05.01.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

1/5/2021
singleNews

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

У зв’язку зі зростанням кількості нових випадків COVID-19 через новий штам коронавірусу оголошено про запровадження національного локдауну в Англії. Жителів просять залишатися вдома, окрім п’яти винятків:

для роботи, якщо люди не можуть працювати з дому, наприклад, працівники будівельного сектора або робітники ключових галузей;

для придбання предметів першої необхідності, таких як продукти харчування або ліки;

для занять спортом один раз на день у своїй місцевості (у цьому випадку може долучатися одна людина, що не є членом сім’ї);

для надання допомоги або допомоги вразливим людям;

для отримання медичної допомоги або щоб уникнути загрози заподіяння шкоди або насильства.

Влада Шотландії оголосила про посилення обмежень з понеділка опівночі, щоб стримати новий штам коронавірусу. Низка обмежувальних заходів застосовуватиметься на материковій частині Шотландії як мінімум до кінця січня.

Республіка Австрія

Третій з початку пандемії локдаун в Австрії триватиме не до 17 січня, як планувалося, а на тиждень довше – до 24 січня. Продовження карантинних заходів стало вимушеним кроком після того, як правлячі та опозиційні партії у парламенті не змогли домовитися щодо модальності проведення тестування на коронавірус. Згідно із пропозицією урядової коаліції, з 18 січня у країні мали відновити роботу заклади торгівлі, сфери послуг, громадського харчування і туризму, але відвідувати їх змогли б лише ті, хто візьме участь у безкоштовному масовому тестуванні, проведеному перед закінченням локдауну, та отримає негативний результат. Для тих, хто не буде готовий тестуватися, мали б діяти правила локдауну до 24 січня, тобто, на тиждень довше.

Королівство Норвегія

Уряд Норвегії вирішив посилити карантин на тлі високої захворюваності коронавірусом. Нові заходи діятимуть з 4 по 18 січня. Тенденція до зростання захворюваності є в більш ніж 40 муніципалітетах. Щоб цей процес зупинити, вводяться нові обмеження. З понеділка заборонені походи в гості, за певними винятками. В барах і ресторанах забороняється подавати алкогольні напої. При цьому самі заклади залишаються відкритими. Рекомендується заняття в коледжах, училищах та університетах перевести в онлайн-режим. Школи та дитсадки залишаться відкритими, але в середніх і старших класах пропонують більше займатися дистанційно. Магазини і супермаркети продовжать роботу з дотриманням вимог щодо соціальної дистанції для клієнтів.

Королівство Данія

Національний інститут сироваток Данії попередив, що нова мутація коронавірусу з Великої Британії може призвести до ще більших карантинних обмежень. Наразі в країні вже зареєстровано 86 випадків інфікування мутованим вірусом COVID, але за даними інституту цей показник насправді може бути в десять разів вище, оскільки лише 11 відсотків усіх тестів, зроблених за останні п'ять тижнів, були направлені на виявлення нового штаму.

Південно-Африканська Республіка

У Південно-Африканській Республіці залучили найкращі наукові сили на вивчення впливу створених вакцин від COVID-19 на виявлений нещодавно в країні новий штам коронавірусу, що одержав маркування 501.V2. В екстреному порядку проводяться лабораторні експерименти, щоб перевірити вплив цього штаму на антитіла в крові людей, які пройшли вакцинацію.