28.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/28/2024
singleNews

Україна отримає 1,5 млрд доларів США позики на підтримку політики розвитку через механізм Світового банку під гарантії урядів Японії та Сполученого Королівства.

Адміністративна рада Банку Розвитку Ради Європи затвердила проєкт «НОМЕ. Компенсація за знищене майно», що передбачає надання Україні кредиту обсягом 100 млн євро. Кошти планують спрямувати на підтримку механізму прямої допомоги, завдяки якому учасники бойових дій, особи з інвалідністю та багатодітні сім'ї отримають компенсацію за знищене внаслідок бойових дій та терористичних атак росії житло.

Міжнародний реєстр збитків від російської агресії (RD4U) 2 квітня 2024 року відкриє процес подання заяв про відшкодування збитків, втрат або шкоди, завданих російською агресією проти України.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський повідомив, що Україна може отримати 1,5 млн снарядів у межах «чеської ініціативи».

Міністр оборони Франції Себатьєн Лекорню запевнив, що Париж незабаром зможе надати Україні 78 самохідних артилерійських установок Caesar, а також 80 тисяч 155-мм снарядів до кінця поточного року.

Французька компанія Delair поставить для Збройних Сил України 400 своїх розвідувальних дронів, контракт на виробництво яких уже укладено.

У Варшаві (Польща) запрацювала «коаліція бронетехніки» для України.

Україна та Швеція планують «якнайшвидше» розпочати переговори про укладення двосторонньої угоди про співпрацю в безпековій сфері.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом вважає, що країни НАТО мають прагнути створити більше «стратегічних труднощів» росії, аби приборкати її поведінку.

Латвійська національна авіакомпанія airBaltic заявила про готовність відновити польоти до Києва, Львова та Одеси, коли це дозволять умови, пов'язані з безпекою.

Уряд Латвії вирішив продати на аукціоні земельну ділянку в центрі Риги і розташований на ній «дім москви», який раніше належав уряду столиці рф і був націоналізований за рішенням Сейму, а кошти планують передати на підтримку України.

39 нобелівських лауреатів підписали відкритого листа, в якому закликали світову спільноту посилити підтримку України в боротьбі з росією та не визнавати путіна президентом рф.

У 38-му звіті ООН щодо ситуації з правами людини в Україні за період із 1 грудня 2023-го по 29 лютого 2024 року організація зафіксувала страту окупантами рф 32-х українських військовополонених.

Глава МВС ФРН Ненсі Фезер запевнила, що німецькі правоохоронці «зроблять все для захисту української команди та її вболівальників» під час проведення чемпіонату Європи з футболу, який пройде в країні влітку.

Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шеппс закликав країни Європейського Союзу не вводити обмеження у торгівлі з Україною під час війни.

рф

Європейський Союз матиме достатні запаси газу наступної зими, а країни Центральної Європи, які досі закуповують російський трубопровідний газ, працюють над альтернативними джерелами імпорту на випадок припинення транзиту через Україну.

Через санкції США російський додаток мir рay видалено з магазину Google Play. З 3 квітня картки «мір» (оператором є російська національная сістєма платьожних карт) будуть заблоковані по всьому світу.

Компанія Samsung на своєму сайті оголосила, що з 3 квітня безконтактні платежі до Samsung Pay з картами «мір» перестануть працювати на території росії.

російські нафтові компанії стикаються з серйозними затримками під час отримання платежів за експортовані нафту і нафтопродукти через посилення перевірок банків у Китаї, ОАЕ та Туреччині на дотримання санкцій США. Тепер перекази коштів на росію можуть затримуватися тижнями і навіть місяцями.

Швейцарія заявила, що через російську агресію проти України не має наміру підписувати Договір про заборону ядерної зброї.

Фінляндія відмовила у дозволі на польоти турецькій авіакомпанії Southwind Airlines через її зв'язки з росією.

Наприкінці 2023 року активи на рахунках нерезидентів у російських брокерів скоротились до 6 % проти зростання на 20–35 % у попередні три квартали. Через міжнародні санкції проти рф, які посилюються майже кожні два місяці, ОАЕ, Беліз та Саудівська Аравія поступово втрачають інтерес до рф.

Іноземні компанії масово продають на росії свої активі, незважаючи на можливі наслідки як для організаторів торгів, так і для нерезидентів, які беруть участь у купівлі.

Через посилення міжнародних санкцій російська компанія інтернет-рекрутменту headhunter group plc змінює реєстрацію з Кіпру на калінінградскую область.

російській банк втб намагається уникнути міжнародних санкцій продажем частини заблокованих активів «сторонньому контрагенту» на 900 млрд. руб, частину яких банк хоче розблокувати у квітні.

мінекономікі рф повідомило, що 29 суб’єктів рф не виконали план інвестицій у розвиток економіки регіонів, 23 – втратили робітників.

Через російську кризу та колосальну заборгованість регіонів у майже 1,6 трлн руб. влада рф вимагає від суб’єктів федерації повернути третину боргу за наявними графіками, а дві третини перенесла з 2025–2029 років на 2030–2039 роки.

Ослаблення російського рубля до інших валют та складності з виведенням коштів за межі рф призвели до того, що у першому кварталі 2024 року росіяни на 50 % скоротили купівлі нерухомості в інших країнах, зокрема в Туреччині – втричі, де в січні-лютому 2024 року росіяни придбали в 950 об’єктів проти 2,7 тис. роком раніше. В ОАЕ російських заявок поменшало на 25,8 %.

москва зайняла перше місце в рейтингу міст-мільйонників за недоступністю іпотечного житла. З березня 2020-го до березня 2024 року середня ціна квадратного метра в старих межах москви збільшилася на 80 %, на новой москвє – на 92 %.

На москвє і подмосков’є кількість придбаних населенням квартир за договором пайової участі в лютому скоротилась на 6 %, санкт-пєтєрбургє та області – на 3 %. Порівняно з січнем ринок продажів на москвє скоротився на 14 %, санкт-петербургє – на 44 %. На краснодарском крає розпродано лише 26 % побудованих квартир, на лєнінградской області – 23 %.

2023 року вартість технічної експлуатації об’єктів нерухомості на росії зросла на 15 %.

На росії великі проблеми із забезпеченням терапією ВІЛ-інфікованих пацієнтів у установах федерального медико-біологічного агентства.  Пацієнтам відмовляють у видачі ряду антиретровірусних препаратів, тому доводиться змінювати терапію без медичних показань. Зокрема призначають АРВ-препарати, які раніше були скасовані за медичними показаннями або через побічні ефекти, що виникли. Така ситуація може спровокувати прогрес захворювання, розвиток резистентних форм вірусу, появу ВІЛ-асоційованих захворювань.

З початку року на росії продали понад 3,5 млн упаковок антидепресантів на загальну суму майже 3 млрд рублів. Приріст продажів у грошовому значенні становив 45 % порівняно з аналогічним періодом на початку 2023 року, у натуральному вираженні – 33 %.

Через значні втрати російських окупантів на війні проти України сім’ї  загиблих «покращили своє матеріальне становище», поклавши до банківських заощаджень 1,1 трлн руб (збільшення на 2,5 %) на тлі зняття готівки в січні (мінус 0,7 %). «Це нетипово для лютого і є рекордом для цього місяця», –  заявив цєнтробанк рф.

госдума ухвалила у першому читанні законопроєкт, який дозволяє членам сімей російських окупантів, які воюють проти України, реєструватись на тимчасово захоплених рф територіях України «за дорученням» окупанта.

У столиці Чехії Празі офіційно відкрився Офіс демократичних сил Білорусі.

бєлстат засекретив реальні дані про пенсії за січень–лютий цього року, не опублікувавши їх у своїй новій збірці соціально-економічного розвитку країни. За останніми оприлюдненими даними, в січні цього року реальні пенсії впали порівняно з груднем 2023 року на 0,8 %. Ці виплати знижувалися чотири місяці поспіль – у січні нинішнього року, грудні, листопаді та жовтні минулого.

За даними бєлстата, чистий прибуток білоруських компаній впав на 33,6 %, порівняно з січнем минулого року. Робота підприємств стала менш рентабельною – всього 5,6 % у середньому, тоді як рік тому було 7,7 %. Збиткових організацій побільшало, а їхня частка серед усіх підприємств країни досягла 20,7 % (у січні 2023-го таких було 19,2 %). Сума чистих збитків за січень досягла 794 млн рублів, підскочивши за рік на 75 %. Кредиторська заборгованість підприємств зросла на 16 % порівняно із січнем минулого року, і на 1 лютого становила понад 77 млрд рублів. Дебіторська заборгованість зросла на 9,5 %, становивши 65,8 млрд рублів.

білоруська автомобільна асоціація просить чиновників вивести автомобілі з-під цінового держрегулювання, яке істотно ускладнило роботу суб'єктів господарювання в автомобільній сфері. На ситуацію також вплинуло домінування на авторинку бєлджі. В асоціації зазначають, що за підсумками 2023 року частка проданих автомобілів Geely (та BelGee) становила понад 72 % на білоруському ринку.

Ліміти безмитного ввезення товарів для особистого користування, що ввозяться наземними видами транспорту до рб,  з 1 квітня 2024 року знизяться до 500 євро та 25 кілограмів. Нині обмеження становлять 1 000 євро та 31 кілограм.