22.06.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

6/22/2022
singleNews

ЄС уже вирішив питання щодо надання Україні статусу кандидата на членство. На цьому наголосив голова МЗС Польщі Збіґнєв Рау за підсумками зустрічі Міністрів закордонних справ країн ЄС. Він зазначив, що під час переговорів у Люксембурзі жоден дипломат (27 країн) не озвучив заперечення щодо надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Таким чином 23–24 червня під час зустрічі у Брюсселі лідерам країн ЄС потрібно буде лише затвердити це рішення.

Статус кандидата на вступ до ЄС, який готується отримати Україна, не дасть Києву автоматичного доступу до коштів Євросоюзу. Однак ЄС все ж таки може взяти на себе управління післявоєнним відновленням України. А країни Союзу допомагатимуть фінансово – за умови, що ці інвестиції пов'язані з реформами в Україні. Про це розповіла голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн. За її словами, в ЄК вже внесено пропозицію щодо управління відновленням України.

Європейський Союз планує завершити деталізацію фінансового пакета для підтримки України в розмірі дев’яти мільярдів євро. Очікується, що нова програма макрофінансової допомоги міститиме 25-річні кредити з 10-річним пільговим періодом для відшкодування основної суми. Відсотки планується покривати за рахунок бюджету ЄС. Перший транш із нового пакета допомоги Україна може отримати вже цього літа. До кінця року можуть бути передані ще три або чотири транші, але це залежатиме від гарантій і фінансових потреб України. Остаточно програму мають затвердити всі 27 країн-учасниць та Європейський парламент.

Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що всі країни Тримор'я виступають за надання Україні офіційного статусу кандидата у ЄС. Країни-учасники Ініціативи трьох морів створили новий формат партнерства та надали Україні статус партнера-учасника. Про це польський президент заявив на саміті країн Тримор'я. «Ми вирішили створити особливий новий тип партнерства з Ініціативою трьох морів – окрім стратегічного партнерства – партнерство через участь. Це новий тип партнерства, який призначений не тільки для України. Ми сьогодні дали його Україні, але ми виходимо з того, що таке партнерство можуть розділити і ті країни, які перебувають у Центральній Європі та не є членами Євросоюзу, але прагнуть до нього приєднатися», – сказав Дуда.

Україні може знадобитись до 1 трлн євро (1,1 трлн доларів) сторонньої допомоги, щоб відшкодувати збитки, завдані вторгненням росії. Про це заявив очільник Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Хоєр. «Я назвав трильйон, тому що побачив у публічному просторі цифри, які я вважаю абсолютно нереальними, коли дивлюся на рівень руйнування в Україні», – сказав Хоєр. Очільник ЄІБ додав, що банк прагне перерозподілити зобовʼязання на суму від 1–1,5 млрд євро для відновлення України. За його словами, він може отримати дозвіл на це вже цього тижня.

Комітет зі збройних сил Палати представників США у своєму проєкті закону про військовий бюджет на 2023 фінансовий рік пропонує закласти 450 мільйонів доларів допомоги Україні. Це на 150 мільйонів більше від запиту Білого дому. Кошти мають бути скеровані на допомогу Збройним Силам України. Законопроєкт також передбачає окремі положення про поповнення запасів військової техніки держав-союзників, які передали своє обладнання Україні та надання гуманітарної підтримки для розмінування українських територій.

Влада Словенії передала Україні 35 броньованих піхотних машин-амфібій БМП M80A – гусеничних машин з екіпажем із трьох військових і місцем для десанту. Її оснащено 20-міліметровою гарматою, кулеметом та пусковими установками протитанкових ракет Maljutk.

Німеччина передала Україні самохідні артилерійські установки (САУ) Panzerhaubitze 2000. Вони вже стали частиною арсеналу 155-мм гаубиць артилерії ЗСУ, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. «В українській артилерійській сім'ї з'явилися німецькі Panzerhaubitze 2000 з підготовленими українськими екіпажами. Важливо. Це вже шостий вид артилерії 155-мм калібру, який посилює нашу оборону». Panzerhaubitze 2000 була розроблена компанією Krauss-Maffei Wegmann у 1998 році. Дальність її стрільби – 30–50 кілометрів. Самохідка здатна випускати три снаряди за дев'ять секунд або десять за 56 секунд на дальність до 30 кілометрів.

Уряд Німеччини оприлюднив повний список озброєння, що буде надано Україні в рамках військової допомоги. Частина техніки поставлятиметься зі складів Бундесверу, а інша – від промисловості, що фінансується за рахунок коштів ініціативи уряду з модернізації.

Так, Німеччина надасть Україні:

сім самохідних гаубиць Panzerhaubitzen 2000, включаючи адаптацію, навчання та запасні частини; 54 бронетранспортери M113 із озброєнням (системи з Данії, переобладнання фінансує Німеччина); 30 зенітних танків GEPARD, включаючи близько шести тисяч зенітних боєприпасів; систему протиповітряної оборони IRIS-T; три реактивні системи залпового вогню MARS із боєприпасами.

Крім того, Берлін відправить Києву у вигляді військової допомоги: 10 тисяч артилерійських боєприпасів; 53 тисячі зенітних боєприпасів; 5,8 млн набоїв для ручної вогнепальної зброї; п'ять тисяч бойових шоломів; 100 тисяч аптечок першої допомоги; вісім мобільних наземних радарів та тепловізійних пристроїв; вісім розвідувальних безпілотників; 10 захищених автомобілів; сім глушників; вісім електронних засобів захисту від безпілотників; чотири мобільні, дистанційно керовані та захищені пристрої розмінування; 65 холодильників для медичного приладдя; один пункт дезактивації транспортних засобів; 100 автоін'єкторів; 14 датчиків та глушилок для захисту від безпілотників; 10 безпілотних знарядь; 32 розвідувальних безпілотники; радар артилерійського супроводу COBRA; 80 пікапів Toyota; 22 вантажівки.

У німецькому уряді наголосили, що з міркувань безпеки не повідомлятиметься інформація про способи й терміни доставки озброєння.

ЄС планує продовжити санкційний тиск на росію. В ЄС триває робота з визначення секторів, по яких можна було б завдати удару. Одним із них може стати російське золото. Золото – важливий актив російського центрального банку, якому раніше вже обмежили доступ до валютних активів на Заході. На початок 2022 року вартість монетарного золота в міжнародних резервах росії перевищувала $132 млрд, а частка золота у резервах становила 21 %.

Україна стала спостерігачем Європейського блокчейн-партнерства (ЄБП) – третьою державою поза Євросоюзом, яке приєдналося до цього об'єднання. ЄБП є проєктом із використання блокчейн-технологій для надання транскордонних державних сервісів. Його мета – створення загальноєвропейського блокчейну та інтеграція цифрових економічних просторів країн-членів. Це дасть змогу мільйонам українських біженців у Європі домогтися визнання виданих на батьківщині документів про вищу освіту та водійських посвідчень. Окрім України, в Європейському блокчейн-партнерстві беруть участь 27 країн ЄС, а також Норвегія та Ліхтенштейн.

Агресія росії проти України, її наслідки для безпеки Європи будуть у центрі уваги літньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), що розпочалася на цьому тижні у Страсбурзі. Президент ПАРЄ Тіні Кокс закликав керівництво росії «негайно припинити війну, для початку якої не було жодної причини». Цьогорічна сесія – перша після поширення COVID-19, що проходить у повноцінному очному форматі в умовах фізичної присутності депутатів ПАРЄ. Для України керівництвом асамблеї був зроблений виняток, тому що не всі українські депутати через зрозумілі обставини мають можливість особисто приїхати до Страсбурга.

Блок гуманітарних питань, пов'язаних із наслідками війни в Україні, складається із трьох резолюцій. Його депутати розглянуть 22 червня. Резолюції присвячені проблемам міграції, викликаної російською агресією, захисту дітей-біженців, які перебувають без супроводу батьків або опікунів, та проблемам правового захисту жінок під час та після воєнних конфліктів. Додатково під час відкриття сесії депутати проголосували за те, щоб провести поточні дебати стосовно наслідків блокади Чорного моря. Окремо депутати ПАРЕ планують затвердити дві резолюції щодо порушення прав людини в росії.

«Доки триватиме розв'язана росією війна, Люксембург стоятиме разом з Україною», – написав у Twitter Прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель після відвідання Києва, а також Бородянки, що сильно постраждала від російської агресії.

На журналістах лежить особлива відповідальність через війну росії проти України. На цьому наголосив генеральний директор Deutsche Welle (DW) Петер Лімбурґ у свої промові на відкритті медіаконференції Global Media Forum у Бонні. За його словами, співробітники ЗМІ не в змозі покласти край війні проти України, але вони можуть зробити свій внесок у її сприйняття. Гендиректор DW зазначив, що компанія зможе колись поновити роботу корпункту в москві, а сьогодні роботі журналістів приділяється більше уваги, оскільки все більше людей у росії розуміють, який саме контент російські змі нині поширюють.

рф

Постачання легкових автомобілів і компонентів з Китаю на росію знижуються щомісяця. Згідно з митною статистикою КНР, імпорт легкових автомобілів на рф у березні був на $ 190,7 млн, у квітні – $ 84,6 млн, травні –$ 32 млн. Імпорт комплектувальних і запчастин на росію також зменшено: у лютому було на $ 117,1 млн, березні – $ 76,3 млн, квітні – $ 81,3 млн. Китайські автоконцерни не поспішають з постачанням на рф через загальний дефіцит машин у світі, труднощі з логістикою, а також незрозумілу політику російської влади щодо майбутнього автопрому.

Для російських абонентів сім-карти стали платними. Найбільші мобільні оператори почали брати плату за сім-карту під час укладання контракту на послуги зв’язку. Таке рішення прийнято через те, що за останні місяці собівартість сім-карт для операторів зросла у 3,5 рази: європейські виробники їх більше не постачають і довелось перейти на китайські сім-карти. До військового вторгнення рф в Україну російські оператори купували сім-карти у великих світових вендорів, зокрема у європейських Gemalto, Giesecke & Devrient та інших. З урахуванням масового виробництва їхня ціна була порівняно низькою. Втративши можливість купівлі сім-карт у європейських виробників, оператори мусять перейти на азіатських вендорів, які дорожчі.

За даними «сбєріндекса», який вимірює роздрібні витрати за банківськими картками «сбєрбанку», станом на 19 червня номінальні витрати росіян на продовольство збільшились на 15,1 %, на послуги – на 16,1%. Водночас, за даними компанії «ромір», спостерігається зниження частоти покупок і сума середнього чека у продуктовому сегменті, часті дрібні покупки з урахуванням інфляції непродовольчих товарів повсякденного попиту.

З 20 червня депозитарні розписки сбєрбанку виключені зі списку цінних паперів, допущених до торгів на Лондонській фондовій біржі.

сбєрбанк та втб більше не переказують валюту до інших банків рф.

госдума ухвалила закон, який захищає тих, хто займає паралельним імпортом (ввозить товари на росію без згоди правовласників), від кримінальної та адміністративної відповідальності.

Скорочення експорту м’яса через санкційні транспортні обмеження та зниження внутрішнього попиту внаслідок падіння доходів населення можуть значно погіршити становище російських виробників свинини. Учасники ринку побоюються, що за підсумками року середні ціни на свинину можуть знизитися до 10 % і це погано позначиться на виробниках. Великі компанії вже зупиняють впровадження нових проєктів.

На загальну ситуацію негативно впливає те, що зростання витрат на зерно та компоненти кормів, що закуповуються за валюту, призвело до збільшення середньорічної собівартості свинини у 2021 році на 25–30 %. Це критично ускладнює погашення кредитів для підприємств галузі. Також актуальним залишається технологічна залежність російських м’ясопереробних підприємств від імпорту устаткування. До 80 % обладнання та його компонентів виробляється в країнах ЄС, і в разі його виходу з ладу, буде складно відремонтувати, а отже виробництва закриватимуться або будуть знижувати обсяг продукції.

Незважаючи на декларації російської влади про відкриття «вікна можливостей для бізнесу після відходу іноземних конкурентів», в реаліях життя лише 30 % підприємців у секторі малого і середнього бізнесу розглядає можливість зайняти нові ніші. Причинами є нестача фінансування: інвестиції в розвиток та адаптацію компаній до нових умов гальмують як рекордний спад виручки підприємців, так і зниження доступності кредитів. Нові дані про ділову та інвестиційну активність суб’єктів малого та середнього підприємництва також свідчать про погіршення настроїв у секторі. Зокрема, за підсумками опитування 1,8 тис. компаній, 14 % повідомили про скорочення штату, 12 % про зменшення інвестицій. Про зниження продажів вперше з лютого 2021 року заявили понад 50 % компаній.

Через санкції в російських хімічних компаній виникли проблеми із закупівлею іноземних ванадієвих каталізаторів, необхідних для випуску сірчаної кислоти. Фахівці вважають, що зміна сировини може призвести до несправності імпортного обладнання, а перехід на російські каталізатори триватиме щонайменше шість років. Питання особливо актуальне для нафтохімії, де за зміни каталізатора може бути втрачена гарантія на вироблений продукт. «Спроби забезпечити потреби в каталізаторах робилися у нас в країні щонайменше з 1960-х років. Проте досі іноземні поставки забезпечували від 37 % до 100 % потреби залежно від позиції», – заявив малков із компанії кept.

Власники підприємств із виробництва добрив, які потрапили під міжнародні санкції, масово переписують майно на підставних осіб. Нещодавно власник «акрона» кантор позбавився контролю у цій хімічній компанії. Частку 45,1 % він передав в управління трьом своїм топ-менеджерам. Як зазначає незалежний експерт хазанов, хоча формально кантор знизив свою участь у капіталі компанії, щоб вивести її з-під дії ухвалених санкцій, насправді він навряд чи відійшов від управління групою «акрон». Раніше свою частку в компаніях знизили майже всі власники російських виробників добрив. Зокрема, наприкінці березня мазепін перестав бути контрольним акціонером «уралкалію», продавши 52 % акцій у «базовій хімічній компанії «уралхім» і «уралхіму» і передавши цим контрольний пакет двом топ-менеджерам компанії. А в компанії «єврохім» мельнічєнко передав управління своїй дружині за добу до того, як Євросоюз у березні запровадив проти нього санкції. Також свій пакет у «фосагро» (20,6 %) передав дружині ректор санкт-петербурзького гірничого університету літвінєнко.

Німецька компанія Linde повідомила «газпром» про відмову від робіт з проєктування та будівництва ЗПГ-заводу в усть-лузі. Проєкт зі скраплення газу на Балтиці Linde впроваджувала в консорціумі з Renaissance Heavy Industries. EPC-контракт буде розірваний найближчим часом. Linde заявила про свою принципову позицію щодо відмови від співпраці з «газпромом».

На засіданні комітету совєта федерації із соціальної політики міністр праці котяков заявив, що на ринку праці росії «зростає напруга». За його словами, у червні збільшилася кількість зареєстрованих безробітних, проте точну цифру він не вказав. котяков повідомив, що до червня кількість безробітних на рф була майже 680 тис., але у червні зафіксовано зростання кількості безробітних, які зареєструвались у центрах зайнятості.

Після масової відмови платоспроможного населення рф відпочивати в тимчасово окупованому Криму, влада вирішила компенсувати втрати за рахунок пенсіонерів і бюджетників. Через закриття аеропорту Сімферополя їх збираються доставляти чартерними автобусами з інших регіонів росії.

росія заблокувала на своїй території доступ до сайту британської газети The Daily Telegraph.

Правозахисники фонду «громадянське сприяння» вказують на історичний мінімум прийнятих на росії іноземних біженців. За офіційною інформацією мвс рф, – всього 304 людини. Водночас в оприлюдненій з нагоди Міжнародного дня біженця доповіді «Розбір міграційної статистики» йдеться, що порівняно з початком минулого року значно скоротилася і кількість іноземців, зокрема і з України, які отримали громадянство рф. Авторів доповіді дивує ця статистика на тлі заяв російських чиновників «про сотні тисяч біженців – вихідців з України, які прибули на росію». «За даними мвс, у першому кварталі 2022 року про надання статусу біженця звернулись 17 осіб, а про тимчасовий притулок – 5 461», – зазначено в доповіді.