02.02.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/2/2023
singleNews

Україна і Франція офіційно домовилися про постачання радарів MG-200 – міністри оборони України та Франції Олексій Резніков і Себастьєн Лекорню 1 лютого підписали меморандум з Thales Group про постачання радіолокаційних систем GM 200 для протиповітряної оборони України. Україна має отримати MG-200 за рахунок фонду підтримки у розмірі 200 мільйонів євро, що дозволить Україні купувати зброю та військове спорядження безпосередньо у французьких виробників.

У новому пакеті військової допомоги для України, який готують США, вперше можуть бути далекобійні снаряди – малогабаритні високоточні боєприпаси Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), дальність дії яких становить 150 кілометрів.

Польща прагне скоротити термін навчання українських військовослужбовців на бойових танках Leopard 2 до п'яти тижнів.

Міністерство оборони Норвегії звернулось до генштабу країни з проханням розглянути можливість передачі БМП CV90 Україні.

Обраний президент Чехії Петр Павел  рішуче виступив на захист західної військової підтримки Києва, заявивши, що практично не повинно бути обмежень на постачання озброєння. Водночас Павел наголосив, що Україні слід дозволити стати членом НАТО щойно закінчиться війна.

Колишній прем'єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон лобіюватиме серед республіканців у США подальшу військову допомогу Україні.

З початку війни ЄС надав Україні військову допомогу на суму  майже 12 млрд євро.

ЄС планує навчити ще 15 тисяч українських військових. Загальна місія тепер становитиме понад 30 тисяч оборонців ЗСУ. Навчання відбуватимуться в Німеччині, Польщі та інших країнах ЄС. Програма орієнтована на підготовку рот, батальйонів та штабу бригади.

Колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс запропонував створити новий формат, який працюватиме над інтеграцію до ЄС України та інших країн на кшталт формату «Рамштайн».

Уряд Норвегії 7 лютого планує представити у парламенті детальний план довгострокової п’ятирічної підтримки України.

Уряд Японії виділяє для України 170 млн доларів США  на проєкти екстреного відновлення, зокрема – відбудову критичної інфраструктури.

Австрія виділить ще 5 мільйонів євро у Фонд енергетичної підтримки України для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури. Водночас Австрія візьме на себе гарантії на суму до 102 млн євро у межах забезпечення кредитів ЄС Україні.

Японія планує  24 лютого, у перші роковини російського вторгнення в Україну, провести онлайн-саміт G7.

Прем'єрка Литви Інгріда Шимоніте виступила за заміну у школах російської мови як другої іноземної на польську чи латвійську.

Експрезидент Франції Франсуа Олланд вважає, що президент рф путін робить ставку на те, що західні країни втомляться підтримувати Україну і погодяться на сприятливе для росії завершення війни через переговори.

рф

Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США заявило 1 лютого, що викрило мережу з ухилення від санкцій, яка допомагала російському оборонному сектору. США запровадили блокувальні санкції проти 22 фізичних і юридичних осіб з різних країн, причетних до цієї мережі, її учасники постачали росії високотехнологічні пристрої попри санкції. Очолює мережу російсько-кіпрський торговець зброєю ігор зіменков,  який разом із сином джонатаном брав участь у численних угодах з продажу російського обладнання для кібербезпеки і гелікоптерів за кордон, безпосередньо контактувавши з потенційними клієнтами російського державного підприємства «рособоронекспорт», що перебуває під санкціями, аби забезпечити продаж російської оборонної продукції.

Австралія  оголосила про додаткові санкції проти ірану за постачання безпілотників росії. Міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг заявила, що фінансові санкції будуть запроваджені  проти чотирьох іранських фізичних і чотирьох юридичних осіб, причетних до виробництва і постачання безпілотників до москви.

2,5 млрд фунтів стерлінгів від продажу лондонського футбольного клубу «Челсі», власником якого був російський мільярдер абрамовіч, контролюються владою Сполученого Королівства, і можуть бути використані на допомогу Україні.

Найбільший у Туреччині провайдер послуг наземного обслуговування в аеропортах Havaş попередив листом контрагентів про ризики з обслуговуванням імпортних літаків, що перебувають у парках авіакомпаній з білорусі, росії, ірану та бізнесмена романа абрамовіча. До списку лайнерів, яким може бути відмовлено в обслуговуванні, здебільшого увійшли літаки американського виробництва Boeing. Загалом у списку понад 170 літаків російських авіакомпаній, сім білоруської «бєлавіа» та чотири іранські Iran Air та Mahan Airlines. У листі Havaş також згадуються бізнес-джети Boeing 787 Dreamliner та Gulfstream G650, за версією компанії, що належать роману абрамовічу.

Італійська банківська група Unicredit значно зменшила бізнес на рф, зокрема, за підсумками 2022 року кредити скорочені на 44,3 %, депозитний портфель – на 17,2%.

Польський енергетичний концерн Orlen заявив, що готовий повністю відмовитися від постачання нафти з росії.

Болгарія почала будівництво газопроводу до Сербії задля відмови від російського газу.

Норвезька компанія Wenaas Hotel Russia AS продала свої готелі на рф.

Мінпромторг Казахстану опублікував на порталі «Відкриті НПА» повідомлення: «Ліквідувати державну установу «Торгове представництво Республіки Казахстан у російській федерації» Міністерства торгівлі та інтеграції Республіки Казахстан». Підставою для ліквідації представництва є відповідне доручення прем’єр-міністра Казахстану від 24 січня.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну кількість російських компаній, проти яких запроваджені міжнародні санкції, зросла майже вдвічі – з 1,6 тис. до 2,9 тис., а з урахуванням афілійованих юридичних осіб – до 10 тис.

Від санкцій найбільше постраждали компанії із галузі наукових досліджень та розробок – 230 юросіб, підприємства оптової торгівлі – 201, фінансові та освітні установи – 152 та 150 відповідно. Найбільше санкцій проти рф застосували  Україна – 2 373, США – 1 744, ЄС – 574, Японія – 428, Швейцарія – 416.

Центробанк рф визнав, що за таких умов російський експорт може втратити конкурентоспроможність і суттєво скоротитися навіть за умови переорієнтації постачань до «дружніх» країни Азії та Африки. 2023 року проблеми лише посиляться, зокрема через розширення вторинних санкцій і втрати новостворених каналів постачання.

За офіційним даними, виробництво сталі на росії скоротилось на 7 %, до 71,5 млн. тон. російська металургія постраждала внаслідок санкцій та ембарго ЄС на російський метал. 2023 року попит на метал на внутрішньому ринку рф іще більше зменшиться через уповільнення будівництва житла.

2022 року на рф виготовлено на 32 % менше, ніж роком раніше, зернозбиральних комбайнів (4,7 тис. одиниць), кормозбиральних комбайнів – на 14 % (290), сівалок – на 7 % (до 6,2 тис.), борін  – на 10 % (6,2 тис.), культиваторів – на 15 % (2,8 тис.), косарок – на 3 % (2,4 тис.), прес-підбирачів – на 24 % (1,7 тис.), зерноочисних машин – на 7 % (до 1,8 тис.).

Через втрату європейських постачальників виробництво та продаж на рф яблучно-грушевого сидру знизились на 50,8 % за обсягом та на 43,8 % у грошах, грушевого – на 15 % та 9,5 % відповідно.

Через російську кризу 54,9 % населення країни намагається заощаджувати гроші, а не витрачати їх на нагальні потреби.

росстат повідомив, що станом на 1 січня 2023 року населення рф знизилось на понад 550 тис. людей.

Хакери, на знак підтримки України, зламали електронні табло державного ермітажу в санкт-петербурзі та вивели на них повідомлення про звірства росіян в українському місті Буча.

За інформацією нацбанку, заборгованість білорусів за кредитами на початок року наблизилася до 17 млрд рублів. Це на 200,3 млн. рублів більше, ніж на 1 грудня минулого року. Загальна заборгованість білорусів щодо банківських позик зростає сьомий місяць поспіль. У цій сумі враховуються споживчі кредити, кредити на нерухомість, авто, а також карти розстрочки.

Відтік «айтішників» з білорусі у 2022 році перевищив 16,5 тис. осіб, випливає зі свіжих даних бєлстату. Кількість працевлаштувань щодо цього виду діяльності у 2022 році знизилася на 33,7 %, а звільнень – зросла на 74,1 %.