27.06.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

6/26/2022
singleNews

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що Україна «може перемогти і переможе», але для цього потребує підтримки партнерів. «Британія продовжить підтримувати Україну на всіх етапах цього шляху, тому що ми знаємо, що їхня безпека – це наша безпека, а їхня свобода – наша свобода», – наголосив Джонсон.

Західні політики засудили обстріли Києва у неділю вранці, назвавши такі дії «варварством» і «свідомою ескалацією» на тлі саміту «Великої сімки». Президент США Джо Байден заявив: «Це ще один приклад їхнього варварства». Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон наголосив, що Захід повинен зберігати єдність на тлі російської агресії. Колишній прем’єр-міністр Швеції, а нині співголова Європейської ради з міжнародних відносин Карл Більдт вважає обстріли Києва «свідомою ескалацією з боку росії». Посол США в Україні Бріджит Брінк також заявила, що обурена повідомленнями про ракетні удари росії по житловому будинку та дитячому садку у центрі Києва.

Президент США Джо Байден не вірить у розкол G7 через путіна. Він впевнений, що саме на суперечки в НАТО та «Великій сімці» через війну в Україні розраховує російський президент. «Ми не можемо дозволити цій агресії прийняти ту форму, яку вона має, і зійти з рук», – сказав Байден.

Президент США Джо Байден після першого дня саміту «Великої сімки» повідомив про виклики, над якими працюють світові лідери. Він зазначив, що країни домовились про партнерство із залученням 200 млрд доларів. «Сьогодні ми офіційно започаткували партнерство світової інфраструктури, інвестицій. І зараз у «Великій сімці» ми беремо на себе це зобов'язання, тому що саме ці країни можуть найбільше вплинути на світ. Ми можемо колективно мобілізувати 600 млрд доларів до 27 року», – сказав Байден.

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон та президент Франції Еммануель Макрон на полях G7 обговорили подальшу підтримку України. У Джонсона повідомили, що лідери домовилися продовжити надавати підтримку Україні в її опорі російській агресії. Джонсон заявив, що готовий прийняти у Лондоні Президента України Володимира Зеленського, якщо в останнього з'явиться можливість приїхати з особистим візитом.

Уряд Великої Британії надав $525 млн кредитних гарантій для підтримки макроекономічної стабільності в Україні. Гарантії дозволять збільшити суму кредитів від Світового банку та будуть втілені у разі, якщо Україна матиме дефіцит коштів для фінансування держвидатків. Кошти кредитів будуть спрямовані на зарплату службовцям держсектору, а також на утримання шкіл та лікарень.

Країни «Великої сімки» в рамках нових санкцій проти росії заборонять імпорт золота з рф, ідеться в комюніке британського уряду та заяві президента США Джо Байдена. Це частина нових обмежень проти росії за напад на Україну, які мають бути оголошені на саміті G7. «Ці заходи напряму вдарять по російських олігархах і «в серце» воєнної машини Путіна», – заявив прем'єр Британії Борис Джонсон. Золото складає вагому частку російського експорту, у 2021 році росія заробила на ньому близько 15,5 млрд доларів. У Британії переконані, що цей синхронний з іншими державами крок матиме «глобальний ефект». Президент США Джо Байден зазначив, що США наклали на Путіна «безпрецедентні обмеження, щоб позбавити його доходів, потрібних для фінансування його війни проти України». Офіційну заяву про ембарго лідери G7 зроблять у вівторок, 28 червня.

Господар зустрічі G7 канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що єдність західних лідерів по Україні була чітким посланням G7 президенту росії путіну.

Країни G7 «поділяють ті самі цілі – перекрити кисень російській військовій машині, дбаючи при цьому про нашу економіку», – заявив Шарль Мішель, Президент Європейської ради.

Україна за власною ініціативою та за свої гроші закупила в Німеччини 2 900 протитанкових ракетних комплексів RGW 90 Matador, які виготовляє німецький концерн Dynamit Nobel Defense (DND). Замовлення здійснене двома траншами, спочатку доставлено 2 300 ПТРК, а потім ще 576 штук. Озброєння вже в Україні, його використовують українські військові на фронті. У березні Київ замовив 5 100 таких протитанкових комплексів власним коштом у німецької збройової компанії DND. Так, загалом поставлено до 8 000 одиниць.

Matador – 90-мм одноразовий ручний протитанковий гранатомет, який призначений для руйнування укріплених споруд та знищення легкоброньованої техніки супротивника.

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна отримала від Німеччини та Нідерландів самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2 000. «Це вже 6-й вид артилерії 155-мм калібру, який посилює нашу оборону. Наші воїни вже б'ють ворога з допомогою M777, FH70, M109, AHS Krab та Caesar. Відтепер до цього «клубу найкращих» долучився й Ph2000», – зазначив він.

На саміті НАТО в Мадриді 28–30 червня члени Альянсу ухвалять рішення про рекордне з часів Холодної війни збільшення контингенту на сході та переосмислення відносин із росією та Китаєм. Головна мета зустрічі лідерів країн Альянсу – показати росії, що НАТО готове до реагування на будь-які агресивні дії проти своїх членів.

рф

Канцелярія прем’єр-міністра Великої Британії повідомила, що санкції, запроваджені Королівством, стосуються російського імпорту на $ 16,5 млрд.

росія перебуває «за кілька годин» від дефолту за зовнішнім боргом. Згідно з умовами, прописаними у боргових зобов’язаннях, пільговий період для виплати відсотків по євробондах на суму майже $ 100 млн закінчились 26 червня. Якщо інвестори не отримають гроші, тоді 27 червня настає дефолт – перший із зовнішнього боргу росії за останні 100 років.

Середня вартість вторинного ринку нерухомості в 16 містах-мільйонників, московській та ленінградській областях знизилась до мінімуму. Така ситуація виникла через те, що попит, за словами директора управління вторинного ринку компанії «інком-нерухомість» шломи, у червні на 50 % нижчий за минулорічний. У людей банально немає грошей на покращення своїх житлових умов.