23.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/23/2024
singleNews

МВФ виділяє Україні черговий транш за програмою розширеного фінансування в розмірі $ 880 мільйонів.

Уряд Норвегії від початку повномасштабного вторгнення рф надав Україні понад 500 млн доларів США прямої бюджетної підтримки.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна «наполегливо працює над тим, щоб 24 нідерландських F-16 якнайшвидше літали в небі над Україною».

Литва оголосила, що передає Україні свої системи протидії безпілотникам.

Начальник Генерального штабу Збройних сил Франції генерал Тьєррі Буркхард заявив, що росії не варто очікувати, що Захід обмежить свою підтримку України лише постачанням зброї.

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен вважає, що країни НАТО можуть і мають робити більше для підтримки України.

Президент Парламентської асамблеї (ПА) НАТО Міхал Щерба вважає, що Альянс має позбутися власних «червоних ліній» і забезпечити перемогу України.

Колишній міністр оборони Канади Пітер Маккей заявив, що Північноатлантичний альянс стане суттєво сильнішим після того, як повноправне членство у ньому набуде Україна.

Австралія та Сполучене Королівство під час щорічних переговорів підтвердили підтримку України у боротьбі з російським агресором. Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс подякував Австралії за внесок на суму 25 млн фунтів у Міжнародний фонд для України та наголосив на важливості спільних зусиль щодо підготовки 35 тисяч українських військових.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі домовилися «продовжити роботу» над планом використання прибутку від заблокованих активів російського цєнтробанка на військові потреби України. Перший мільярд євро може бути виділений Україні вже до 1 липня поточного року.

Саміт глав держав і урядів ЄС закликав якомога швидше затвердити «переговорні рамки», які Європейська комісія підготувала для України та Молдови. Президент Євроради Шарль Мішель вважає, що «переговорні рамки» для України будуть затверджені ще під час головування в ЄС Бельгії, яке завершується 30 червня.

США запропонували своїм союзникам по G7 створити спеціальний фонд, який би видав облігації на суму щонайменше 50 мільярдів доларів США, які будуть забезпечені прибутками від заблокованих російських державних активів, а отримані кошти використати на підтримку України.

Посол США в Україні Бріджит Брінк закликала до негайної підтримки України після масованої повітряної атаки росії у ніч на 22 березня. 

«Ми «задушили» постачання зброї, ми не спромоглися надати достатньо ППО, а тепер просимо українців бездіяльно спостерігати, як крилаті ракети падають на голови їхнім рідним», – міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс щодо масштабної нічної атаки рф по українській інфраструктурі.

«Це частина реальності, на яку путін перетворює нещодавні так звані вотуми довіри (президентські вибори рф)», – міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна відреагував на масштабну нічну атаку росії проти української інфраструктури.

«Це має припинитися! Всіх винних притягнуть до відповідальності», – глава європейської дипломатії Жозеп Боррель щодо нічної атаки рф проти інфраструктури України.

Данія продовжила дозволи на проживання біженців з України – документи будуть чинними до 17 березня 2025 року.

рф

ЄС планує швидко затвердити обмеження на російське зерно, оскільки вони не потребують одноголосного схвалення та затвердження Європарламентом.

Єврокомісія висунула офіційну пропозицію підвищити тарифи на імпорт до ЄС зернових і олійних культур та продуктів їх переробки з рф та рб – майже у всіх випадках тарифи на експорт до ЄС зростуть до 95 євро за тонну. Тепер цю пропозицію розгляне Рада ЄС.

Литва повідомила про зниження потоку зерна з рф та рб після посилення контролю за імпортом.

Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер вважає, що країни Альянсу підготовлені до потенційного прямого зіткнення з росією.

Саміт ЄС закликав Єврокомісію підготувати подальші санкції проти рб, північної кореї та ірану за підтримку російської агресивної війни проти України.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що до чотирнадцятого пакета санкцій проти росії потрібно включити держкорпорацію «росатом», алюміній і більше російських банків.

Усі нафтопереробні заводи Індії під тиском санкцій США відмовляються приймати російську нафту, яку перевозять танкери державної нафтоналивної компанії  «совкомфлот» (рф).

Естонський парламент, Рійгікогу, ухвалив рішення про розірвання естонсько-російського договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах.

Французька компанія Chanel, яка з початком російської агресії проти України зупинила всі продажі на росії, розпочала процеси розірвання договорів оренди приміщень, де розташовані її магазини.

глава цєнтробанка рф набіулліна закликала закрити програму пільгової іпотеки влітку 2024 року і не поновлювати.

За два останні тижні на росії біржові ціни на бензин у середньому зросли на 14 %, на дизельне пальне – на 11 %.

2023 року чистий збиток російського лісопромислового холдингу segezha group за МФСО становив 15,98 млрд руб проти 6 млрд прибутку 2022 року. Аналітичний показник OIBDA холдингу скоротився в 2,5 раза – до 9,28 млрд руб, дохід – на 9 %, до 88,5 млрд руб.

Погіршення соціально-економічного стану в бєлгородській області може призвести до зростання цін на продукти на росії, вважають аналітики ринку.

22 березня росфінмоніторинг вніс заборонений на рф рух ЛГБТ до переліку осіб та організацій, щодо яких є відомості про їхню причетність до екстремістської діяльності або терору. Відповідно до законодавства, банки заморожуватимуть кошти включених до цього списку осіб та зупинятимуть обслуговування.

уполномочєнний по правам чєловєка в красноярском крає рф марк дєнісов заявив, що в регіоні найближчим часом закриють дві колонії суворого режиму через нестачу ув’язнених – усіх відправили на війну проти України.

Польські прикордонники фіксують зростання кількості спроб нелегального перетину кордону країни з боку рб – 20 та 21 березня зафіксовано 499 такі спроби.

З 1 квітня на рб збільшиться розмір базової орендної величини. На її підставі визначається розмір орендної плати під час здачі в оренду нерухомого майна, що перебуває в державній власності, а також власності господарських товариств. Обсяг базової орендної величини становитиме 17 рублів 76 копійок (зараз – 16,9 рубля).

В рб вкотре підвищили для населення вартість зрідженого газу в балонах.

лукашенко підписав указ «О свєрхурочной работє в виходниє дні в промишлєнних організаціях». Документ прийнято «з метою максимального залучення трудових ресурсів, які мають необхідні компетенції, для оперативного вирішення найважливіших стратегічних завдань у виробництві».

У рб указом лукашенка затверджено статус космонавтів. Відповідно до нього космонавт у рб зобов'язаний знати основи ідеології держави, популяризувати здоровий спосіб життя, а також брати участь у суспільному житті країни. Космонавту заборонено отримувати державні нагороди та пільги в інших країнах без особистого дозволу лукашенка. За участь у протестах проти чинної влади космонавт позбавляється всіх пільг.

На рб – 8 нових в’язнів, з-поміж них – колишній журналіст Радіо Свобода Ігорь Карнєй, якому за «участь в екстремістському формуванні» дали три роки ув’язнення і штраф 20 тис. рублів. На сьогодні, за підрахунками «Вясни», у списку тих, хто переслідується за політичними мотивами, 1 414 осіб.

Суд мінска заарештував мінчанина на 15 діб за білі та червоні повітряні кульки, які він розмістив на лініях електропередач ліхтарного стовпа.