24.06.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

6/24/2022
singleNews

Лідери Європейського союзу на саміті в Брюсселі підтримали надання статусу кандидата в ЄС для України і Молдови. Президент Європейської ради Шарль Мішель назвав це рішення «надзвичайно важливим кроком» обох країн на шляху до ЄС. Для України Єврокомісія визначила сім сфер, у яких Україна має зробити «домашню роботу»: продовжити реформування Конституційного суду ухваленням законодавства щодо процедури відбору суддів КС, посилити боротьбу з корупцією, зокрема призначити нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та нового директора Національного антикорупційного бюро, закінчити перевірку добропорядності кандидатів у члени Вищої Ради юстиції, забезпечити відповідність законодавства у сфері боротьби з відмиванням фінансів стандартам FATF, запровадити антиолігархічний закон, ухвалити закон про ЗМІ для відповідності з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та завершити реформу законодавства у сфері національних меншин.

Пасажирський авіалайнер «Боїнг» рейсу МН17 у липні 2014 року був збитий російською ракетою «Бук», – ідеться в резолюції, затвердженій Парламентською асамблеєю Ради Європи. «На підставі доказів, наданих доповідачеві українськими та нідерландськими органами влади, Асамблея вважає найбільш переконливим сценарієм, що рейс MH17 був збитий ракетою Бук, наданою проросійським збройним формуванням російською армією», – зазначають у резолюції. За неї проголосували 80 депутатів із 81.

Державний департамент США на своєму офіційному веб-сайті описав 9 найбільш популярних прикладів брехні російського уряду та підконтрольних йому ЗМІ про війну в Україні. На поширюване російськими ЗМІ неправдиве твердження, що «останні вісім років росія захищає життя та здоров’я мирних жителів України» Держдеп зазначає, що саме росія створила гуманітарну кризу в Україні своїм втручанням у 2014 та повномасштабним нападом у 2022. За вісім років до 24 лютого цього року на сході України загинуло 14 тисяч осіб, 1,4 мільйони були зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Розвінчує Державний департамент й міф про те, що «ультраправі політичні сили України, які прийшли до влади неконституційним шляхом у 2014 році, вжили каральних військових заходів проти жителів «російськомовних» регіонів країни, які відмовляються визнавати легітимність влади». У відомстві наголошують, що ультраправі сили не прийшли до влади в Україні, а російськомовні жителі України можуть вільно реалізовувати свої права – «на відміну від громадян росії, які перебувають під автократичним і дедалі більш репресивним правлінням путіна». Держдеп звертає увагу, що так звана «спецоперація» призвела до масової гибелі людей у переважно російськомовній частині України, яких вони нібито прийшли визволяти.

кремль поширює брехню, що Мінські угоди, підписані у 2014 та 2015 роках, є доказом визнання поганого ставлення українського уряду до російськомовного населення та відповідальності Києва за створення гуманітарної кризи, пише Держдеп. Насправді війну на Донбасі ініціювала росія, спрямувавши до Донецька та Луганська сили спеціальних операцій, а згодом і регулярні сили, наголошують у відомстві.

«Бойові дії, спричинені росією, спонукали дипломатичні зусилля щодо встановлення припинення вогню згідно із Мінськими угодами. росія неодноразово порушувала свої зобов’язання за Мінськими угодами і продовжувала підтримувати смертельний восьмирічний конфлікт на сході України, завдаючи невимовних страждань переважно російськомовному населенню, яке вона нібито захищала», – наголошує Держдеп.

Звернувся Державний департамент і до популярного твердження російських каналів про те, що уряд України буцімто вісім років обстрілював Донбас, зокрема взявши в облогу Донецьк. «Донбас – це територія України, на яку вторглася росія і яку довірені особи кремля контролюють силою. Україна не бере в облогу Донбас. Україна захищає і бореться за повернення власної території, захопленої росією та її довіреними особами», – пояснює Держдеп.

Відкидає відомство й твердження росії про те, що вони нібито втрутилися, аби допомогти постраждалим Донецької та Луганської областей, які опинилися у важкій гуманітарній ситуації. «Загарбницька війна осії спричинила цю гуманітарну катастрофу», – пише Держдеп, а тепер кремль «цинічно використовує питання гуманітарної допомоги в пропагандистських цілях».

Спростовує Державний департамент брехню росії і про те, що Україна відмовилася виконувати Мінські домовленості. «росія не змогла виконати Мінські домовленості, а не Україна. З 2014 року Україна вживає заходів для виконання Мінських домовленостей. Саме росія не змогла дотриматися режиму припинення вогню та вивести свої сили, як це було необхідно», – йдеться у документі.

Крім того, Державний департамент розвінчав російські міфи про нібито паралелі між Києвом та нацистською Німеччиною, руйнування медичної інфраструктури українськими військовослужбовцями та крадіжки гуманітарної допомоги – особливо цинічні твердження, наголошує Держдеп, оскільки існують численні повідомлення про здійснення воєнних злочинів та масштабного пограбування населення України саме російськими військовослужбовцями.

Прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що Велика Британія готова надати допомогу в операціях з розмінування біля південного узбережжя України. Також Велика Британія розглядає можливість страхування кораблів для переміщення мільйонів тон зерна, що не можуть вивезти з України. «Попереду є робота. Ми працюємо з турками та іншими європейськими друзями і союзниками, щоб побачити, що ми можемо зробити», – сказав Джонсон. Він додав, що Британія може запропонувати передусім досвід, коли справа доходить до морського страхування, і великий досвід у переміщенні товарів через спірні райони моря. Спроби з розмінування були б найбільшими з часів ірано-іракської війни 1980-х років, а будь-який проєкт з розмінування України тривав би кілька місяців.

Україна підписала контракт з німецькою компанією Diehl Defence на закупівлю зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SL, повідомив посол України у ФРН Андрій Мельник. Вартість угоди – 178 млн євро, а гроші на закупівлю виділить німецький уряд. Основою ЗРК є ракета IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети «повітря-повітря». Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід BvS10) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами. Є модифікації середнього та малого радіусу. IRIS-T SLM дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у «коротшій» версії SLS – до 25.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара розслідує заяви про викрадення українського зерна росією і не дозволить ввозити таке зерно до країни. «Ми серйозно ставимося до кожної заяви та серйозно їх розслідуємо. Ми щоразу повідомляємо про результати, особливо українську сторону», сказав Чавушоглу.

Мер італійського міста Бергамо Джорджо Горі заявив про те, що Італія продовжить залучати кошти для відновлення постраждалого від російських окупантів міста Буча у Київській області. Ще у квітні 2022 року для відновлення Бучі італійська гуманітарна організація Cesvi зі штаб-квартирою в Бергамо ухвалила рішення про виділення перших 500 тис. євро. Мер італійського міста зазначив, що суму фінансової підтримки на відновлення комунальної інфраструктури та об'єктів соціальної сфери Бучі буде збільшено за рахунок благодійних внесків від приватних і державних донорів, зокрема від муніципалітету міста Бергамо. Першочергово у Бучі відновлюють зруйновану інфраструктуру, житло, переобладнують парки спеціальної техніки, зокрема автомобілів швидкої допомоги, пожежних машин та громадського транспорту.

Чехія не видаватиме візи та посвідки на проживання громадянам росії та білорусі до кінця березня 2023 року. Чеський уряд підтримав відповідну пропозицію МЗС країни. Захід покликаний «захистити зовнішньополітичні інтереси Чехії» через вторгнення росії в Україну за підтримки білорусі. Мета такого кроку – чинити тиск на москву та мінськ, щоб вони припинили агресію.

рф

російський президент  путін став найбільш непопулярним політиком у світі. Це результати опитування, проведеного дослідницьким центром Pew Research у 18 країнах. Тільки 9 % респондентів ставляться до російського президента схвально, тоді як 90 % опитаних висловили повне неприйняття його політики. Це максимальне падіння міжнародної підтримки російського президента за двадцять років опитувань. В росії суспільна думка не досліджувалася.

російські міста москва та санкт-петербург втратили 15 та 13 сходинок відповідно у рейтингу найкомфортніших міст світу. Таке дослідження проводить The Economist Intelligence Unit. «У містах фіксують падіння балів через посилення нестабільності, цензури, запровадження західних санкцій та вихід компаній з країни», пояснюється у дослідженні.

росію позбавили фунта стерлінга. Уряд Великої Британії оголосив про запровадження проти росії нових санкцій. Зокрема заборонено експорт до росії або використання в росії банкнот фунтів стерлінгів і валют ЄС, а також надання, постачання або доставку таких банкнот особам, пов'язаним із росією. Також перекрили експорт, постачання та доставку товарів і технологій, що стосуються хімічної та біологічної зброї, морської сфери та нафтопереробної галузі, а також експорт або використання в росії авіаційного палива та паливних добавок. рф також буде заборонено надавати технічну допомогу, фінансові та брокерські послуги, пов'язані з імпортом чавуну та сталі.

Електроніка, яку через паралельний імпорт намагаються завозити на рф, зокрема смартфони і годинники Samsung, iPhone, ігрові приставки PlayStation, Xbox і Nintendo, стала дорожче на 10–20 % за аналогічні, офіційно завезені до початку військового вторгнення росії в Україну. Також на них не поширюється офіційна гарантія, тому покупцям залишається сподіватися лише на порядність продавця.

російські аграрії скаржаться на нестачу запчастин для іноземної техніки, частка якої сягає 30–40 %. Санкції ЄС прямо забороняють імпорт комплектувальних, а залишки на складах закінчуються. До осені ситуація стане критичною для більшості підприємств з іноземною технікою. Учасники ринку визнають, що замістити потужні західні машини технікою рф неможливо, комплектувальних російського виробництва також бракує. голова правління асоціації дилерів сільгосптехніки алтинов заявив, що вартість залишків запчастин зросла в середньому на 30–50 %, проте на підприємствах кажуть, що на практиці ціна зросла на 80–100 %. «Аналоги до 40 % артикулів запчастин, за грубою оцінкою, можна знайти у вільному доступі, але решта 60 % – складно чи неможливо. І цей баланс від бренду до бренду за провідними західними виробниками не дуже відрізняється», – наголосив алтинов. Найскладніша ситуація з технікою John Deere, тому що на росії її дуже багато і запчастини на складі швидко закінчуються. Частка техніки вже виводиться з експлуатації «на запчастини».

росстат зафіксував повернення споживчих очікувань населення до рівня початку 2015 року – таких поганих показників не фіксувалось на росії останні сім років. Характерна особливість поточної ситуації в тому, що песимістичніше за інших на перспективу розвитку економіки дивиться російська молодь, яка бачить більше сенсу в заощадженні грошей, ніж у здійсненні великих покупок. За даними росстату, в другому кварталі 2022 року індекс споживчої впевненості (середній показник змін, що відбулися, та очікувані зміни матеріального становища, оцінок економічної ситуації у країні та сприятливих умов для великих покупок) знизився на 31 %, втративши за квартал 10 процентних пунктів. Найгірше в короткостроковій перспективі особистих доходів відчуває себе молодь 16–29 років: із 17 % у першому кварталі їх частка збільшилась до 32 % у другому кварталі.

Трансформація російського ринку газованих напоїв через скорочення присутності на росії Coca-Cola і PepsiCo призвела до нестачі вуглекислого газу. Дефіцит інгредієнта оцінюється в 1020 % і може призвести до скорочення асортименту напоїв.

Статистика виробництва сталі на рф за перші п’ять місяців 2022 показала зниження на 2,3 %. Аналітики вважають, що основне падіння виробництва у російських металургів відбудеться в другій половині року, на що вказує, зокрема, скорочення закупки залізної руди на 25–30 %.

російська влада більше не оприлюднює офіційну статистику про виробництво сталі, на підставі якої можна було б робити висновки щодо впливу міжнародних санкцій на галузь. Проте свій прогноз надав співвласник групи компаній нлмк лісін: російські підприємства чорної металургії за підсумками року зменшать виробництво на 15 % (на 11 млн тон). У нлмк вважають, що найбільше зниження відбудеться в другому півріччі, коли виробництво впаде на 9 млн тон (на 26 %) порівняно з другим півріччям 2021 року.

госдума у першому читанні ухвалила законопроєкт, що передбачає засекречення інформації про золотовалютні резерви росії.

На тлі високої інфляції та загальної нестабільної економічної ситуації на росії на мікрофінансовому ринку зростає частка термінових позик «до зарплати» і, за оцінками фахівців, така тенденція продовжиться до кінця року. Навіть під час пандемії запозичень було менше: у травні 2020 року на цю категорію припадало 6 % заявок, а у травні 2022 року – 10 %. За даними національного бюро кредитних історій, у травні 2022 року було видано 2,38 млн «позик до зарплати» (до 30 тис. руб. терміном до 30 днів) на 21,59 млрд руб. Це максимальний обсяг із грудня минулого року і на 16 % вищий, ніж роком раніше. За повідомленням центробанку, у січніберезні на росії було видано мікропозики на 175 млрд руб. «В країні висока інфляція, зарплати не встигають за зростанням цін. Тому навіть люди, які працюють і формально зберегли рівень доходів, починають відчувати фінансові труднощі», – пояснює ситуацію гендиректор webbankir пономарьов.

мінфін запропонував іноземним власникам російських євробондів отримати виплати в рублях. Для цього треба підписати письмову відмову від усіх потенційних претензій до емітенту щодо цього платежу в майбутньому. «Іноземні інвестори зможуть без обмежень конвертувати та вивести за кордон рублеві виплати по євробондах рф, якщо не буде перешкод з боку влади їхніх країн», – заявив міністр фінансів сілуанов.

У поточному році мінздравоохранєнія росії значно знизив закупівлі дорогих сучасних іноземних препаратів для лікування ВІЛ, які не мають аналогів, збільшивши закупівлю дешевших ліків. Таке рішення пояснюють тим, що фінансування для забезпечення препаратами пацієнтів не збільшується, проте на росії зростає кількість пацієнтів із ВІЛ.

Сибірські виробники зерна попередили уряд рф про зниження експортного потенціалу регіону через чинні на росії експортні обмеження та політику Казахстану, яка їм не подобається, у сфері залізничних перевезень.

мід рф попереджає співргромадян, що відпочивати в Греції небезпечно, адже там фіксують «випадки агресії та дискримінації». Про це заявив директор четвертого європейського департаменту мід юрій піліпсон. Більшість балканських країн вже є не дружніми щодо росіян. «Не бачимо протипоказань для відвідування Туреччини, Сербії, Боснії та Герцеговини. Звичайно, і тут певна обачність не зашкодить», – наголосив він.

За інформацією асоціації туроператорів росії, іноземних туристів на росії цього літнього сезону фактично не буде. Туроператори чекають на незначну кількість мандрівників з країн Близького Сходу, Південної Кореї та Південно-Східної Азії.

Європейські санкції відчутно позначилися на швидкості мобільного інтернету у росіян: відхід вендорів, які постачають обладнання для російських операторів, змусив останніх демонтувати частину обладнання із населених пунктів із невеликою кількістю абонентів. Шведська Ericsson та фінська Nokia припинили постачання обладнання до росії майже одразу після початку війни в Україні. Після ухвалення на початку квітня п'ятого пакета санкцій ЄС, який забороняє постачання до росії телеком-обладнання, обидві компанії оголосили про вихід з російського ринку. Пізніше, нічого не оголошуючи, китайська Huawei припинила постачання і перестала відповідати на запити російської сторони: незважаючи на те, що Китай вважається дружньою для росії країною, Huawei може мати проблеми з бізнесом у західних країнах.

Американський виробник спортивного взуття та одягу Компанія Nike на тлі агресії рф проти України вирішила піти з російського ринку. Сайт і додаток Nike будуть недоступні на росії.

Фінська компанія Tikkurila остаточно відмовилась експортувати товари на рф найближчими роками.

Через обурення міжнародної спільноти російською військовою агресією проти України 21 загальноросійська спортивна федерація та олімпійський комітет росії усунені від міжнародних змагань.

У закритому бюлетені від 15 червня Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) зазначила, що на росії не вирішені проблеми зі забезпечення безпеки авіаційних польотів.