19.01.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

1/19/2021
singleNews

Федеративна Республіка Німеччина

19.01.2021 року на консультаціях федерального та земельного урядів відомство федерального канцлера має намір внести пропозиції щодо запровадження в країні загальнонаціональної єдиної нічної комендантської години. Також обговорюватиметься питання жорсткіших вимог до маскового режиму в магазинах та місцевому громадському транспорті, зокрема використання масок FFP2, а також, за необхідності, простіших хірургічних масок.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

В Англії відкривають ще десять великих центрів вакцинації, які доповнять наявні сім. До них запрошують отримати першу дозу вакцини осіб віком від 70 років і молодших літніх людей, які входять до груп ризику за наявністю хронічних захворювань. Загалом з 18 січня запрошення на вакцинацію отримають ще 5 млн. осіб з 2-ї і 4-ї "пріоритетних груп". Перед цим вакцинували лише представників двох найпріоритетніших груп: літніх людей – мешканців закладів піклування, тих, хто старший 80 років, а також медичний персонал. За даними уряду, на цей час провакциновано вже половину мешканців будинків для літніх людей. Загалом свою першу дозу вакцини у Британії отримали вже 3,8 млн. осіб. Наступні у черзі після зазначених "пріоритетних груп" – люди віком від 50 років, а також особи з важкими хронічними захворюваннями віком від 16 до 64 років.

Словацька Республіка

17.01.2021 Урядом СР на позачерговому засіданні були затверджені додаткові заходи з протидії поширення коронавірусної інфекції, зокрема:

до 7 лютого продовжено дію жорсткого локдауну та т.зв. «комендантської» години;

у період з 18 до 26 січня буде проведено перший етап загальнодержавного тестування на Covid-19 з використанням антигенних тестів;

29 січня будуть оприлюднені результати загальнодержавного тестування і територія Словаччини умовно поділиться на 36 так званих «кращих» та 37 «гірших» з точки зору епідеміологічної ситуації районів;

з 27 січня до 2 лютого прямування на роботу або з роботи відбуватиметься з підтвердженням негативного RT-PCR або тесту на антиген Covid-19 (проведеного з 18 січня), сертифікованого в ЄС, або якщо особа подолала Covid-19 та має докази не більше трьох місяців, або особа була щеплена проти Covid-19 другою дозою вакцини і пройшло щонайменше 14 днів після цієї вакцинації тощо;

також визначено порядок відвідання магазинів, банків, страхової компанії, пошти, телекомунікаційної служби, хімчистки, медичного закладу, дитячого садку, школи тощо.

Королівство Данія

За останні три дні в країні реєстрували найнижчий рівень зараження з листопада минулого року, але рівень позитивних тестів на британський штам стрімко зростає. За даними Національного інституту сироваток, цей штам стане домінуючим вірусом протягом наступних кількох місяців. Новим штамом вже заразилися 283 людини в країні. У перший тиждень січня відсоткова частка позитивних тестів з мутованим вірусом становила 3,6%. Такі темпи зростання спонукали до розширення термінів локдауну.

Туніська Республіка

Із 18.01.2021 року введено нові правила роботи для працівників державного сектору, зокрема вони працюватимуть за схемою «день через день» із погодинним розподілом. Дозволено міжміське сполучення, проте лише для осіб, які мають відповідні дозволи. Крім цього, усі навчальні заклади не працюватимуть до 24.01.2021 року. До цієї ж дати заборонені збори та демонстрації усіх типів. Робота релігійних закладів відновлена, проте із вжиттям виключних протиепідеміологічних заходів.

Держава Катар

18 січня Міністерство охорони здоров’я оголосило про початок другого етапу вакцинації, в рамках якого заплановано щеплення осіб старше 50 років, працівників нафто- та газовидобувного секторів, вчителів і викладачів. Процедура є безкоштовною для усіх мешканців країни – як підданих емірату, так і іноземців, які мають резидентські візи.

Наявні дані свідчать про зафіксоване 18 січня перевищення кількості нових хворих над числом пацієнтів, які одужали, що може бути ознакою відновлення тенденції з погіршення епідеміологічної ситуації в Державі Катар.

Китайська Народна Республіка

У місті Гунчжулін провінції Цзілінь на північному сході Китаю в понеділок почалося загальноміське тестування на нуклеїнові кислоти коронавірусу. Всі мешканці міста зобов'язані перебувати на домашньому карантині. Призначений персонал надаватиме їм допомогу в придбанні предметів першої необхідності. Всі громадські місця, за винятком супермаркетів, лікарень і аптек, зобов'язані призупинити роботу. Ці заходи пов’язані з тим, що у неділю в провінції Цзілінь було зареєстровано 30 нових підтверджених випадків і 17 безсимптомних випадків зараження COVID-19.