21.06.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

6/20/2022
singleNews

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден переконаний, що майбутнє України в європейській співдружності – цілком ймовірний сценарій майбутнього. «Це дуже ймовірно, що Україна стане членом Європейського Союзу. Очікується, що лідери ЄС наприкінці цього тижня дадуть своє благословення Україні стати офіційним кандидатом на приєднання. Це рішення буде тріумфом для Києва, який бореться зі вторгненням росії», – сказав Байден.

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна заявила, що її країна виступає за невідкладне надання Україні та Молдові статусу кандидата на членство у ЄС. Очільниця МЗС Франції також заявила, що це рішення стане історичним для України, Європи та для того бачення світу, яке відстоює Євросоюз, буде дорожньою картою і жестом підтримки для України. Франція продовжуватиме економічну, політичну, гуманітарну та військову підтримку України.

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликає глав держав та урядів країн-членів Європейського союзу на саміті, що відбудеться 23–24 червня у Брюсселі, надати статус кандидатів у члени ЄС Україні та Молдові. Раніше Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виступила на захист своєї пропозиції надати Україні статусу кандидата на членство в ЄС. За словами фон дер Ляйєн, Україна – «міцна парламентська демократія», що зробила величезні кроки наперед, але Євросоюз хоче побачити «ще більше реформ».

Блокада росією експорту мільйонів тонн українського зерна є воєнним злочином, – сказав 20 червня перед засіданням міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель. Він висловив сподівання, що «ніхто не буде в змозі» опиратись тиску міжнародної спільноти, і ООН врешті-решт досягне угоди про вивезення українського зерна. «Наслідки війни стають дедалі небезпечнішими не лише для України, а й для всього світу», – констатував Боррель.

На кордоні з Польщею відновив роботу оновлений пункт пропуску «Краківець – Корчова». Роботи над збільшенням пропускної спроможності пункту почали 10 днів тому. Кількість смуг для вантажівок збільшили з 4 до 10 та створили додаткові павільйони для митного і паспортного контролю. Очікується, що це збільшить пропускну спроможність щонайменш на 50 %.

рф

російські банки продовжують скорочувати свої відділення. сбєрбанк тут є безумовним лідером: лише у травні він закрив 70 офісів та скоротив працівників, решта провідних фінансових закладів – 67. Інтереси колишніх клієнтів до уваги не беруться, головне – зекономити власні кошти в умовах російської кризи.

Контейнерні перевезення у північно-західному регіоні росії знижуються щомісяця: у травні на 60 %, за двадцять днів червня – вже на 85 %. Переорієнтація на східний напрямок відбувається занадто мляво, через нерозвинуту транспортну інфраструктуру.

Сегмент складської нерухомості, що збільшився під час пандемії, критично зменшується в умовах російської кризи. За оцінками фахівців, у 2022 році попит на такі об’єкти в москві та підмосков’ї знизиться майже в чотири рази – до 700 тис. кв. м. Такого низького показника на ринку не було останні 13 років. На такий стан справ вплинули відмова західних компаній працювати з рф, зупинка розвитку бізнесу підприємцями e-commerce та офлайн-рітейлерами, які останні роки нарощували складські потужності. «Вже зараз звільнилося майже 1 млн. кв. м складських приміщень у москві та області», – зазначив керівник відділу складських та індустріальних приміщень ibc real estate бумагін. Щодня з’являється інформація про вивільнення нових і нових площ, і це викликає сильне занепокоєння в учасників ринку» – наголосив він.

калінінградський завод «альянс-1892», що виготовляє коньячний продукт «старий кеніґсберґ» і «трофейний», за січень-травень скоротив розлив коньяку на 12 %, опустившись з першого на третє місце в рейтингу найбільших російських виробників цього алкоголю. Водночас завод попередив партнерів про підвищення вартості коньяку на 25–30 %. Як і в інших виробників, основною проблемою є зруйновані логістичні шляхи та неможливість здійснення міжнародних платежів, що значно ускладнило закупівлю сировини.

глава мінцифри шадаєв офіційно визнав, що «росія має проблеми з відвантаженням в країну імпортного кінцевого ІТ-обладнання – серверів, систем зберігання даних і базових станцій».

міністр фінансів сілуанов заявив, що влада підлаштовує податкову політику «під поточні завдання» та не обіцяє її непорушність найближчими роками. Водночас глава рахункової палати кудрін наголосив, що «підвищення податків на рф і невизначеність із податковими ставками на 2023–2025 роки погіршують умови для бізнесу».

російська авіакомпанія аzur аir у 2022 році літатиме на 12 з 22 літаків, що залишилися. Перевізник скасував польоти до сочі для збереження ресурсу повітряних суден і пошуку нових каналів постачання запчастин.

совєт думи ухвалив рішення щодо перенесення на пізніший термін розгляд законопроєкту про запровадження кримінальної відповідальності за виконання антиросійських санкцій на росії.

совєтський районний суд новосибірська визнав депутата міськради каверзіну винною в дискредитації збройних сил росії та оштрафував її на 30 тис. руб.

Google заблокував YouTube-канали, що транслювали шоу російського першого каналу «давай поженімся» і «модний приговор». Просуванням телешоу займається медіагрупа «красний квадрат», що належить російському бізнесмену ротенбергу, включеного до списку санкцій США. Акаунт «красного квадрата» також заблоковано.

російським чиновникам платитимуть подвійну зарплату за поїздки до окупованої частини Донбасу. Відповідне рішення ухвалив уряд рф. Згідно з документом, заробітну плату в рублях у дворазовому розмірі отримуватимуть «працівники організацій та установ, підвідомчих федеральним органам влади, у період їхнього перебування у службових відрядженнях на територіях так званих днр та лнр, а також інших територіях, що потребують забезпечення життєдіяльності населення та відновлення об’єктів інфраструктури». Про які саме «інші території» ідеться, у постанові не вказано.

мзс рф заявило: якщо вантажний транзит до калінінградської області найближчим часом не відновиться, росія «залишає за собою право на дії із захисту своїх національних інтересів». З 18 червня Литва ввела заборону на залізничні перевезення своєю територією товарів, які потрапили до списку санкцій Євросоюзу. Оператор залізниць Литви LTG Cargo припинив транспортування російських товарів, які потрапили під санкції. Підставою для цього стало роз'яснення Єврокомісії, згідно з яким перевезення санкційних товарів забороняється, навіть якщо вантажі йдуть з однієї частини рф до іншої, але територією ЄС. Під блокування потрапило до половини усієї номенклатури вантажів, зокрема, метали, цемент. Регіон є ексклавом росії, межує по суші тільки з Польщею та Литвою. Залізничне сполучення калінінграда з основною частиною країни здійснюється через Литву. Для відновлення поставок росії доведеться використовувати додаткові судна, які курсуватимуть між ленінградською та калінінградською областями У відповідь на блокаду транспортного транзиту москва звинуватила Вільнюс, ЄС та НАТО у прямій агресії та «порушенні суверенітету». На Балтійському флоті в калінінградській області розпочалися військові навчання зі стрільбами, де задіяно близько тисячі військових та важку артилерію.

Послу росії у Британії андрію келіну заборонили перебувати у будівлі парламенту у Вестмінстері. Це обмеження діятиме «до подальшого повідомлення». Заборона, що також поширюється на всіх інших акредитованих російських дипломатів та офіційних осіб у Великій Британії, діє неофіційно з того часу, як у лютому росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну. Проте лише зараз його затвердили офіційно та письмово підтвердили.

Прикордонна служба Фінляндії заборонила провозити через кордон із росією каністри з бензином. З 16 червня через санкції Євросоюзу «ввозити паливо з росії можна лише у штатному паливному баку автомобіля». Переносна тара (каністри) під забороною, а отже тепер покупка недорогого бензину чи дизельного палива в ленінградській та мурманській області чи карелії обмежена ємністю паливного бака. Донедавна влада Фінляндії дозволяла автоаматорам безмитно ввозити до десяти літрів палива в каністрі. Єдиною умовою було збіг специфікації пального в баку та каністрі. Проте в останні місяці ціни на бензин у Європі зростають, «паливний туризм» став знову набирати популярності, і влада Фінляндії зважилася на посилення заходів.

Інститут Фінляндії закрив свою діяльність на росії.

Рада ЄС продовжила санкції проти тимчасово окупованого росією Криму та Севастополя до 23 червня 2023 року. Санкції забороняють товарообіг між Кримом, Севастополем та Євросоюзом, а також інвестиції країн ЄС у ці захоплені росією регіони.

З 10 липня Естонія заборонить приватним особам ввозити товари із росії, що включені до санкційного списку.

Через продовольчу кризу, яку спричинила росія після військового вторгнення в Україну, Світова продовольча програма ООН змушена майже на половину скоротити разові пайки для біженців.

Німецька влада вперше конфіскувала нерухомість, що належить росіянам. Федеральна прокуратура Мюнхена видала відповідну ухвалу щодо трьох квартир у столиці Баварії, а також рахунку в банку, який використовувався для перерахування плати за їх оренду. Власників нерухомості не розкривають, проте може йтися про подружню пару: депутата госдуми від компартії та його дружину, яка проживає в Мюнхені.

Відомий кікбоксерський промоушен Glory звільнив усіх російських спортсменів. Організація повідомила, що «зіштовхнулася з низкою перешкод, які унеможливили проведення поєдинків для російських спортсменів, зокрема логістичні заборони, проблеми з безпеки, блокування грошових переказів в умовах світових фінансових санкцій проти росії, а також небажання суперників змагатися з росіянами». Також росіян позбавили місць у всіх рейтингах.