25.02.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

2/25/2021
singleNews

Лідери Литви, Бельгії, Данії, Іспанії та Польщі звернулися з офіційним листом до президента Європейської Ради Шарля Мішеля із закликом негайно вжити заходів щодо розширення потужностей виробництва вакцин в Європі. У листі підкреслюється важливість для Європи забезпечити доступність вакцин ЄС для сусідів і країн-партнерів Євросоюзу.

Федеративна Республіка Німеччина

Жорсткі обмеження на кордонах Німеччини будуть продовжені ще на вісім днів попри критику Європейської комісії. Прикордонні обмеження, що забороняють переважній більшості людей в'їжджати з Чехії та австрійської землі Тіроль, діятимуть до 3 березня.

Республіка Австрія

У Зальцбургу зафіксовано підозру на випадок мутованого «бразильського» штаму коронавірусу. Фахівці наголошують на тому, що виявлений штам може бути як абсолютно новим, так і «модифікацією бразильського варіанту».

Королівство Іспанія

Міністерство туризму Іспанії разом із відповідними структурами ЄС опрацьовує застосування сертифікату вакцинації для пришвидшення поновлення туризму.

Швейцарська Конфедерація

Згідно із рішенням Федеральної Ради країни з 1 березня буде запроваджено певне послаблення рівня жорсткості заходів із протидії коронавірусу на загальнонаціональному рівні.

Королівство Данія

Данський уряд найближчим часом планує оголосити про поступове зняття карантинних обмежень. Водночас    міністр охорони здоров'я Данії М. Хьоніке визнав, що епідемія в країні знову посилюється.

Латвійська Республіка

У Даугавпілсі, Резекне, Добельському краї і в Ризі зафіксовано поширення «британського» штаму вірусу. Спостереження свідчать про те, що поширення цього підвиду вірусу подвоюється кожні два тижні.

Канада

Уряд Онтаріо інвестує 2,5 мільйона доларів у технологію відстеження контактів, яка буде попереджати користувачів про те, чи могли вони потрапити під дію COVID-19 на робочому місці. Відповідний пристрій матиме вигляд браслету і подаватиме звуковий сигнал або вібруватиме, якщо людина перебуватиме на відстані менше ніж шість метрів від іншої людини. Пристрій носитиме назву TraceSCAN та використовуватиметься в офісах, на будівельних майданчиках, в школах, будинках для літніх людей та в інших місцях, де використання смартфона з додатком COVID Alert буде обмеженим.

Грузія

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі повідомив про зняття певних обмежень, введених з метою протидії коронавірусу, а саме:

з 25 лютого на гірських курортах будуть відкриті готелі в повній відповідності з діючими епідеміологічними нормами;

канатні дороги на гірських курортах будуть відкриті з 8 березня;

міжміський транспорт запрацює з 25 лютого;

ресторани відновлять функціонування з 8 березня;

тренажерні зали відновлять роботу з 15 березня відповідно до регламенту;

дошкільні установи, як державні, так і приватні, відновлять функціонування з 1 березня за умови обов'язкового тестування 20% співробітників на коронавірус раз на два тижні;

з 15 березня відновиться навчальний процес в аудиторіях у вищих та професійних навчальних закладах;

театри, спортивні клуби, професійні ансамблі зможуть розпочати репетиції і тренування з 15 березня, а повністю відновити діяльність (театралізовані вистави, спортивні змагання в присутності глядачів) стане можливо з 1 квітня;

роздрібна торгівля непродовольчими товарами (у суботу і неділю), як в торгових центрах, так і на ринках, відновиться з 8 березня.

Водночас обмеження на пересування з 21:00 до 5:00 залишається чинним.

До списку країн, громадяни яких з 1 березня можуть приїхати до Грузії повітряним шляхом за наявності негативного PCR-тесту, додаються Вірменія, Азербайджан, Україна, Казахстан, Росія та Білорусь. При цьому на сухопутному кордоні зберігається режим обмежень в’їзду.