03.02.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/3/2023
singleNews

Напередодні саміту між Європейським союзом й Україною Рада ЄС 2 лютого ухвалила заходи в рамках Європейського фонду миру (EPF), які передбачають подальшу військову допомогу Збройним Силам України. Сюди входить сьомий пакет підтримки вартістю 500 мільйонів євро і 45 мільйонів євро, спрямовані на підтримку тренувальної Місії військової допомоги Європейського союзу (EUMAM Ukraine) з підготовки українських військових.

Європейський Союз оголосить про виділення Україні додаткового пакета допомоги у розмірі 400 мільйонів євро для підтримки процесу реформ.

ЄС виділить 25 млн євро на розмінування в деокупованих районах України.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що Україна стане членом Європейського союзу.

Європейський союз створить координаційний центр для збирання доказів російських злочинів, вчинених на території України, заявила Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Центр працюватиме в Гаазі в координації з Україною, партнерами та Нідерландами.

Єврокомісія ініціює проєкт масового оснащення будівель в Україні сонячними панелями, що одночасно і підвищить енергетичну безпеку через децентралізацію енергозабезпечення, і допоможе перейти на «зелені» технології, повідомила Урсула фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про запрошення України до Енергетичної платформи для спільних закупівель газу. «Ми хочемо якнайкраще використати нашу спільну ринкову силу. Тож ми подолаємо цю зиму і багато наступних», – заявила фон дер Ляєн.

Європейський Союз передасть Україні сумарно 35 млн енергоефективних і економічних LED-ламп, а також додаткові 2 400 генераторів (на додачу до 3 тисяч поставлених з початку війни), аби Україна впоралася з наслідками російських ракетних атак на енергосистему.

Українські військові прибули до Німеччини для навчання на зенітно-ракетному комплексі Patriot.

Литва протягом 2023 року допоможе підготувати близько 1 600 українських військових, зокрема розглядається організація курсів для навчання командирів низової ланки.

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країна збільшуватиме підтримку України за всіма напрямами.

«Я готовий до відновлення залізної завіси. Якщо мені доведеться мати справу за східним кордоном з агресивною країною, яка хоче вбити своїх сусідів, захопити їхню землю та позбавити їх свободи, тоді я буду готовий звести залізну завісу, яка сягає неба, тільки б вони трималися від нас подалі», – заявив президент Польщі Анджей Дуда, коментуючи думку, що війна проти України «поляризує світ».

У Швейцарії політики закликають уряд продати танки Leopard за номінальну плату Польщі, Словаччині та Чехії, щоб замінити танки, які їхні уряди планують відправити Україні.

Україна отримала від уряду Швеції 570 тон енергетичного обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури, що була пошкоджена внаслідок атак рф.

У партнерстві з МЗС Естонії та Європейською службою зовнішньополітичної діяльності Міністерство закордонних справ України й Міністерством культури та інформаційної політики запускають новий креативний інструмент з протидії дезінформації – ініціативу «Nations Against Disinformation».

Австрія продовжила на рік право на проживання для українських біженців.

Австрія заявила, що висилає чотирьох російських дипломатів, звинувативши їх у «діях, несумісних з їхнім дипломатичним статусом». Двоє дипломатів працювали у посольстві росії у Відні та двоє у постійному представництві росії при ООН. Співробітники посольства «оголошені персонами non grate відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини». Двоє інших «вчинили дії, несумісні з угодами про штаб-квартиру», і їм також доведеться залишити Австрію, додали в МЗС. Дипломати мають залишити країну до 8 лютого.

Амбасадорка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що адміністрація президента Джо Байдена працює над тим, щоб ізолювати росію в Організації Об’єднаних Націй. Також вона повідомила, що США шукатимуть нові шляхи протидії впливу пвк «вагнер» в Україні та Африці, де вона забезпечує безпеку кільком урядам.

За інформацією мінфіну США Америка ввела санкції проти десяти фізосіб і 12 компаній у різних країнах, пов'язаних із мережею ухилення від санкцій, яка підтримувала військово-промислові комплекси росії та білорусі. Нарівні з підсанкційними російськими держкорпораціями «ростєх» та «рособоронекспорт» мережа підтримувала білоруський військово-промисловий комплекс, сприяючи продажам білоруському державному зовнішньоторговельному оборонному підприємству «бєлспєцвнєштєхніка», який також перебуває під санкціями.

5 лютого, через два місяці після того, як Європейський Союз заборонив постачання більшої частини сирої нафти з росії, блок поширить ембарго на російські постачання дизельного пального та бензину. У результаті москва втратить більше половини ринків збуту своєї нафти та нафтопродуктів, які у неї були у 2021 році у натуральному вираженні. Ембарго ЄС спрямоване на подальше придушення російського енергетичного бізнесу, відрізання його від найважливішого експортного ринку. Продаж нафтопродуктів має вирішальне значення для фінансування бюджету країни та, зрештою, її війни в Україні. Захід сподівається поступово зменшити це джерело грошей для кремля. «росія втратила свого найважливішого клієнта», – сказав Фатіх Біроль, виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства.

Європарламент закликав країни ЄС якнайшвидше запровадити 10-й пакет санкцій проти росії, відмовитися від імпорту урану та позбутися всього російського бізнесу.

Болгарія та Сербія почали будівництво газопроводу задля зменшення газової залежності від росії. Президент Болгарії Румен Радєв та його сербський колега Александр Вучич дали старт будівництву газопроводу, який пов’яже дві країни та допоможе послабити залежність регіону від поставок із росії, що стали ненадійними на тлі війни рф проти України.

Чехія, Польща та Словаччина вийшли із двох міжнародних банків із російським контрольним пакетом акцій: Міжнародного інвестиційного банку та Міжнародного банку економічного співробітництва. Румунія завершить процес виходу у червні, Болгарія, вірогідно, протягом року. Підставою для розриву стосунків із кредитними установами є побоювання того, що росія може використовувати їх для спроби обходу міжнародних санкцій.

рф

Компанія Shell підписала документи щодо продажу своєї частки (50 %) в спільному підприємстві «салим петролеум девелопмент», створеному в 1996 році для розробки Салимської групи нафтових родовищ у Західному Сибіру. Водночас Shell повідомила, що її контракти на закупівлю російського газу та нафтопродуктів завершились наприкінці 2022 року, зупинено всі довгострокові закупівлі нафти з рф у сторонніх організацій.

У світовому індексі демократії, за оцінкою Economist Intelligence Unit (аналітичного підрозділу часопису Economist), серед антилідерів, де ситуація погіршилася найсильніше – білорусь і особливо росія, яка, як зазначили експерти, набуває багато характерних рис диктатури. росія посіла 146-те місце, опустившись за 2022 рік одразу на 22 позиції. На останньому, 167-му місці – Афганістан, на 166-му – М’янма, на 165-му – КНДР.

На росії збираються легалізувати кінопіратство: комітет совєта фєдєрації з економічної політики розробив законопроєкт, який запроваджує у 2023 році мораторій на адміністративне покарання за показ іноземного кіно без прокатного посвідчення.

Національний інформаційний центр корисних копалин США (USGS) опублікував звіт про виробництво калійних добрив у світі та основних країнах-експортерах. У ньому сказано, що видобуток калію у білорусі у 2022 році впав на 60 % порівняно з 2021 роком. Фахівці оцінили видобуток калію в білорусі у 2022 році у 3 млн тон. Тоді як у 2021 році країна видобула 7,63 млн тон.