26.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/26/2024
singleNews

Посол США в Україні Бріджит Брінк після російської ракетної атаки по Києву вранці 25 березня закликала не витрачати час та надати Україні допомогу негайно.

«Доля демократії, я вважаю, поставлена на карту. Тому нам потрібно підтримувати Україну», – заявила посол США у Сполученому Королівстві Джейн Гартлі.

«росія плавала Чорним морем з 1783 року, але зараз змушена обмежувати свій флот портами. І навіть там путінські кораблі тонуть!», – міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс відреагував на повідомлення про ураження ЗСУ великих десантних кораблів рф «ямал» і «азов» у тимчасово окупованому Севастополі.

Україна та Іспанія домовилися прискорити підготовку безпекової угоди.

Глава уряду Іспанії Педро Санчес пообіцяв Україні подальшу підтримку цього року щодо захисту від рф.

За результатами опитування, 75 % поляків підтримують надання гуманітарної допомоги Україні, 67,6 % – військової допомоги у форматі боєприпасів, стрілецької та іншої піхотної зброї, допомоги важкою зброєю – 54,1 % відповідно.

Держпідприємство (ДП) «Агенція оборонних закупівель» України та Організація закупівель і логістики Міністерства оборони Данії (DALO) підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю в оборонних закупівлях.

Фонд UNFPA (Фонд ООН у сфері народонаселення) за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки для Донецької та Херсонської областей.

рф

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс упевнений, що російські ракети над країнами НАТО можна і потрібно збивати.

Начальник Генштабу Кайтселійта (естонський добровольчий Союз оборони) полковник Ееро Ребо вважає, що попри обмежені ресурси, українцям вдалося боляче вдарити по паливній галузі рф.

Рада ЄС офіційно ухвалила рекомендацію, що закликає країни-члени продовжувати скорочувати споживання газу до 31 березня 2025 року щонайменше на 15 % порівняно з середнім споживанням між 1 квітня 2017 року та 31 березня 2022 року.

Туреччина та Грузія ведуть переговори щодо постачання енергоносіїв до ЄС в обхід рф.

Глава МВС Німеччини Ненсі Фезер після теракту у подмосковьє попередила про гостру загрозу з боку терористів-ісламістів та водночас наголосила на «новому вимірі» гібридних загроз з боку росії.

Міністр внутрішніх справ Молдови Адріан Ефрос стверджує, що росія не відмовилась від планів захопити Молдову.

МЗС Киргизької Республіки закликало громадян утриматись від поїздок на росію.

Одна з найбільших нафтосервісних компаній SLB наголосила, що здійснює посилені заходи контролю, «щоб запобігти та заборонити будь-які постачання та підтримку технологій на росію», – заявив головний виконавчий директор компанії Олів’є ле Пеш. Наголошено, що в довгостроковій перспективі такі заборони погіршать здатність росії розробляти морські нафтові родовища.

2023 року Німеччина скоротила постачання ліків на росію на 20 %, до 238,7 млн. упаковок.

Ціни на росії з кінця 1999 по 2024 офіційно зросли в 8,94 раза, а військовий бюджет – у 65,2 раза. Розрахунки на основі офіційних даних показують, що військові витрати – одна зі значних причин російської інфляції не лише за два військові роки, а й за всю останню чверть століття. Громадяни в складчину оплачували майбутню війну бюджетними мільярдами, а потім, окремо – власною готівкою біля магазинного прилавку.

На початку 2024 року на росії помітно збільшилися середні ціни на перельоти всередині країни. За даними росстату, в січні ціни в середньому збільшилися на 33,9 %, а в лютому – на 42 % до 7 244 рублів. У лютому середня вартість авіаперельотів зросла на 12,7 %, що є найбільшим стрибком із 2008 року. У березні авіаквитки продаються за цінами вже на 50 % вище, ніж минулого року. Особливо високими ціни на внутрішні авіаперельоти на росії будуть на травневі свята.

25 березня індекс ртс (основний індикатор фондового ринку росії) на біржових торгах знизився на 1,25 %, до 1099,16 пункту – найнижче з 28 лютого. Курс долара США підвищився на 0,15 %, до 92,93 руб/$, євро – на 0,2 %, до 100,4 руб/€, юань – на 0,48 %, до 12,8 руб.

2023 року телекомунікаційна галузь рф набрала 45,7 оціночних балів внутрішнього російського рейтингу показників економіки проти 61 балів роком раніше, медицина – 42,3 бала після 55,8 у 2022 році.

На сєвєро-кавказской жєлєзной дорогє рф накопичилось понад 2,5 тис. цистерн з нафтопродуктами через постійні проблеми із проїздом через кримскій мост і необхідність очікування на морські пороми й танкери. Деякі цистерни вже простоюють по півроку.

Загальний дефіцит нафтобензинових цистерн на рф досяг майже 45 тис. одиниць. Нафтові компанії лобіюють зняття заборони на продовження термінів служби непридатних до експлуатації цистерн, водночас російская жєлєзная дорога та вагонобудівні підприємства проти такого рішення через високий ризик виникнення аварійних ситуацій.

Інвестиції підприємств у розвиток лісової галузі рф за підсумками 2023 року зменшились на 4,8 %. Компанії заявляють про труднощі із залученням інвестиції у переробку лісу та відсутність високотехнологічного обладнання на тлі міжнародних санкцій проти рф.

Два енергоблоки новочєркаской грес у ростовской області через пожежу виведено з експлуатації.

У перші вихідні дні після теракту в «крокус сіті холл» відвідуваність торгових центрів москви знизилася на 30–35 %, у цілому на росії – на 15–20 %. Прогнозується, що найближчі тиждень-два кількість відвідувачів у столиці рф становить 50–70 %.

Двох засуджених до 20 років позбавлення волі за масове вбивство у 2010 році у станіцє кущєвской рф помилували за участь у війні з Україною.

Литовські політики, за прикладом Польщі, обговорюють можливість закриття ще одного прикордонного переходу на кордоні з рб. Для роботи планують залишити лише один прикордонний перехід – пункт М'ядиненка (Камінний Лог), який має запрацювати на повну потужність після реконструкції.

Польща запровадила обмеження на вивезення до рб автомобілів з об'ємом двигуна 1,9 літра та більше. Це обмеження стосується і машин вартістю понад 50 тисяч євро. За даними незалежних експертів, під час війни постачання машин з ЄС до рб  підскочили вчетверо. Лише за дев'ять місяців минулого року з Німеччини, Литви та Польщі до рб вивезли майже 60 тисяч машин. На тлі війни рб  стала перевалочною базою для постачання люксових автомобілів на десятки мільйонів доларів до рф, незважаючи на бойкот і санкції.

У рб  продовжує зростати дефіцит працівників. Згідно з даними загальнореспубліканського банку вакансій на 25 березня в цілому по країні не вистачає 140,9 тисяч фахівців і робітників, що на 3,6 тисяч більше, ніж минулого місяця. Нинішній показник – це антирекорд. Відмітку в 140 тис. вакансій було подолано наприкінці жовтня минулого року.

Маршрутники, які возять пасажирів із регіонів до мінска, піднімають ціни. На деяких маршрутах вартість квитка виросла одразу на 5 рублів.

У суді лєнінского района мінска відбувся суд над чоловіком, який вигукнув із вікна своєї квартири гасло «Живе Бєлорусь». Суд визнав чоловіка винним у «пікеті» та призначив 13-добовий арешт.

За останні 10 років кількість шлюбів на рб скоротилося більш ніж на 30 %.