25.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/25/2023
singleNews

Парламент Словенії ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932–33 років геноцидом українського народу.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує надати додатково 1,5 млрд євро Україні наступного року на підтримку інфраструктури та економіки.

Міжнародні донори нададуть Україні 17 мільйонів євро на житлове кредитування для внутрішньо переміщених осіб.

«Переважна більшість держав-членів сказали, що підтримують збільшення фінансування Європейського фонду миру ще на 3,5 мільярда євро», – заявив Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель. Водночас він повідомив, що з початку року в межах ініціативи з надання Україні одного мільйона артилерійських боєприпасів держави Європейського Союзу вже передали 220 тисяч артилерійських снарядів, а також 1 300 ракет.

У межах ініціативи Європейського Союзу із забезпечення України мільйоном артилерійських снарядів за 12 місяців Нідерланди виділять 260 мільйонів євро на спільні закупівлі.

Федеральний уряд Німеччини повідомив, що передав Україні радіолокаційну станцію TRML-4D, дві мостоукладальні машини Biber, три мобільні системи розмінування, 46 розвідувальних безпілотників Vector, вісім засобів протидронної боротьби та одну систему радіоелектронної розвідки.

Головнокомандувач ВПС Німеччини Інго Герхартц заявив, що країна може приєднатися до «коаліції винищувачів» для України, незважаючи на те що в Бундесверу немає F-16.

Виконувач обов'язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що українські пілоти можуть почати тренування на винищувачах F-16 у липні.

Речник Пентагону Патрик Райдер повідомив, що навчання українських військових на танках Abrams розпочнуться наступного тижня, а українські пілоти проходитимуть навчання на винищувачах F-16 на військових базах у Європі.

Уряд Швейцарії 24 травня 2023 року погодився перепродати Німеччині 25 вдосконалених бойових танків Leopard 2, щоб передати більше військової допомоги Україні.

Речник Держдепу США Метью Міллер повідомив, що росія продовжує перешкоджати роботі Чорноморської зернової ініціативи.

Ісландія придбає українським військовим 10 вантажівок для перевезення нафтопродуктів.

Японія передала Україні близько 100 військових автомобілів та 30 тисяч готових харчових пайків для потреб Збройних сил.

«Сенат Республіки Польща, як і весь наш народ, твердо стоїть на сторожі України. Ми робимо все, щоб перемога України в цій сутичці з варварами відбулася якомога швидше через відновлення повної територіальної цілісності. Наш пріоритет у європейській політиці – якнайшвидша інтеграція і подальші кроки щодо вступу України до ЄС», – заявив маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький.

Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак заявив, що Захід готовий підтримувати Україну роками, а розрахунок рф на втому не спрацює.

«путін повинен усвідомити, що він не може виграти цю незаконну війну, яку він розв’язав, незважаючи на те, скільки він відправить на смерть російських солдатів задля свого его та імперських амбіцій. Він не досягне успіху, а міжнародна спільнота стане лише сильнішою у протистоянні цій агресії»,  заявив міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес.

ЄС оголосив про 11 нових спільних оборонних проєктів у межах Постійної структурованої співпраці (PESCO), яка є частиною політики безпеки і оборони Євросоюзу.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) ухвалила  резолюцію, в якій засуджує агресію росії проти України, зокрема напади на медичні установи.

рф

Фінське управління статистики заявило про рекордну кількість росіян, які емігрували до Фінляндії у 2022 році. Показник став найвищим за останні 30 років – 6 003  особи, що стало найвищим показником з часів совєтського союзу.

Через міжнародні санкції російський лісопромисловий холдинг segezha group мусив продати свою європейську компанію з виробництва упаковки segezha packaging (сім заводів у Європі та Туреччині) за € 1, маючи боргові зобов’язання у € 100 млн.

російські пілоти літаків ssj-100 заявляють про відмови та неповноту інформації у навігаційній системі після того, як у 2022 році французька компанія Thales зупинила оновлення програмного забезпечення для рф і на росії почали використовувати бази даних санкт-петербурзького «авіа-бріфінгу».

Між російськими міністерствами продовжується сварка щодо держпрограми з енергоефективності. Держпрограму уряд має схвалити у червні, тому, імовірно, найближчим часом мінекономікі рф «погодить» ухвалу уряду, в якій буде затверджено цілі програми до 2035 року, після чого вона, за оцінкою аналітиків, ще роками доопрацьовуватиметься і згине під час цього процесу через те, що у бюджеті не буде коштів на її втілення.

«газпром», який лише за офіційною інформацією втратив 41,4 % прибутку в 2022 році, вирішив не виплачувати дивіденди за минулий рік. Аналітики вважають, що акціонери втратили свої високі дивіденди назавжди. Фактично в другому півріччі 2022 року компанія була збитковою. Експорт «газпрому» у 2022 року зменшився на 45,5 %, до 100,9 млрд. кубометрів, видобуток – на 20 %, до 412,6 млрд. кубометрів.

Збиток від знецінення нефінансових активів «газпрому» минулого року становив 419,6 млрд руб проти 56 млрд руб 2021 року: ідеться про знецінення незавершеного будівництва та інвестицій в асоційовані підприємства. «газпром» вирішив засекретити свою подальшу фінансову звітність.

мвд і фсб вилучатимуть закордонні паспорти у військовослужбовців, призовників і мобілізованих росіян під час спроби перетину державного кордону – відповідне рішення ухвалено госдумою.

уряд рф вирішив не звільняти підприємців від мобілізації.

Жителька подмосков’я донесла у поліцію на розплідник рослин за продаж українського сорту домашньої яблуні «Слава переможцям», виведений ще 1928 року в Україні.

Через введені санкції щодо білорусі та росії у Литві заморожено майно 15 компаній та однієї фізичної особи. Загальна вартість замороженого майна становить 80 мільйонів євро.

На засіданні колегії адміністрації лукашенка на тему ефективності організації ідеологічної та виховної роботи у вищих навчальних закладах, глава адміністрації ігорь сєргієнко заявив, що у білоруських вузах не збудовано ідеологічної вертикалі, а керівництво вузів і студенти не сприймають білоруський республіканський союз молоді як «провідну громадську організацію». Він також дорікнув студентам недостатній патріотизмом, пославшись на дані соцдослідження, які показали, що лише 15,6 % опитаної молоді як свої цінності вказали «любов до батьківщини».

білоруський «пріорбанк» повідомив, що з 1 червня не надаватиметься послуга зняття готівки з віртуальних карток у доларах та євро на пристроях і в касах як «пріорбанку», так і інших банків. Австрійський Raiffeisen Bank, якому належить пріорбанк, з 31 липня взагалі припиняє кореспондентські відносини з провідними білоруськими банками.