19.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/19/2024
singleNews

На засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС ухвалено остаточне рішення щодо виділення додаткових п’яти мільярдів євро на військову підтримку України у межах Європейського фонду миру. Водночас міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне зазначив, що пошук нових шляхів фінансування потреб України є одним із головних питань засідання Ради міністрів.  

Президент Румунії  Клаус Йоганніс повідомив парламент, що  дав згоду на перевезення територією Румунії деякої зброї для України, а також навчання українських пілотів на F-16 у навчальному центрі на території країни.

Китайська Народна Республіка розглядає можливість своєї участі в інавгураційному Саміті миру у Швейцарії щодо українського мирного плану.

Представники країн-демократій світу в один голос вважають, що президентські «вибори» на росії не можна вважати законними, вільними та чесними, оскільки голосування проходило в умовах найжорстокіших репресій проти населення, що унеможливило вільний демократичний вибір.

«…Легітимне місце путіна – бути в Гаазі як воєнний злочинець», – заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна.

«Той, хто ознайомився з останньою доповіддю ООН про російські воєнні злочини на окупованих територіях, на мій погляд, не говоритиме знову про можливе заморожування конфлікту»,  – глава МЗС Німеччини Анналена Бербок щодо перспективи переговорів із рф.

рф

«Ми повинні повністю усвідомлювати, що наші демократичні цінності і мир в Європі під загрозою», – міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес щодо погроз путіна застосувати ядерну зброю.

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу найближчим часом ухвалять рішення щодо використання прибутку від € 208 млрд. заморожених російських активів для допомоги Україні.

Єврокомісія має намір вже цього року скоротити закупівлі російського зрідженого природного газу, – заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон: «У ЄС ми поступово нарощуємо тиск на європейських гравців для скорочення закупівель ЗПГ із росії». 2023 року постачання російського ЗПГ до ЄС становили 15 млн. тон або майже 46 % загального експорту російського ЗПГ.

Чехія на засіданні Європейської Ради запропонувала заборонити імпорт російського та білоруського зерна до Євросоюзу.

З 18 березня Литва посилила контроль за зерном, яке ввозиться до країни. Йдеться як про зерно, призначене для Литви, так і про транзит, зокрема через порт Клайпеди. Перевірки розпочалися з вантажів фуражного зерна. Надалі під них потрапить і продовольче зерно з країн підвищеного ризику, до якого включені рф і рб. Продукція перевірятиметься на наявність залишків пестицидів, мікотоксинів, металів (свинцю, кадмію). Трохи пізніше розпочнуться дослідження щодо визначення походження продукції.

російська компанія «sti group», яка займалась збиранням телевізорів tcl, dexp, bbk, bq, erisson та ін., зупинила виробництво в калінінградє та виїжджає з регіону через втрату постачальників; раніше так само мусила зробити компанія «тєлєбалт».

Зростання на росії вартості лізингу, яка вже досягла 24 % річних, змушує автомобільних вантажоперевізників відмовлятися від вантажівок і повертати їх лізинговим компаніям. «За таких умов поточного рівня вартості основних засобів та довгострокової оренди робота в лізинг буде в кращому разі в нуль, а з кожним роком – лише в збиток», – заявили в компанії «ттg».

На сизранском нєфтєпєрєрабативающєм заводє «роснєфті» з 16 березня зупинено єдину робочу установку первинної переробки нафти (АВТ-6), проєктна потужність якої становила 8,9 млн. тон нафти на рік.

В якутії, де добувають нафту, вартість пального на 20–30 % вища за ціну на москвє.

Через подорожчання для росіян закордонних турів і скасування прямих авіаперельотів до традиційних місць відпочинку на травневі свята вартість оренди заміських котеджів на московской області зросла на 15–20 % порівняно з 2023 роком.

66 % росіян вважають себе православними християнами – це на 9 % менше, ніж в 2017 році, повідомив всєроссійскій цєнтр ісслєдованія общєствєнного мнєнія (вціом).

На росії хочуть посилати на «практику» студентів-медиків до зони проведення «спєціальной воєнной опєраціі» – війни рф проти України.

На засіданні Ради ЄС із закордонних справ міністр закордонних справ Латвії Криш'яніс Каріньш заявив, що рб ефективно та повністю контролюється росією. І санкції, які застосовуються до росії, мають повністю застосовуватись до рб.

Згідно з даними Варшавського Центру вивчення громадської думки, про позитивне ставлення до білорусів у 2021-му заявило 47 % опитаних поляків, негативне – 17 %. У 2022 році (опитування проводилося до початку війни в Україні) розрив скоротився, але кількість позитивно налаштованих до білорусів поляків усе ще переважала над кількістю тих, хто ставиться негативно – 35 % проти 29 %. Опитування 2023 року продемонструвало різку зміну сприйняття білорусів у польському суспільстві: про позитивне ставлення до них заявило лише 19 % респондентів, негативне – 51 %.

бєлстат визнав суттєве зниження обсягу ВВП у січні–лютому в таких галузях, як інформація та зв'язок (-5,4 % до аналогічного періоду 2023-го), будівництво (-0,6 %), водопостачання, збирання, обробка та видалення відходів, діяльність щодо ліквідації забруднень (-0,2 %).

самопроголошений прєзідєнт рб лукашенко на нараді, присвяченій організації всєбєлорусского народного собранія, доручив вивчити досвід організації та проведення президентської кампанії в рф із прицілом на 2025 рік, коли відбуватимуться вибори президента рб.

віце-прєм'єр рб заяц розповів, що перед посівною у сільських господарствах не вистачає 2 700 механізаторів. Їх планують мобілізувати з підприємств промисловості та лісового господарства.

гєнєральний дірєктор зао «атлант» харітончік заявив, що на складах підприємства накопичилося багато нереалізованої продукції. Продукція «атланта» раніше продавалася всередині країни та йшла на експорт до країн снг. Проте запуск механізму паралельного імпорту в росії знизив попит на білоруську побутову техніку – й обсяг продажів холодильників скоротився на 20 %.

В гродно силовики затримали дальнобійника, який повернувся з Польщі, за   протести 2020-го року.