20.04.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

4/20/2021
singleNews

ВООЗ

Комітет ВООЗ з надзвичайних ситуацій рекомендував країнам не вимагати доказів вакцинації під час міжнародних поїздок, враховуючи обмежені свідоцтва щодо дієвості вакцин у зниженні передачі COVID-19 і збереження нерівності у розподілі вакцин у світі. ВООЗ продовжила на три місяці режим надзвичайного стану в глобальній охороні здоров’я через пандемію COVID-19.

Європейський Союз

Євросоюз придбає додаткових 100 мільйонів доз вакцини BioNTech/Pfizer проти COVID-19. Загальна кількість доз, які мають бути доставлені 27 членам ЄС, досягне 600 мільйонів у 2021 році.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Глава МОЗ королівства Метт Хенкок оголосив, що з 04:00 23 квітня за місцевим часом Індія поповнить список країн «підвищеного ризику», з яких люди, що прибувають до Великої Британії, повинні самоізолюватися в готелях за свій рахунок. Захід пов’язаний із поширенням у Сполученому Королівстві індійського штаму коронавірусу – В1617. Британські експерти встановлюють, чи є новий штам заразнішим або смертоноснішим порівняно з початковим генетичним варіантом коронавірусу, а також те, наскільки добре від нього захищають вакцини.

Королівство Данія

Незначний спалах – до 10 осіб – надзвичайно заразного південноафриканського штаму коронавірусу було зареєстровано серед співробітників поштового розподільного центру «PostNord» в м. Брьонсбю, на західній околиці м. Копенгаген. Інфікованих помістили на карантин. Ніхто з клієнтів не постраждав.

Королівство Іспанія

Іспанія запустить систему т. зв. цифрових сертифікатів (ковід-паспортів) наприкінці червня п. р.  Цифровий (зелений) сертифікат – це безкоштовний документ, який буде доступний у паперовому і цифровому форматі з QR-кодом для користувачів смартфонів.  Ковід-паспорт засвідчує, що його власник був вакцинований проти Сovid-19, має негативний результат ПЦР або вже перехворів на коронавірус.

Італійська Республіка

З 26 квітня в Італії знову з’являться регіони «жовтого кольору», де всі школи й університети відновлять очне навчання, а ресторани отримають право бути відкриті як на обід, так і на вечерю, але лише на відкритому повітрі. Також на відкритому повітрі можна буде грати у футбол, волейбол, баскетбол, інші командні ігри, а також зможуть відновити роботу театри, музеї та кінотеатри, які мають відкриті зони на вулиці. Крім цього, будуть відновлені поїздки між регіонами жовтої зони, а для подорожі між регіонами «різних кольорів» потрібно буде мати на руках сертифікат про вакцинацію або негативний тест на COVID-19. Водночас Уряд не планує найближчим часом скасовувати комендантську годину, яка по всій території країни триватиме з 22 до 5 години. 

З 1 травня планується відкрити для глядачів стадіони за максимальної кількості відвідувачів не більше тисячі осіб. З 15 травня мають відкритися басейни й пляжі, а з 1 червня – ресторани у приміщеннях (лише на час обіду), спортивні клуби та тренажерні зали. Також з 1 травня планується дозволити проведення виставок, експозицій та відкрити для відвідувачів розважальні й тематичні парки.

Литовська Республіка

У Литві з 19 квітня відновили роботу торгові центри, кінотеатри, театри, концертні зали, відтепер можна проводити невеликі заходи. Магазини в торгових центрах працюють тільки з понеділка по п’ятницю. Магазини промтоварів, ветеринарні аптеки та магазини для тварин, салони оптики, аптеки і магазини з окремим входом зможуть, як і раніше, працювати у вихідні дні. У всіх торгових центрах на одного покупця повинно виділятися 50 кв. метрів площі, або ж в одному магазині можна обслуговувати лише одну людину. З понеділка знову працюють кінотеатри, театри – можна проводити заходи з глядачами як у приміщеннях, так і на вулиці. Але на таких заходах можуть бути присутні не більше 150 людей, вони не повинні займати понад 30 % місць у залі. Пізніше цього тижня у Литві відкриються вуличні кафе, а з наступного тижня – спортклуби.

Королівство Нідерланди

Прем’єр-міністр М. Рютте на черговій прес-конференції оголосив план поступового послаблення локдауну. З 28 квітня у Нідерландах передбачається скасування комендантської години; відновлення роботи відкритих терас закладів громадського харчування; відновлення роботи непродуктових магазинів; вдома дозволено приймати не більше 2-х осіб.

Республіка Польща

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький оголосив, що у Польщі з 10 травня всі дорослі громадяни мають отримати можливість зареєструватися для вакцинації проти коронавірусу, щоб найпізніше до серпня чи раніше (залежить від кількості вакцин, що надходять до Польщі) кожен громадянин міг би бути вакцинований, якщо захоче. У другому кварталі поточного року країна отримає на чотири мільйони доз вакцин більше, ніж планувалося спочатку.

Швейцарська Конфедерація

З понеділка відбулося часткове послаблення карантинних заходів. Дозволено роботу літніх терас кафе, але з обов’язковим заповненням бланку відвідувачів з наданням відомостей про прізвище, ім’я, адресу проживання та контактний телефон. За одним столом дозволено перебувати не більше чотирьох осіб. Маску дозволено знімати лише під час прийому їжі. Також дозволено навчання в університетах (не більше 50 осіб у приміщенні, або третина від загальної кількості місць у приміщенні).

За офіційною інформацією, станом на 19 квітня поточного року у Швейцарії вакциновано майже 50 % населення у віці старше 80 років та 30 % населення у віці від 70 до 79 років.

Канада

З 20 квітня провінція Онтаріо почне вакцинацію препаратом компанії AstraZeneca-Oxford осіб віком від 40 років. Щеплення проводитимуть в аптеках та установах первинної медичної допомоги. Міністр закупівель Канади А. Ананд заявила, що зараз уже ведуться переговори щодо контрактів на поставку вакцин від COVID-19 на 2022 рік.

Сполучені Штати Америки

Згідно з новим дослідженням, експериментальний препарат MK-4482 проти грипу може значно знизити рівень поширення COVID-19 і ускладнення, яке він викликає в легенях, – заявили вчені з Національного інституту охорони здоров’я США (NIH) і Плімутського університету. Вони виявили, що MK-4482, спочатку розроблений для лікування грипу, був ефективний, якщо його вводили за 12 годин до або через 12 годин після зараження SARS-CoV-2. Автори стверджують, що лікування за допомогою цього препарату потенційно може знизити схильність до високого ризику SARS-CoV-2 і може використовуватися для лікування діагностованої інфекції SARS-CoV-2 окремо чи у поєднанні з іншими ліками. Дослідження проводиться в лабораторії Rocky Mountain Laboratories, що входить до Національного інституту алергії та інфекційних захворювань NIH в Гамільтоні, штат Монтана, керує дослідженням ад’юнкт-професор вірусології та імунології Плімутського університету і запрошений науковий співробітник NIH Майкл Джарвіс.

Королівство Саудівська Аравія

МОЗ повідомило, що у королівстві спостерігається незначне зростання відсотка жінок, які захворіли на коронавірус (55 % від загальної кількості), при цьому кількість жінок, які виявили бажання вакцинуватися, нижча, ніж очікувалося.

Індія

Влада Делі 19 квітня запровадила тижневий жорсткий локдаун з огляду на рекордний приріст нових випадків зараження коронавірусом та перевантаженість медичної системи міста. Працюватимуть в умовах локдауну лише урядові установи та основні служби – лікарні, аптеки, продуктові магазини. Уряд переконаний, що такий крок допоможе збільшити кількість вільних лікарняних ліжок у Делі.