Діяльність Української Автокефальної Церкви і Української Греко-Католицької Церкви за кордоном в архівних документах розвідки

11/9/2023
singleNews

Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки (далі – ГДА СЗРУ) цілеспрямовано й системно розшукує, розсекречує та вивчає у фондах документальні матеріали, які мають історичну цінність, та у подальшому оприлюднює на сайті СЗРУ для ознайомлення усіх охочих.

До чергового тематичного збірника відібрано окремі матеріали про роботу органів огпу/нквд/мгб/кгб ссср зі стеження за діячами українських церков, їхніми громадами та вірянами за кордоном, збирання інформації про місця їхнього проживання, пересування, уподобання, проведення різних заходів, а також про планування спеціальних операцій щодо їхньої компрометації.

До цього видання увійшли здебільшого окремі довідки, повідомлення, доповідні записки органів держбезпеки ссср, які на підставі оперативної інформації постійно готували узагальнюючі документи про становище в українському релігійному середовищі за кордоном. Насамперед становлять цікавість відомості про українські релігійні громади у Чехословаччині, Польщі, Німеччині, Австрії, Франції, США, Канаді, а також інформація про склад Української греко-католицької церкви, Української автокефальної православної церкви та інших конфесій, їх місце і роль в житті української еміграції. У збірнику є документи про діяльність настоятелів релігійних громад та окремих церковних діячів, їхні біографічні довідки. У різні періоди чекісти заводили на них справи,  встановлювали постійний нагляд та контроль, збирали інформацію про їхню релігійну та політичну діяльність.

Особливий інтерес становлять документи про те, як совєтські спецслужби активно займалися знищенням українського православ’я не лише на території ссср, а й за кордоном. Це зокрема заходи мгб/кгб, спрямовані проти Української греко-католицької церкви, Української автокефальної православної церкви і їх священників, які були яскравими представниками національно-визвольного руху.

Після завершення Другої світової війни, коли УАПЦ і УГКЦ були ліквідовані сталінським режимом, органи мгб усср активно заводили окремі агентурно-спостережні справи на українських діячів  та церковні організації, які діяли у підпіллі, а також на тих, хто емігрував за кордон і продовжував там розбудовувати українську церкву та боротися за відновлення української державності.

Загалом до збірника хронологічно включено 86 документів. Кожен документ має назву і відповідні посилання на номер фонду, справи, тому та аркушу ГДА СЗРУ.

Розсекречені документи є ще одним підтвердженням того, як кремлівське керівництво і підпорядковані йому органи держбезпеки на місцях втручалися в справи української церкви в діаспорі, намагаючись дискредитувати її та спотворити зсередини, як і увесь український національно-визвольний рух.

Діяльність Української Автокефальної Церкви і Української Греко-Католицької Церкви за кордоном в архівних документах розвідки. Частина 1.

Діяльність Української Автокефальної Церкви і Української Греко-Католицької Церкви за кордоном в архівних документах розвідки. Частина 2.