10.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/10/2021
singleNews

ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала країни утриматися від додаткових вакцин до кінця року, вказуючи на мільйони людей у всьому світі, які ще не отримали жодної дози. Виступаючи зі штаб-квартири ВООЗ у Женеві, Тедрос Гебреісус закликав багаті країни та виробників вакцин віддати першочергові партії медичним працівникам та вразливим категоріям населення в бідніших країнах.

Багатим країнам слід поділитися вакциною від коронавірусу з Африкою, якої вона дуже потребує. Про це заявила глава африканського представництва ВООЗ Матшідісо Моет на брифінгу, присвяченому ситуації з COVID-19 на континенті.

Європейський Союз

Країни-члени ЄС вводять нові обмеження для туристів зі США для запобігання коронавірусній хворобі. Сплеск смертності від коронавірусу і госпіталізацій у Сполучених Штатах призвів до того, що деякі країни, зокрема Болгарія, Італія, Нідерланди та Швеція, почали вводити нові обмеження, і цей список може збільшуватися. Так, Італія вводить вимоги для вакцинованих мандрівників зі США, які відтепер повинні робити тест на коронавірус за 72 години, а нещеплені туристи повинні пройти п'ятиденну самоізоляцію. Нідерланди заявили про обов'язкову самоізоляцію для вакцинованих туристів зі США, а нещеплених туристів не пустять на територію. Минулого тижня Європейський Союз ввів безліч правил і обмежень для мандрівників, при цьому країни-члени ЄС ухвалили різні заходи. Пропозиція Євросоюзу про повторне введення обмежень для нещеплених мандрівників з США не є обов'язковою, і багато європейських урядів ще не відреагували на неї.

Європейський Союз виключив Японію і п'ять інших країн зі свого списку безпечних напрямків для подорожей, а це означає, що люди можуть зіткнутися з жорсткішим контролем, таким, як тести на COVID-19 або карантин. За підсумками рішення, уряди 27 країн-членів ЄС погодилися виключити Японію, а також Албанію, Вірменію, Азербайджан, Бруней і Сербію. У список додали Уругвай. Зі змінами в "безпечний список" ЄС потрапили 12 країн, включаючи Австралію, Канаду та Саудівську Аравію, а також китайські території Гонконг і Макао. Блок як і раніше приймає більшість відвідувачів із країн, що не входять в ЄС, які повністю вакциновані, хоча тести і періоди карантину можуть застосовуватися залежно від країни ЄС.

Велика Британія

У Голірудхаусі (офіційна резиденція монархів у Шотландії) було схвалено план щодо запровадження обов’язкових COVID-паспортів вакцинації серед населення. Вже з 1 жовтня, аби відвідати нічні клуби чи масові заходи, жителям Шотландії необхідно буде мати при собі паспорт вакцинації, який підтверджуватиме повний курс щеплення.

Республіка Болгарія

Лише 18 % болгар були вакциновані від COVID-19, і за цим показником країна посідає останнє місце в ЄС. Водночас Болгарія займає перше місце за рівнем смертності від COVID-19 в ЄС за останні два тижні через варіант "Дельта".

Королівство Нідерланди

Кількість неповнолітніх громадян Нідерландів, щеплених вакциною від коронавірусу, зменшилась за останній тиждень. Трохи більше 94 тисяч підлітків віком від 12 до 17 років отримали щеплення минулого тижня. У серпні цього року вказаний показник в середньому становив 142 тисячі щеплень на тиждень.

Федеративна Республіка Німеччина

Влада країни оголосила 13-19 вересня тижнем вакцинації. По усій Німеччині будуть обладнані майданчики, що пропонуватимуть легке щеплення без зайвих бюрократичних формальностей.

Відповідно до змін у Закон ФРН «Про захист від інфекцій», під час прийняття рішення про посилення/послаблення карантинних обмежень буде враховуватися показник шпиталізації з COVID-19 на 100 тис. населення. До цього єдиним критерієм була інцидентність – кількість заражених на 100 тис. населення.

Задля спроби стимулювати населення до вакцинації Федеральний міністр охорони здоров’я ФРН Є. Шпан лобіює зміни до Закону ФРН «Про захист від інфекцій». Поданим ним проєктом передбачено, що нещеплені особи, які змушені піти на самоізоляцію, отримуватимуть зменшену заробітну плату.

Сполучені Штати Америки

9 вересня президент Байден підписав указ, що вимагає вакцинацію всіх федеральних службовців, без будь-якої можливості регулярного тестування на коронавірус як альтернативи. Зобов'язання стосуватиметься приблизно 2,1 мільйона працівників. Байден планує розробити "надійний план із зупинки поширення "Дельта" варіанту і посилення вакцинації від COVID-19", заявили в Білому домі. Очікується, що це буде поворотний момент для Сполучених Штатів, де надії на те, що вакцинація знизить навантаження на лікарні і дасть більше соціальних свобод, були підірвані поширенням дуже заразного варіанту COVID-19 "Дельта". Байден також планує скликати глобальний саміт, який відбудеться під час Генеральної Асамблеї ООН наприкінці цього місяця, щоб відреагувати на кризу з коронавірусом і збільшити постачання вакцин до країн, що розвиваються.

Ісламська Республіка Іран

За словами представників міністерства охорони здоров’я Ірану, в країні активно проводиться підготовка до початку навчання в університетах і школах, закінчується вакцинація всіх вчителів, здійснено дезінфекцію класів.

Окрім того, вакциновано понад 32,4 млн. мешканців, з яких 11,2 млн. отримали вже другу дозу вакцини.

Арабська Республіка Єгипет

Відповідно до інформації міністра охорони здоров’я та народонаселення АРЄ Хали Заєд, 2 мільйони доз вакцин від коронавірусу були виділені державним службовцям по всій країні.

Крім того, протягом останніх двох тижнів було вакциновано понад 600 тисяч працівників Міністерства освіти Єгипту під час підготовки до початку нового навчального року, на додаток до того, що 500 тисяч доз вакцин були розподілені між університетами, та протягом наступного тижня планується доставити ще 500 тисяч доз.

Азербайджанська Республіка

В Азербайджані протягом останньої доби від коронавірусної інфекції вакциновано 64 033 осіб. При цьому 26 550 з них отримали першу дозу препарату, 37 483 – вакциновані повторно. На сьогодні в АР у процесі вакцинації взяли участь 7 371 182 громадянина. З них 4 418 214 отримали першу дозу препарату, 2 952 968 – повторно. Вакцинація від COVID-19 триває в усіх районах республіки.

Республіка Молдова

Через зростання кількості випадків захворювання на коронавірус у Молдові з 11 вересня до 31 жовтня діятиме надзвичайний стан у сфері охорони здоров'я, заявила міністр охорони здоров'я Алла Немеренко. Він діятиме з 11 вересня до 31 жовтня. Таке рішення ухвалила національна надзвичайна комісія на підставі рекомендацій національного агентства з громадської охорони здоров'я. Рішення продиктоване розвитком епідемічного процесу, який має висхідний характер із тенденціями до постійного загострення.

Нова Зеландія

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн заявила, що цієї п'ятниці в Окленд на додаток до 1,8 млн доз вакцин, доправлених протягом вересня, з Іспанії надійде ще приблизно 250 тис. доз вакцин від Pfizer-BioNTech. У Новій Зеландії прискорили національну програму вакцинації, оскільки в країні стрімко поширюється штам "Дельта", особливо в місті Окленд, у якому зараз майже 1,7 млн людей перебувають під суворим карантином. На сьогодні в місті стало відомо про 13 нових хворих на COVID-19, унаслідок чого загальна кількість випадків протягом останнього спалаху "Дельти" сягнула 868. У Новій Зеландії, чисельність населення якої становить майже 5 млн людей, повністю вакциновано лише 31 % жителів, що є одним із найменших показників серед країн з Організації економічного співробітництва та розвитку.