрд).

росіянам усе більше не вистачає грошей на купівлю автомобілів: кількість взятих автокредитів зросла в 3,7 раза, до 68,9 тис., а в грошах – учетверо, до 90,4 млрд руб. Водночас рекордною стала кількість прострочених понад 90 днів кредитів – 16,7 %, до 68,3 млрд руб.

За даними останнього опитування, через російську кризу 44 % росіян шукають додаткову роботу, 22 % опитаних уже підробляють.

36 % студентів заявили, що через російську агресію проти України в них превалюють тривога та страх, 20 % – обурені та розчаровані діями рф, «гордість» за росію відчувають лише 12–14 % опитаних. 44 % назвали нинішню ситуацію на рф як «кризисну», 32 % –  «занепад». Третина студентів виявили бажання емігрувати, у вищій школі економіки такі настрої у 58 % студентів. Найменше студентів турбує «участь у житті росії та підтримка держави» – 10 %, лише 19 % заявили про «повагу до країни, її історії та традиційних цінностей». Опитування проводилось у понад 500 російських вишах.

Родичі мобілізованих на війну проти України росіян надіслали петицію путіну з вимогою встановити граничний термін їх перебування в зоні бойових дій; звернення підписали 8 тисяч осіб із московської, новосибірської, іркутської, амурської областей, бурятії, якутії, приморського, забайкальського та хабаровського країв.

путін затвердив «стратєгію комплєксной бєзопасності дєтєй на пєріод до 2030 года», де визначив, що інтернет «негативно впливає на якість середовища, в якому розвивається особистість дитини». Протягом шести місяців уряд рф має визначитися, як обмежити доступ дітей до інтернету, щоб захистити від «зовнішньої деструктивної інформаційно-психологічної дії» та «зовнішньої ідейно-ціннісної експансії».

До кінця року мінстрой рф змінить нормативи в галузі будівництва дерев’яних багатоповерхівок, дозволивши будувати будинки до 12 поверхів. Серед перших запланованих об’єктів – готельні комплекси у москві, московській та іркутській областях, у карелії та російській частині кавказу. У лютому путін доручив уряду почати використовувати малоповерхові дерев’яні будинки заводського виготовлення для розселення росіян із аварійного житла.

місцева столиця забайкалля чита тоне у смітті та фекаліях місцевих жителів. Цілі райони живуть без каналізації: вони або ходять у відра у себе вдома, а потім виливають усе на подвір'я, або ж ходять у переповнені дерев'яні туалети.

російська влада продовжує забороняти вантажівкам їздити по кримському мосту.

Управління у справах громадянства та міграції Латвії і суд відмовили в наданні притулку громадянину росії, який стверджував, що російська влада хотіла насильно відправити його воювати в Україну.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що у Вашингтоні засудили утримання під вартою понад 1 500 ув'язнених у білорусі та закликали до їхнього «негайного та безумовного звільнення». У своєму виступі напередодні Дня солідарності з політв'язнями в білорусі Блінкен наголосив, що багато судових процесів проходили за зачиненими дверима, будучи «захищеними від громадського контролю чи відповідальності». Сім'ї, друзі, колеги політв'язнів та інші люди «щодня живуть з думкою про те, що їхні близькі страждають у в'язниці».

На підтримку політв'язнів у білорусі висловилися і представники зовнішньополітичних відомств Польщі, Литви, Латвії, Естонії та інших європейських держав.

Термін звільнення білоруської АЕС від сплати земельного податку, податків на нерухомість, на прибуток, перерахування до бюджету частини прибутку, а також до державного цільового бюджетного фонду національного розвитку продовжили з 2041 року до 2042-го. Податкові пільги для атомної електростанції прив'язані до виконання кредитних зобов'язань. Для будівництва бєлАЕС мінськ залучав кредит у розмірі 10 млрд. доларів.