26.05.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/26/2023
singleNews

Фінляндія направила новий пакет військової допомоги Україні на суму 109 млн євро, який містить зенітне озброєння та боєприпаси. Загалом з початку війни Фінляндія надала військову допомогу нашій країні на 1,1 мільярда євро.

На засіданні у форматі «Рамштайн» 25 травня міністр оборони США оголосив про те, що країни-учасниці загалом виділили Україні 65 мільярдів доларів. Кошти підуть на посилення теперішніх бойових можливостей ЗСУ, а також на довгострокову перспективу. «путін сподівався, що наша єдність дасть тріщину. Натомість ми залишаємося єдиними, як і раніше», – зауважив глава Пентагону.

Державний департамент США схвалив можливий продаж уряду України системи ППО NASAMS та супутнього обладнання орієнтовною вартістю 285 млн доларів США.

Члени Палати представників конгресу США – демократ Адам Шифф і республіканець Браян Фітцпатрік – надіслали листа президенту Джо Байдену, в якому закликали передати заморожені активи російського центробанку на військову та гуманітарну допомогу Україні.

Cвітовий лідер з розробки програмного забезпечення для аналізу даних компанія Palantir і уряд України підписали меморандум про посилення цифрової співпраці Окрім військової допомоги, продукти Palantir дають можливість документувати воєнні злочини рф. Компанія також допомагатиме Україні оптимізувати відбудову, зокрема оцінювати пошкодження будівель та інфраструктури.

Перші 20 українських пілотів розпочнуть перший етап навчання на винищувачах F-16 у Сполученому Королівстві.

Норвегія підтримає підготовку та навчання українських пілотів та персоналу на винищувачах F-16.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон анонсував навчання за ознайомчою програмою кількох українських пілотів на шведських винищувачах JAS 39 Gripen.

Загальний обсяг військової допомоги Україні від Нідерландів з початку повномасштабного вторгнення становить близько 1,6 мільярда євро.

Військова допомога Україні від Польщі з початку війни росії проти України  перевищила 3 млрд євро.

«Зрештою, видається цілком очевидним, що наприкінці війни, аби мир і безпека в Європі були реальністю, Україна повинна бути державою-членом НАТО», – зазначив прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що у Північноатлантичному альянсі очікують від Грузії імплементації міжнародних санкцій, які обмежують спроможність росії вести загарбницьку війну проти України.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у відповідь на повномасштабну війну росії в Україні пообіцяв посилення східного флангу НАТО.

У столиці Іспанії Мадриді в тестовому режимі розпочинають роботу мобільні комплекси «Паспортного сервісу», які видаватимуть українські документи.

ЄС продовжив на рік режим безмитної торгівлі з Україною.

Євросоюз обговорює можливість передачі Україні прибутків, отриманих від майже 200 млрд євро заблокованих російських активів.

Європейських Союз оголосив, що зміг подолати залежність від російських енергоносіїв завдяки плану щодо скорочення споживання газу. Водночас в Єврокомісії прогнозують, що ЄС цьогоріч зекономить більше газу, ніж імпортує з росії.

Ціни на природний газ в Європі впали нижче від найнижчого рівня за майже два роки.

рф

Правозахисна організація Walk Free спільно з Міжнародною організацією праці та Міжнародною організацією з міграції представила Глобальний індекс рабства (Global Slavery Index), згідно з яким на росії живуть 1,9 млн. рабів. Під терміном «сучасне рабство» мається на увазі випадки експлуатації, коли людина не може відмовитись чи піти через погрози, насильство, примус, зловживання владою чи обман, а також сексуальна експлуатація, дитяча праця, примусовий шлюб.

Видобуток газу на рф у квітні зменшився на 20 %, до 34 млрд кубометрів. Водночас за показниками Лондонської біржі ICE 25 травня біржові ціни на газ у Європі вперше за два роки опустились нижче $ 300 доларів за тисячу кубометрів.

За даними Євразійської економічної комісії, 2022 року кількість російських трудових мігрантів у Вірменії зросла на 272 %, у Казахстані – на 70 %.

Американська компанія Johnson&Johnson зупинила постачання контактних лінз на росію.

За даними останнього соцопитування, 46 % російських сімей мають кредити – цей показник зріз вдвічі після першого такого дослідження в 2009 році (26 %); 7 % оформили на родину три і більше кредитів.

86 % росіян вважають, що підлітки мають підробляти.

На росії все більше не вистачає топ-менеджерів, здатних працювати в умовах російської кризи: попит на них зріс удвічі. За даними рекрутингових агентств, у сегменті топ-менеджерів із зарплатою понад 60 млн руб на рік з рф виїхало 30 % фахівців, 20–60 млн руб – майже 25 %.

міжнародний авіаційно-космічний салон (макс), який мав відбутися з 25 по 30 липня у підмосковному жуковському, скасовано вперше за 30 років. Захід традиційно проводився під патронатом президента рф, який його відкривав, проте зараз авіашоу перенесено на невизначений термін.

Кількість кіосків і павільйонів преси на рф продовжує скорочуватися: 2022 року – на 7,3 % (на понад 1 тис. об’єктів). У першому кварталі 2023 року ситуація стала гіршою, зокрема в астрахані не залишилося жодного кіоску, також найбільше вони закриваються в республіці башкортостан та санкт-петербурзі, ростовській, самарській, новосибірській, вологодській областях.

госдума ухвалила у другому та третьому читаннях законопроєкт про штрафи або арешт до 15 діб за розповсюдження мап і зображень, що оспорюють територіальну цілісність росії.

Литовська митниця через «нетипове зростання торгівлі з окремими третіми країнами» та з метою запобігання можливому обходу санкцій із 5 червня посилює контроль за товарами, обмеженими до експорту до білорусі та росії.

Рада Міжнародної федерації лижного спорту та сноуборду продовжила усунення росіян і білорусів від змагань.

Студентів барановичського державного університету у примусовому порядку зібрали у кінозалі, щоб показати «фільми» кгб і білоруських пропагандистів про «теракти», які, нібито, планували організувати в білорусі до 9 травня. Також студентів змусили дивитися ще й інтерв'ю з помилуваним екс-редактором NEXTA романом протасєвічєм.