20.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/20/2024
singleNews

«Сполучені Штати не дозволять Україні зазнати поразки. Ця коаліція не дасть Україні зазнати поразки. І вільний світ не дасть Україні зазнати поразки», – заявив міністр оборони США Ллойд Остін, відкриваючи засідання формату «Рамштайн».

Німеччина підготувала новий пакет військової допомоги для України приблизною вартістю 500 млн євро, до якого увійдуть додаткові боєприпаси (10 тисяч артилерійських снарядів), 100 бронемашин для піхоти і 100 транспортних автомобілів. 

Бельгія готує пакет військової допомоги Україні на € 412 млн, до якого зокрема  увійдуть три мінні тралери, броньовані машини швидкої допомоги, приблизно 300 бойових броньованих машин Lynx, артилерійські боєприпаси на суму € 373,1 млн та інше обладнання.

Фінляндія виділила € 30 млн на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів Україні, а також безоплатно передала Україні бойові катери.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європейський фонд військової допомоги обсягом € 5 млрд покликаний підтримувати саме Україну, «а не для того, щоб розвинути європейську оборонну промисловість», тому країни Євросоюзу можуть використовувати його як для замовлення боєприпасів, так і для компенсації їх закупівлі за межами ЄС. Також він заявив, що запропонує ЄС використати 90 % доходів від заблокованих в Європі російських активів на закупівлю зброї Україні через Європейський фонд миру.

Євросоюз підготував законопроєкт, який дозволить у липні розпочати передачу Україні коштів, зібраних з податків на прибуток від заморожених російських активів. ЄС передаватиме Україні майже € 3 млрд. щороку на закупівлю озброєнь та розвитку оборонної промисловості країни.

Президент Чехії Петр Павел заявив, що найближчим часом компанії в Європі зможуть виробляти необхідну кількість боєприпасів, щоб поповнити запаси європейських країн, а також щоб забезпечити Україну боєприпасами.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський вважає, що краще витрачати прибутки від заблокованих в ЄС російських капіталів на захист України, ніж на її відбудову.

Польща та Німеччина 26 березня планують запустити «коаліцію бронетехніки» для України.

рф

Президент Європейської ради Шарль Мішель констатував, що сучасна росія «є серйозною військовою загрозою для європейського континенту та глобальної безпеки», і європейські держави та суспільства мають бути готові до будь-яких сценаріїв. 

Єврокомісія найближчими днями запровадить мито € 95 за тону на зерно,  олійні культури та продукти їхньої переробки з росії та білорусі, це буде першим обмеженням на російські продовольчі товари з часу повномасштабного вторгнення в Україну. 

Латвія пропонує включити до 14-го пакета санкцій ЄС проти росії заборону на російську сільгосппродукцію, а також експорт до рф і транзит сировини, що використовується в оборонній промисловості, – марганцевої руди й оксиду алюмінію, – заявив міністр закордонних справ Латвії Крішьяніс Каріньш на Раді закордонних справ ЄС 18 березня, закликавши посилити санкційний тиск на росію.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) закрила доступ у країни ще до дев'яти сайтів, що поширюють російську пропаганду.

Дубайські банки почали згортати бізнес із росіянами. Зокрема головний державний банк Дубая – Emirates NBD – під тиском санкцій США закрив російський підрозділ і значну кількість російських рахунків. Зокрема Emirates NBD закрив рахунки виробника добрив «уралкалій» і бізнесмена івана тавріна, який після початку війни став скуповувати бізнес зарубіжних компаній, що йдуть з росії.

Крім Emirates NBD, роботу з росіянами почало згортати дубайське відділення єгипетського держбанку Banque Misr.

З 30 березня 2024 року в банкоматах та POS-терміналах більшості банків Вірменії припиниться обслуговування карток російської платіжної системи «мір».

Генеральний директор міжнародної енергетичної групи Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст повідомив, що на сьогодні щоденні нафтопереробні потужності російських НПЗ  на 600 тисяч барелів були виведені з ладу.

Станом на 18 березня інфляція на росії становила 14,5 % порівняно з таким самим періодом минулого року. Зростання цін за тиждень становило відразу два проценти. Пальне для автомобільного транспорту в середньому подорожчало на 7 %, що різко позначилося на товарах народного споживання.

Серед основних соціально значущих продовольчих товарів найсильніше за рік зросли ціни на капусту (209,45 % – стрибок цін утричі), на 56 %  подорожчав цукор, на 37,7 % збільшилась вартість гречаної крупи, борошна – на 20,61 %, вермішелі – на 21,22 %, автомобілів – на 38,47 % російського виробництва та 37,45 % – іноземного. Зросли ціни на всію плодоовочеву продукцію: цибулю, томати, моркву, картоплю тощо. Яловичина, баранина, свинина та кури подорожчали на 12–19 %.

Виробництво будматеріалів на рф скорочується через зменшення інвестицій у машини та обладнання і дефіцит імпортних комплектувальних, сировини, запчастин, витратних матеріалів тощо.

Аеропорт російського міста сочі завернувся до влади з проханням надати йому на три роки режим «відкритого неба», проте влада заборонила, назвавши таку «ініціативу передчасною».

Ціни на банани в рф зростуть на 20–30 %, заявив гєндірєктор агентства Infoline, що досліджує ринок товарів і послуг, фєдяков. За перші два місяці 2024 росіяни купили на 20 відсотків менше бананів, ніж рік тому.

На єкатерінбургє місцева влада дозволила реалізацію виявленої партії заражених ківі з ірану загальною вагою сім тон.

госдума у ​​третьому, остаточному читанні, ухвалила закон, що встановлює механізм звільнення засудженого від кримінального покарання у разі, якщо він уклав договір про військову службу у період мобілізації, воєнного стану та воєнного часу.

мвд рф підготувало проєкт постанови правітєльства щодо позбавлення майбутніх водіїв необхідності надання довідок із диспансерів щодо наявності медичних протипоказань до керування автотранспортними засобами.

влада рф не має змоги забезпечити евакуацію всіх охочих росіян із білгородської області «через складну оперативну обстановку», – заявив глава адміністрації грайворонського міського округу бондарєв.

Дослідження свідчать про помітне зниження, порівняно з 2009 роком, запиту білорусів на політичну стабільність і пільги. Якщо 15 років тому респонденти поставили їх на шосте та сьоме місця у рейтингу очікуваних від держави дій, то зараз вони посіли 12-те й 13-те місця. Близько половини опитаних (48 %) вважають, що країні потрібні реформи, насамперед – в економіці. Третина і більше вважають, що в рб треба провести реформи освіти, охорони здоров'я та системи державного управління.

У січні–лютому в рб  скоротилося введення в експлуатацію житла. Усього було здано 417,1 тис. кв. м загальної площі, що на 29,1 % менше, ніж торік. Будівництво з держпідтримкою при цьому впало у 2,5 раза.

Мешканця гродно затримали за татуювання із зображенням герба України та гаслами українською мовою «Рабів до раю не пускають. Воля або смерть».