22.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/22/2024
singleNews

Україна отримала два мільярди канадських доларів від Канади (1,5 млрд доларів США) на покриття дефіциту бюджету.

Нідерланди планують передати Україні перші винищувачі F-16 у другій половині 2024 року. Також уряд країни виділяє Україні понад 150 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів класу «повітря-земля» до винищувачів F-16 та 200 млн євро на безпілотники для ЗСУ.

Уряд Іспанії готує для передачі Україні 19  танків Leopard 2A4.

Естонія надасть Україні пакет військової допомоги на 20 млн євро, до якого увійдуть артилерійські боєприпаси, безвідкатні протитанкові гармати, вибухові матеріали, протигази, снайперське спорядження тощо.

Косово надасть Україні два пакети військової допомоги, що складаються з мінометних мін, вантажівок, бронетехніки та боєприпасів.

Австралія приєдналася до «коаліції дронів» для ЗСУ.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запевнив, що його країна зробить матеріально-технічний і фінансовий внесок в ініційований Чехією план зі збільшення поставок боєприпасів  Україні.

«Що стосується прибутків від заблокованих російських активів, які нікому не належать і можуть бути використані ЄС... На мою думку, вони мають бути спрямовані насамперед на забезпечення України необхідним для оборони озброєнням. … Для мене важливо, щоб ми дали цим грошам чітке спрямування», – зазначив канцлер ФРН Олаф Шольц.

Голова комітету з питань оборони  Бундестагу Німеччини  Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн знову виступила проти «заморожування війни» та за подальшу підтримку України з боку ЄС.

Прем'єр Бельгії Александр Де Кроо привітав пропозицію Європейського Союзу використати мільярди євро прибутку від заблокованих російських фінансових активів на закупівлю зброї Україні.

«Ці активи мають високий дохід, тому це перший крок до використання їх на користь України», – глава уряду Естонії Кая Каллас щодо використання прибутків від заблокованих російських активів.

Голова Військового комітету НАТО адмірал  Роб Бауер закликав союзників до подальшої підтримки України. За його словами, якщо подивитися на факти, то є всі підстави бути впевненими в спроможності України досягти успіху у війні.

Муніципалітет литовського міста Каунас передає Харкову 20 міських автобусів.

рф

США оголосили про нові санкції проти низки компаній і фізичних осіб за надання підтримки ракетній, ядерній та оборонній програмі тегерана. У «чорному списку» громадянин ірану та Німеччини Мазіара Карімі, німецькі компанії Mazixon GmbH і Mazixon Verwaltungs, компанія з Оману Mazaya Alardh Aldhabia LLC (MAA), громадянин Туреччини Махмут Гок, турецькі компанії Uluslararasi, Gokler, Skies Petroleum, DM Gold і Klas Kimyasal, компанія з ірану Alborz Organic Materials Engineering.

США запровадили санкції проти двох росіян та двох установ, зокрема агєнтства соціального проєктірованія (займається політичними технологіями та маніпуляцією суспільної думки) та групи компаній «структура».

Профільний комітет Палати представників Конгресу США схвалив законопроєкт щодо запровадження санкцій проти росіян, які забезпечують функціонування кримського мосту.

Міністр енергетики США Дженніфер Гренхолм закликала Конгрес США заборонити постачання урану із росії.

Палата представників, нижня палата чеського парламенту, визнала росію головною безпековою загрозою Чеської Республіки та наголосила на необхідності продовження підтримки України.

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Єврокомісії із проханням заборонити імпорт зернових із росії та рб до країн ЄС. «У той час, як росія веде жорстоку, незаконну війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Наприклад, у 2023 році ЄС імпортував 1,53 мільйона тон російського зерна на суму 437,5 мільйона євро», — заявив міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас.

Зрівняти санкції проти рб і рф запропонував міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Територія рб використовується для обходу деяких санкцій ЄС, «тому до режиму лукашенка слід ставитися так само, як до росії», – заявив міністр. Його підтримав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс: «З початку війни експорт деяких товарів із рб до Євросоюзу збільшився до 30 разів, тому нам очевидно, що рб  використовується росією для експорту товарів, які підпадають під санкції».

Уже 9 китайських банків – Ping An Bank і Bank of Ningbo, China Guangfa Bank, Kunshan Rural Commercial Bank, Great Wall West China Bank, Shenzhen Rural Commercial Bank, Dongguan Rural Commercial Bank та China Zheshang Bank –припинили приймати платежі в юанях з росії через загрозу повторних санкцій США.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявив, що влада рф «досягла нового дна», звинувативши організацію в «скочуванні до расизму і неонацизму».

Перша в рейтингу страхового ринку росії компанія «согаз» 2023 року скоротила виплати своїм клієнтам на 32 %, до 66,4 млрд руб.

«большой порт санкт-пєтєрбург» зупинив перевалювати селітру. Через загрозу атак безпілотних літальних апаратів влада міста хоче перенести перевалку селітри за межі міста, імовірно в усть-луга. Для порту санкт-пєтєрбурга це означає втрату понад 3 млн. тон вантажів на рік та значного прибутку. Водночас порт усть-луга не готовий приймати селітру, оскільки необхідна модернізація інфраструктури із залученням значного фінансування.

Біржові котирування зріджених вуглеводневих газів (найчастіше використовуються для заправки автомобілів) на російській біржі спбмтсб досягли 20,3 тис. руб за тону, що на 16,6 % вище продажу станом на 15 березня.

Незважаючи на заклики влади рф купувати «отєчєствєнноє» або хоча б китайське (бо офіційно іншого немає), на вторинному ринку 2023 року населення надавало перевагу моделям, які більше не доступні на рф: Hyundai Solaris, Kia Rio, Toyota Camry, Kia K5, Volkswagen Polo та Kia Sportage.

Через колосальні витрати на війну проти України правітєльство рф скасує всі програми розселення 663 тис. росіян з аварійного житла, визнаного таким із 1 січня 2017 року по 1 січня 2022 року.

У 2024 році кількість померлих на рф, за оцінкою росстату, становитиме 1,76 млн. осіб і продовжуватиме зростати «протягом більшої частини прогнозного періоду».

Загострення соціально-економічної ситуації на російському бєлгородє та області, а також на інших прикордонних з Україною регіонах рф змусило продуктові магазини скорочувати години роботи, обмежувати доставку та нарощувати запаси, ресторани закриваються, фітнес-клуби та салони краси втратили відвідувачів. Депресивний настрій населення посилюється постійними проблемами із мобільним зв’язком та інтернетом.

«За останні десятиліття Європа не бачила гуманітарної катастрофи, пов’язаної з політичними репресіями, у таких масштабах, як це відбувається у рб», – понад двадцять лауреатів Нобелівської премії приєдналися до відкритого листа із закликом звільнити політв’язнів у рб та попросили країни використати свої важелі впливу на режим лукашенка.

Парламент рб у другому читанні ухвалив законопроект «Об ізмєнєнії законов по вопросам прєдпрініматєльской деятєльності». У ньому чиновники запропонували урізати список видів діяльності для індивідуальних підприємців та переглянути його для самозайнятих. Тим, хто не потрапить до цього переліку, доведеться або закритися зовсім, або перейти до юрособи.

Економісти пророкують інфляційну кризу в рб. У січні зростання інфляції становило 0,8 %, а в лютому – 0,9 %. Вся справа в інфляційному навісі, що виник через регулювання цін владою. Якщо справи в економіці підуть приблизно як у 2023 році, то до кінця 2024 року білорусів очікує зростання цін на 7–9 %, і ситуація стане абсолютно непередбачуваною.

На майданчику «бєлюробєспєчєнія» продали старий дерев'яний туалет. Раніше «одноповерхова дощата будівля вбиральні площею два «квадрати» належала ооо «могільовлєсокомплєкс». У фірми борги з податків, тому її майно заарештували. Торги стартували з 590 рублів, але на аукціон зареєструвався лише один учасник, який вніс завдаток у розмірі 59 рублів.