24.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/24/2023
singleNews

Місія МВФ 23 травня розпочала роботу щодо першого перегляду програми розширеного фінансування EFF з Україною. 

ЄС виплатив Україні чергові 1,5 млрд євро з пакета допомоги на 18 млрд.

Євросоюз планує розширювати схему спільних закупівель, яка працює щодо газу, на водень та інші критичні товари.

Німеччина розглядає варіанти підтримки країн, які планують навчати українських пілотів управлінню винищувачами F-16.

Речник Держдепу США Метью Міллер наголосив, що  Сполучені Штати налаштовані розглянути всі можливі способи, щоб підтримати Україну і притягти росію до відповідальності за її агресію. Також речник запевнив, що надання Україні F-16 є пріоритетом для Сполучених Штатів. Коментуючи події 22 травня в бєлгородській області рф, Міллер нагадав, що саме росія є агресором у цій війні. Водночас він повідомив, що російська міжнародна злочинна організація «вагнєр» намагається приховати свої зусилля з придбання військового обладнання і використовує для цих цілей Малі.

Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак вважає, що спроби заморозити війну в Україні на теперішньому  етапі є «абсолютно неправильними» і мають бути припинені.

«Усі хочуть, щоб війна закінчилась. Єдиний, хто, як видається, хоче продовжувати війну – це путін. Ніхто не хоче миру більше, ніж Україна, саме тому ми підтримуємо ініціативу Президента Зеленського щодо миру», – заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Також Боррель закликав у прагненні миру в Україні не прирівнювати жертву до агресора.

«Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі і запобігти можливій майбутній агресії», – йдеться у заяві МЗС Франції.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц впевнений, що росія не виграє війну проти України, а Київ після перемоги стане членом Євросоюзу.

«Партнери України тепер повинні піти «ва-банк» і надати Україні все, що Україна може використовувати в загальновійськових боях і що є допустимим за міжнародним правом. Тут більше не повинно бути червоних ліній», – заявив депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер. На його думку, німецькі крилаті ракети Taurus із радіусом дії до 400–500 кілометрів були б дуже корисним внеском.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус розкритикував Угорщину за блокування виплати 500 млн євро із Фонду ЄС, який відшкодовує кошти державам-членам за військову допомогу Україні.

Міністри оборони і високопосадовці оборонних відомств 12 країн НАТО (Північна група: Сполучене Королівство, Нідерланди, Німеччина, Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Швеція, Польща, Латвія, Литва та Естонія) напередодні літнього саміту у Вільнюсі провели зустріч щодо зміцнення безпеки на східному фланзі Альянсу і обороноздатності України.

Президент  Мая Санду заявила, що Молдова виконає рішення Міжнародного кримінального суду та заарештує путіна, якщо він приїде в країну. 

рф

Швейцарський банк Julius Baer розіслав російським і білоруським клієнтам повідомлення про те, що їхні інвестиційні рахунки будуть ізольовані від інших активів, а операції з цих рахунків заморожені. Банк посилається на вимогу міжнародного депозитарію Euroclear вжити заходів щодо рахунків білорусів і росіян у рамках санкційного законодавства.

Данський виробник інсуліну Novo Nordisk планує скоротити присутність у рф.

російське вугілля, яке торік зацікавило азіатських покупців своїми великими дисконтами, втрачає колишню привабливість. На світовому ринку вугілля спостерігається падіння цін, південноафриканське та колумбійське вугілля активно замінюють в Європі російську сировину, також ці країни почали більше постачати до Китаю, Південної Кореї, Японії та Тайваню, що також відтісняє рф з ринку. Загальна тенденція може призвести до подальшого зростання дисконтів та зниження морського експорту російського вугілля. Прогнозується, що за підсумками травня експорт російського вугілля знизиться на 17 %.

центробанк вдруге за рік вживає заходи для обмеження видачі фінустановами кредитів росіянам. З третього кварталу 2023 року споживчі кредити з борговим навантаженням понад 80 % обмежать лімітом 20 % видач проти нинішніх 25 %, для мікрофінансових організацій він становитиме 30 % проти 35 %, частка споживчих кредитів терміном понад п’ять років обмежується 5 % проти сьогоднішніх 10 %. Причини чергового непопулярного рішення – стійке збільшення обсягу видачі незабезпечених позик і зростання загальної заборгованості населення. Обмежуючи таким чином один із явних інфляційних ризиків, центробанк штучно знижує стимул населення до споживання та задоволення нагальних проблем.

За підсумками квітня 40 % представників малого і середнього бізнесу рф заявили про зниження доходу.

Основний російський виробник мікрочіпів для банківських карток завод «мікрон» неспроможний забезпечити виконання укладених угод і другий рік поспіль зриває постачання. Проти нього подано позовів на сотні мільйонів рублів. Нестача російських чіпів змусила виробників карток перейти на чіпи від китайських виробників, які подорожчали втричі.

російський уряд розглядає можливість заборонити експорт бензину, щоб запобігти потенційному дефіциту палива всередині країни та зростанню цін через скорочення субсидій для нафтопереробних заводів. уряд також може збільшити обсяги обов'язкового продажу бензину на біржі. Нині біржові ціни на бензин у росії на історичних максимумах. Ціна на пальне збільшується через зменшення пропозиції з боку виробників. Гуртові ціни на бензин у росії збільшуються через плани російського мінфіну знизити нафтовим компаніям виплати з бюджету, що компенсують різницю між вартістю пального на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Цього року у москві та підмосков’ї планують побудувати 1,2 млн складських площ, що на 29,4 % нижче ніж рік тому; введення в експлуатацію торговельної нерухомості за сприятливих обставинах може становити 80 тис. кв. м проти 147 тис. кв. м роком раніше.

На тлі дефіциту автозапчастин до імпортних автомобілів совєт фєдєрації рф запропонував дозволити збільшити термін ремонту машин за полісом обов’язкового цивільного страхування з 30 до 45 днів або не враховувати час постачання запчастин, який може тривати 30–45 днів і навіть більше. Страховики підтримали обидві ідеї та наполягають дозволити використовувати вживані запчастини в автосервісах.

На Парламентській Асамблеї НАТО було прийнято підсумкову декларацію, в якій ідеться про те, що парламентарі сповнені рішучості притягнути до відповідальності російський режим, його спільників серед білоруського режиму та всіх інших винних, зокрема за військові злочини, злочини проти людяності та можливі акти геноциду, вчинені в Україні.

Влада Нагасакі не запрошуватиме послів росії та білорусі на церемонію у Парку миру на День атомного бомбардування у Нагасакі 9 серпня. Мер міста Широ Судзукі заявив, що через розв'язану агресію проти України посли цих країн більше не запрошуватимуться.

У білорусі ніяк не вдається вирішити проблему з дефіцитом медиків. Загалом по країні на 23 травня не вистачає 4 904 лікарі-фахівці, а також 4 060 медичних сестер. Серед причин – від'їзд фахівців на роботу за кордон, рівень зарплат (вона нижча, ніж середня в  країні). Вперше оприлюднено ще одну причину –  затримання та ув’язнення медиків.

На частку білорусі припадає 88,4 % контрафактних цигарок, які потрапляють до росії з країн ЄАЕС. Загалом у росії частка нелегального обігу тютюнових виробів становила 12,2 %. Бюджетні втрати від нелегальної торгівлі тютюном у минулому році становили 81,5 млрд російських рублів.

Прикордонна служба Польщі вважає білоруських і російських офіцерів причетними до організованих атак нелегальних мігрантів на польських прикордонників.