23.06.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

6/23/2021
singleNews

ВООЗ

ВООЗ 22 червня висловила занепокоєння тим, що країни пом'якшують карантинні обмеження через футбольні матчі на Євро-2020. В організації зазначають, що в деяких регіонах вже спостерігається зростання кількості випадків.

ЄС

Європейська комісія схвалила поправку до другого контракту з компанією Moderna на закупівлю від імені всіх країн-членів ЄС 150 мільйонів додаткових доз у 2022 році. Переглянутий контракт передбачає можливість закупівлі вакцин, адаптованих до варіантів коронавірусу, а також вакцини для педіатричного застосування та дози для ревакцинації. Вакцина може бути поставлена з третього кварталу 2021 року до кінця 2022 року. Держави-члени ЄС мають можливість перепродувати або передавати дози нужденним країнам за межами ЄС або через механізм COVAX, сприяючи глобальному і справедливому доступу до вакцин в усьому світі. Сьогоднішній контракт Єврокомісії з Moderna є частиною широкого портфелю вакцин, що забезпечить ЄС доступ до 4,4 мільярда доз.

Комітет Європейського агентства з лікарських засобів для людського вжитку дозволив виробництво вакцини Comirnaty, розробленої BioNTech і Pfizer, у двох додаткових місцях в Німеччині і Швейцарії. Один об'єкт розташований у Райнбеку в Німеччині і перебуває під управлінням Allergopharma GmbH & Co. KG. Інший – у швейцарському Штайні й управляється Novartis Pharma. Очікується, що виробництво на двох нових майданчиках допоможе забезпечити безперервні поставки вакцини Comirnaty в Європейський Союз. Це рішення не вимагає схвалення Єврокомісії, тому виробництво може розпочатися негайно.

Велика Британія

Вакцини від коронавірусу від компаній Pfizer і AstraZeneca в більш ніж 90 % випадках здатні запобігти зараженню "дельта" штамом вірусу. Згідно з аналізом, дві дози вакцини Pfizer дають 96 % захисту від вірусу, тоді як AstraZeneca захищає на 92 %, повідомляє Національна служба охорони здоров'я (NHS) Великої Британії.

Італійська Республіка

Італія з наступного тижня скасує вимоги щодо носіння масок на відкритому повітрі у так званих білих зонах, де низький ризик коронавірусу, заявив міністр охорони здоров'я Італії Роберто Сперанца. Зараз усі італійські регіони, за винятком Валлед'Аоста на північному заході країни, перебувають у зонах з найслабшими обмеженнями. Очікується, що Валлед'Аоста також буде перекваліфікований у білу зону з наступного понеділка. Італійцям все одно доведеться носити маски у приміщенні та в громадському транспорті, а також коли неможливо зберігати соціальну дистанцію.

Королівство Швеція

Швеція пропонуватиме вакцину проти COVID-19 усім людям у віці від 16 років. Майже третина дорослого населення країни вже повністю вакцинована,  повідомило агентство охорони здоров'я країни. Раніше програма з вакцинації у Швеції обмежувалась особами віком від 18 років.

Швейцарська Конфедерація

Швейцарський регулятор дозволив вакцинацію від коронавірусу для дітей у віці від 12 до 15 років. Щеплення робитимуть препаратом компанії Pfizer / BioNTech, повідомила прес-служба Федерального управління громадської охорони здоров'я (OFSP) Швейцарії.

Сполучені Штати Америки

У Сполучених Штатах понад 70 % жителів у віці 30 років і старше отримали принаймні одну дозу вакцини від COVID-19. До 4 липня очікується досягти 70% вакцинації американців у віці 27 років і старше щонайменше однією дозою вакцини. Загальнонаціональний рівень вакцинації від коронавірусу різко знизився за останній місяць, навіть попри те, що щеплення стали більш доступними, і в середньому менш як 300 тисяч американців отримують свою першу дозу в день. Адміністрація президента Джо Байдена подвоїть свою увагу на вакцинації від коронавірусу молодих людей у віці від 18 до 26 років, які, як виявилося, найменше схильні отримувати вакцину, коли вона доступна для них. Згідно з даними Центру з контролю і профілактики захворювань, американці, схильні до найбільшого ризику ускладнень від COVID-19, у переважній більшості випадків вакциновані, але тільки 53% у віці 25-39 років отримали одну дозу. Серед тих, кому від 18 до 24 років, цей показник становить 47%.

Канада

Уряд Канади оголосив про відкриття кордонів для повністю вакцинованих від коронавірусу мандрівників із 5 липня. "Від 5 липня повністю вакциновані мандрівники, яким дозволено в’їхати в Канаду, не підпадатимуть під федеральну вимогу про карантин або проходження тесту на COVID-19 на восьмий день", – ідеться в заяві. Крім того, повністю вакцинованим мандрівникам, які прибувають повітряним транспортом, не потрібно буде зупинятися у визначених урядом готелях. Канада пускатиме мандрівників, які зробили щеплення вакцинами Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Covishield і Janssen (Johnson&Johnson), при цьому друга доза повинна бути введена за два тижні до прильоту в країну. Документи, які підтверджують вакцинацію, повинні бути оформлені англійською, французькою або завіреним перекладом. У туристів також не має бути симптомів коронавірусу, вони повинні мати паперову або цифрову копію документів про вакцинацію і надати дані в електронному вигляді через систему ArriveCAN до прибуття в Канаду. Для мандрівників, які не щеплені повністю, в’їзд до Канади заборонений.

Держава Ізраїль

Прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет анонсував заходи для стримування поширення штаму коронавірусу під назвою "Дельта". Ізраїль вводить обов'язковий масковий режим в аеропорту та ПЛР-тест для прибулих. "З цього моменту кожен, хто перебуває в аеропорту імені Бен-Гуріона, зобов'язаний весь час носити маску, і крапка. Жодних виключень. 100% людей, які в'їжджають в Ізраїль, будуть робити ПЛР-тест", – сказав Бенет. Ізраїльський прем'єр зазначив, що кількість пунктів тестування в аеропорту збільшили з 30 до 70, і вони збільшуватимуться далі. Бенет також закликав ізраїльтян без нагальної потреби не виїжджати за кордон. Наразі це тільки рекомендація, а не вимога з боку уряду.

Турецька Республіка

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що країна продовжить пом'якшувати обмеження, введені для стримування поширення коронавірусу. За результатами засідання уряду Ердоган оголосив про скасування з 1 липня локдаунів, які запроваджувалися по неділях, та комендантської години у будні. Туреччина повернеться до нормального режиму роботи в державних установах та організаціях з 1 липня. У липні також будуть скасовані обмеження міжміських поїздок та обмеження міського громадського транспорту. 1 червня Туреччина пом'якшила деякі заходи боротьби з коронавірусом, оскільки кількість нових випадків у країні впала після 17-денного локдауну. Ердоган також підкреслив, наскільки життєво важливо кожному отримувати щеплення. Закликаючи громадськість не зважати на "маніпуляції", він сказав, що замість цього слід слухати вчених і лікарів про необхідність щеплень.

Туреччина перейшла на третю фазу клінічних випробувань вакцини від коронавірусу власної розробки, її назвали Turkovac.

Республіка Уганда

Влада Уганди розпорядилися закрити з 28 червня по 11 липня парламент країни через високу захворюваність на коронавірусну інфекцію, повідомляє прес-служба законодавчого органу. За цей час працівники проведуть повну дезінфекцію будівлі, де проводяться засідання.

Грузія

За інформацією керівника Операційного штабу при Міжвідомчій координаційній раді Георгія Гібрадзе, відповідно до рішення ради:

з 22 липня носіння маски на відкритому просторі більше не буде обов'язковим. Водночас, носіння захисної маски залишається обов'язковим в закритих приміщеннях, у громадському транспорті та на зупинках громадського транспорту;

ресторани матимуть право працювати до 24.00 (раніше дозволялося до 23.00). У Грузії з 1 липня скасують комендантську годину – обмеження на пересування в нічні години (з 23:00 до 4:00).

Республіка Куба

Кубинська трикомпонентна вакцина від коронавірусу Abdala виявилася ефективною на 92,28%. Такі результати були отримані під час клінічних випробувань останнього етапу.

Республіка Чилі

У Республіці Чилі вивчають можливість введення третьої дози вакцини Sinovac для боротьби з коронавірусом, заявили в уряді. За словами президента країни Себастьяна Пінера, експерти в галузі охорони здоров'я вивчають безліч наукових досліджень, щоб визначити, чи потрібна третя доза вакцини для боротьби з коронавірусом.

Китайська Народна Республіка

Влада Китаю планує зберегти прикордонні обмеження на випадок пандемії принаймні ще на рік. У країні побоюються появи нових штамів коронавірусу. Китай різко скоротив транспортне сполучення з іншими країнами, оскільки коронавірус, який вперше з'явився в центральному китайському місті Ухань наприкінці 2019 року, поширився по всьому світу в минулому році. У лютому 2022 року столиця Китаю Пекін має прийняти зимові Олімпійські ігри та зимові Паралімпійські ігри, в яких візьмуть участь тисячі спортсменів.

Королівство Таїланд

Уряд Таїланду дозволив вакцинованим від коронавірусу туристам, які прибувають на острів Пхукет, з 1 липня 2021 року не проходити карантин, що стало першим кроком на шляху королівства відродити свою постраждалу від пандемії економіку. Надзвичайно важлива індустрія туризму перебуває в занепаді з березня, коли уряд Таїланду запустив схему, яка дозволила б вакцинованим туристам в'їжджати в країну без проходження звичайного двотижневого карантину. Але після того, як у квітні країну охопила третя хвиля зараження Covid-19, ця схема відійшла на другий план. Офіційні особи з туризму та члени цільової групи Таїланду з Covid-19 оголосили, що впровадження схеми має відновитися з 1 липня.