27.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/27/2024
singleNews

Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель  назвав «воєнними злочинами» масовані ракетні удари рф по українських містах протягом останнього тижня.

Уряд Ісландії виділить майже два мільйони євро на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України.

Словенія також підтримає чеську ініціативу щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України в країнах за межами Євросоюзу, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Литва готова виділити всі заморожені у країні активи рф Фонду відновлення України в рамках європейської програми підтримки Ukraine Facility.

Україна та Швеція домовилися поглибити співпрацю в ядерній галузі для зміцнення енергетичної безпеки в Європі, включаючи розробку ядерного палива західного виробництва для заміни російських поставок та використання досвіду України у підтримці стабільної роботи атомної енергетики у воєнний час.

Кабінет міністрів Японії схвалив план продажу майбутніх винищувачів наступного покоління іншим країнам. У грудні 2023 року зміни в законодавстві  дозволили Японії продавати Сполученим Штатам ракети Patriot, які були на озброєнні країни, допомагаючи цим замінити боєприпаси, які Вашингтон відправляє в Україну.

Президент Литви Гітанас Науседа стверджує, що на рівні лідерів Європейського Союзу розуміння того, що росія має зазнати поразки в Україні, розширюється, тому що інакше «буде продовження цієї трагічної історії».

Японія передала Україні 25 одиниць техніки Komatsu для меліоративних робіт.

Українські біженці в Естонії можуть отримати право жити в муніципальних квартирах. Ремонт 11 багатоквартирних будинків для українських біженців у місті Силамі коштував Естонії приблизно 200 тисяч євро. За умовами договору оренди муніципалітет має здати житло українським біженцям терміном на один рік, після чого обмежень щодо оренди не буде.

рф

Міністерство фінансів США ввело санкції проти 13 компаній і двох фізосіб у секторах фінансових послуг і технологій росії. Компанії з «чорного списку»  допомагали  створювати  та  експлуатувати послуги на основі блокчейну,  або забезпечували  платежі у віртуальній валюті у фінансовому секторі рф, що давало змогу ухилятися від санкцій. Зокрема йдеться про  компанії  b-crypto, «сістєми раздєльного рєєстра», «лайтхаус», «цєнтр разработкі елєктронних платьожних срєдств», «атомайз», «веб3 технології» та «веб3 інтегратор».

Керівник Служби безпеки та інформації  Чехії Міхал Куделка вважає, що поточна безпекова ситуація в Європі та світі найбільш загрозлива з часів Другої світової війни. «Агресивна рф – це серйозна загроза для демократичних європейських держав», – зауважив Куделка. 

Поліція безпеки Фінляндії Supo вважає, що росія, як і раніше, залишається найсерйознішою загрозою національній безпеці країни.

Глава уряду Італії Джорджія Мелоні заявила, що її не лякає погрозлива риторика рф.

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що ані Євросоюз, ані НАТО, ані його країна не ведуть підготовку до жодної війни (агресії) попри загрозу з боку рф і розв’язану нею війну проти України, тому що «жоден з альянсів, членом яких є Іспанія, не є наступальним, усі вони є оборонними альянсами».

Сполучене Королівство передає £300 тисяч на кібербезпеку Міжнародного кримінального суду.

Індія збільшує постачання американської нафти через посилення санкцій проти рф.

Китайський Kunlyn Bank  з 29 березня повністю припиняє обробку  платежів з росії.

За підсумками 2023 року через міжнародні санкції рф втратила на експорті дерева приблизно 22 млрд руб.

російська влада наказала компаніям скоротити видобуток нафти у другому кварталі до дев’яти мільйонів барелів на день до кінця червня. Видобуток нафти в росії у квітні, травні та червні впаде приблизно на 3,6 %, 4,1 % і 4,9 % відповідно до березня.

міненерго рф планує зобов’язати населення добровільно знизити споживання електроенергії. Щоб розвантажити енергосистему, росіяни повинні будуть перейти на тарифи комерційних підприємств, які на 34 % вищі за ті, що застосовуються до громадян.

За підсумками перших двох місяців поточного року виробництво курячих яєць на рф впало на 1,8 відсотка порівняно з тим же періодом роком раніше, до 6,11 мільярда штук. У натуральному вираженні показник знизився на 110,1 млн. яєць.

У лютому жителі рф витратили на купівлю вживаних машин 454,3 млрд рублів – на 22 % більше, ніж у січні (371,9 млрд. рублів), і на 19 % перевищує результат річної давності (у лютому 2023 року – 382,3 млрд. рублів). На машини, старші за 10 років, витрати виросли з 35,2 % у лютому 2023 року до 41,2 % у лютому 2024 року.

Частка прибуткових російських банків у лютому скоротилася з 90 % до 77 %, або з 292 фінустанов у січні до 248 у лютому.

У лютому чистий прибуток банківського сектора росії скоротився на 6 % (на 90 млрд. руб порівняно з січнем (порівняно із лютим 2023 року – на 22 %), повідомив цєнтробанк. Прибутковість на капітал також знизилась на 23 % порівняно з січнем та на 29 % – порівняно з лютим минулого року.

Передвиборчі обіцянки путіна потребують додаткових 2 трлн руб на рік бюджетних витрат, що примушує владу запровадити з 2025 року «прогресивну» (залежно від доходу) систему оподаткування доходів фізичних осіб. Водночас, на думку економістів, крім короткострокового поповнення бюджету за рахунок підвищення податків для працездатного населення, у подальшому за будь-яким сценарієм таке оподаткування матиме негативний вплив на всі макроекономічні показники росії і втрати від 0,05 % до 1,3 % ввп рф.

З початку 2024 року на росії підвищили вимоги до іпотеки для індивідуального житлового будівництва – тепер початковий внесок становить майже 30 %. Водночас кредити з найбільшим середнім розміром початкового внеску зафіксовано в ніжєгородской (33,7 %), тюмєнской (33 %), новосібірской (32,8 %), свєрдловской (30,6 %), ростовской (30,6 %) областях.

За даними російської компанії «інтуріст» туристичні та бізнесові поїздки на москву скоротились до 50 %, поїздки до інших країн – на майже 15 %.

2023 року росіяни 476,3 млн. разів звертались за допомогою до медичних закладів, що на 12,8 млн. відвідувань більше, ніж у 2022 році (463,5 млн.), повідомив мінздрав рф.

Минулого року послуги платної медицини на росії у середньому подорожчали на 10 %, найбільше в стоматології – на 13 %.

Через брак кур'єрів і пакувальників російські ретейлери почали піднімати ціни на товари в онлайн-каналах швидше, ніж у магазинах. Зараз у великих мережах товари з доставко на 5–10 % дорожчі, ніж на полицях магазинів.

Сумарний коефіцієнт народжуваності на росії (середня кількість дітей однією жінку) становить 1,41 за підсумками 2023 року, свідчать дані росстату. Показник став мінімальним за 17 років – востаннє нижчий коефіцієнт народжуваності фіксувався 2006 року (1,31). Найменші показники – в лєнінградской області  – 0,88. За даними базового сценарію демографічного прогнозу росстату, у 2024 році «коефіцієнт народжуваності опуститься до 1,32».

Близько 2,5 тисяч пєтєрбургцєв хочуть призвати на військову службу в рамках весняного призову з 1 квітня по 15 липня, повідомив воєнний комісар пєтєрбурга марат урмансов на засіданні правітєльства пєтєрбурга 26 березня. Перші відправки призовників розпочнуться в другій половині квітня.

російський пасажирський Boeing, що виконував рейс красноярск – благовєщєнск, через технічні несправності запросив екстрену посадку на чітє.

Консалтингова компанія Brand Finance опублікувала нову редакцію рейтингу країн за показником м'якої сили. Вперше туди потрапила і рб на 87 місце зі 193 країн-учасниць. М'яка сила – це глобальне сприйняття країни на міжнародній арені. Сюди входять культурний вплив, пізнаваність національних брендів і сприятливі умови для іноземних інвестицій та бізнесу. У першій п'ятірці значаться США, Велика Британія, КНР, Японія та Німеччина.

уряд рб на півроку продовжив тимчасову заборону на вивезення за межі країни  до держав – членів Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) товарів за переліком. У списку міститься 254 види товарів від легкових автомобілів, залізничних локомотивів, вагонів та тракторів до пилососів, телефонних апаратів та дитячого пластиліну.

Китайські вантажівки витіснили білоруський маз із російського ринку. Лідером на ринку вантажних автомобілів є SITRAK. У лютому 2024 року в рф  було реалізовано 2 294 нових вантажівок цієї марки, що на 55,3 % більше стосовно лютого 2023 року. Продаж вантажівок маз на російському ринку залишився практично на рівні минулого року. У лютому 2023 року було реалізовано 440 одиниць вантажної техніки, у лютому – 445 одиниць.

самопроголошений президент рб лукашенко вимагає припиняти будь-які військові провокації на кордоні. «… будь-яка провокація має припинятися збройним шляхом. Нема чого з ними жартувати. Порушили державний кордон – до знищення. Ніхто не повинен ні з ким церемонитися», – заявив він.

У бєлстатє повідомили, що рівень бідності в країні вищий серед чоловіків, аніж жінок. Так, серед чоловічого населення у 2023 році серед бідняків виявилося 4,3 %, а серед жінок – 3,2 %. Роком раніше – 4,6 % та 3,4 % відповідно.
Директора білоруського державного академічного музичного театру Сергєя Пукіта звільнено зі посади після виступу в тєатрє сімфонічєского оркєстра воронєжского концертного зала з програмою «антологія російского рока». У програмі концерту прозвучала композиція «пєрємєн!» совєтского рок-гурту «Кіно», а всі присутні стоячи аплодували.