28.06.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

6/28/2022
singleNews

На росії вперше з 1918 року відбувся дефолт за суверенним боргом в іноземній валюті через введені санкції, які унеможливили платежі закордонним кредиторам. Це є ознакою того, що країна перетворюється на «економічного, фінансового та політичного ізгоя».

Лідери «Великої сімки» готові взяти на себе зобов'язання з безстрокової підтримки Україні для її захисту від російського вторгнення.

«Ми продовжуватимемо надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку, а також підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно», – йдеться у спільній заяві.

Інші основні тези документа:

– засудження агресивної та неспровокованої агресії росії за підтримки білорусі, засудження невиправданого використання рф ядерної риторики;

– Україна має ухвалити рішення про майбутнє мирне врегулювання конфлікту самостійно та вільно від зовнішнього тиску чи впливу;

– G7 продовжить координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці, а також матеріальну, навчальну та матеріально-технічну, розвідувальну та економічну підтримку для ЗСУ;

– «Велика сімка» готова разом із зацікавленими країнами й установами та Україною домовитися про зобов'язання у сфері безпеки, щоб допомогти Україні захистити себе;

– G7 готова розширювати співпрацю з Україною в галузі розвідки та обміну інформацією, інформаційної безпеки та безпеки на морі;

– «Велика сімка» засуджує воєнні злочини росії, напади на мирних жителів та об'єкти цивільної інфраструктури, а також пов'язане із конфліктом сексуальне та гендерне насильство;

– росія несе величезну відповідальність за зростання загроз у глобальній продовольчій безпеці, G7 закликає росію припинити атаки на сільськогосподарську й транспортну інфраструктуру, забезпечити вільний прохід продовольчих вантажів з українських портів у Чорному морі;

– лідери G7 узгодять і розширять санкції, спрямовані на подальше обмеження доступу росії до ключових промислових ресурсів, особливо до тих, що підтримують російську військово-промислову базу й технологічний сектор;

– G7 домагатиметься дозволу використовувати доходи, отримані від будь-яких нових мит на російські товари, для допомоги Україні;

– G7 візьме на себе зобов'язання допомогти Україні покрити короткостроковий дефіцит бюджетного фінансування.

Також у своїй заяві лідери країн G7 закликали негайно повернути на батьківщину громадян України, вивезених до росії без їхньої згоди.

Помічник Президента США з нацбезпеки Джейк Салліван підтвердив інформацію, що США відправлять до України системи ППО середньої та великої дальності в рамках нового пакета допомоги.

У Білому домі спільно з партнерами у G7 анонсують нові санкції у своїй спільній заяві щодо підтримки України, щоб посилити економічний тиск на росію. «США у координації з G7 застосують численні зобов’язання, зокрема й санкції проти сотень осіб та компаній на додачу до понад тисячу тих, які вже під санкціями; вживатимуть заходів щодо обходу санкцій, застосувавши санкції проти компаній у кількох країнах – на додачу до понад 300, які вже у списку; застосують тарифи щодо сотень позицій російських товарів», – ідеться у заяві. Готуються нові санкції проти російського оборонпрому і постачання для його потреб, а США введуть вищі тарифи до понад 570 груп російських товарів, що коштуватиме росії близько 2,3 млрд доларів.

Британія надасть технологію для перевірки пшениці, аби вкрадене росією українське зерно не потрапило на світовий ринок. Міністр охорони довкілля Королівства Джордж Юстіс звинуватив росію у спробі отримати вигоду з кризи викраденням українського зерна і продажу його третім сторонам. За інформацією науковців, імовірно йдеться про ДНК-тестування пшениці.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що лідери країн НАТО на саміті у Мадриді ухвалять рішення щодо надання нового пакета допомоги Україні для боротьби з російським вторгненням. «На саміті ми погодимо посилений комплексний пакет допомоги для України. Він включатиме суттєві постачання в таких сферах, як захищений зв'язок, системи захисту від дронів та паливо», – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв істотно збільшити обороноздатність країн Балтії та запевнив, що росії не вдасться захопити Таллінн усупереч побоюванням Естонії. Столтенберг заявив, що новий військовий план, який буде узгоджено на щорічному саміті лідерів альянсу цього тижня, різко покращить його східну оборону, перемістивши фокус зі стримування на повну оборону союзницьких територій.

Канада 27 червня оголосила про запровадження додаткових санкцій проти фізичних і юридичних осіб, пов’язаних із оборонним сектором росії та білорусі. Під санкції потрапили зокрема шість фізичних та 46 юридичних осіб, пов’язаних із оборонним сектором росії, та 13 урядовців, двоє представників силового сектору і дві компанії з білорусі. Обмеження стосуватимуться і 15 громадян України, що підтримують російську окупацію.

Уряд Канади також вдасться до кроків для протидії діяльності російської дезінформаційної та пропагандистської машини, яку контролюють високопосадовці кремля. Прем’єр-міністр Джастін Трюдо також анонсував «додаткові та негайні кроки» для заборони експорту в росію певних передових технологій, що можуть посилити російський оборонний сектор – зокрема квантових комп’ютерів та відповідного програмного забезпечення і матеріалів.

Подібна заборона також вводиться і щодо білорусі; крім того, забороняється торгівля низкою товарів розкоші між Канадою та білоруссю.

Канадський прем’єр також підтвердив введення санкцій проти російського золота та часткову заборону його імпорту. Загалом із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Канада запровадила санкції проти понад 1 070 фізичних і юридичних осіб з рф, України та білорусі.

Суд України заарештував майно, що належить російським корпораціям на загальну суму понад 4,5 млрд грн. Під час досудового розслідування, розпочатого за фактом планування та ведення агресивної війни рф проти України, встановлено, зокрема й приховані в офшорних юрисдикціях, активи російських корпорацій, що могли використовуватись у підривній діяльності проти України. «Судом накладено арешт на корпоративні права дев’яти українських підприємств, які належать російським холдинговим компаніям «ростєх», «татнєфть», «русал» та «група гмс», а також на 70 об’єктів нерухомого майна, включаючи майнові комплекси та земельні ділянки, загальною вартістю понад 4,5 млрд грн», – повідомив Офіс генерального прокурора України.

Уряди України та Німеччини підписали угоду про надання Україні 1 млрд євро грантового фінансування. Кошти будуть спрямовані до держбюджету України для фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків під час воєнного стану. Ці кошти будуть спрямовані Україні через механізм адміністративного рахунку Міжнародного Валютного Фонду.

Україна отримала додаткові 65 млрд японських єн (приблизно $ 500 млн) пільгового кредиту в рамках кредитної угоди, яку підписали міністр фінансів Сергій Марченко та президент Японського агентства міжнародного співробітництва JICA Акіхіко Танака. Кредит надано на пільгових умовах: термін погашення кредиту – 30 років, зокрема пільговий період – 10 років; відсоткова ставка – 1 % річних. Кошти направлено до держбюджету для фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків, охорони здоров'я.

У Варшаві відкрилась перша за кордоном виставка знищеної російської техніки під гаслом «За нашу і вашу свободу».

На виставці представлені:

– основний бойовий танк російської армії – Т72Б (знищений силами оборони України під час бою 31 березня 2022 року біля с. Дмитрівка Бучанського району, у передмісті Києва);

– 152-мм САУ «Мста-С» (ушкоджена артилерією ЗСУ на Сумщині; в артилерійських дуелях з цією САУ беруть участь, зокрема, польські САУ «Краб»);

– зразки снарядів реактивних систем залпового вогню «Ураган» та «Смерч» (руйнівна невибіркова зброя, що використовується російською армією для атак на мирні українські міста та цивільні об’єкти, що є воєнним злочином).

На кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету стартував єдиний у сезоні трав'яний турнір «Великого шолому» Вімблдон. Британський триразовий чемпіон турнірів, експерша ракетка світу Енді Маррей із бажанням допомогти українцям, які постраждали від повномасштабної війни з росією, всі власні призові планує віддати на потреби наших співвітчизників. Окремо сам турнір передасть ще 250 тис. фунтів на допомогу українським біженцям у рамках ініціативи Tennis Plays for Peace і британського Червоного Хреста.

рф

Будівництво центрів обробки даних в регіонах росії зупиняється. «ростелеком-цод» заморозив регіональні проєкти через «несприятливу економічну ситуацію та дефіцит необхідного для будівництва імпортного обладнання». Водночас експерти заявляють, що вони передбачають подальше зниження комерційного попиту на дата-центри через зупинку проєктів цифровізації рф.

спецпредставник путіна із цифровізації дмітрій пєсков намагався заспокоїти росіян, заявивши, що відключити росію від інтернету неможливо – «влада підготувалася так, щоб російський інтернет продовжив існування, навіть якщо в нас його вимкнуть».

Через те, що європейські виробники обладнання для фармацевтичної індустрії, зокрема Syntegon та GEA, відмовились постачати запчастини, на росії можуть виникнути проблеми з випуском нових ліків. Зараз росіяни намагаються робити копії необхідних деталей та шукають альтернативних постачальників обладнання в Китаї та Індії. Проте приклад, який навів гендиректор компанії «герофарм» родіонов, типовий для багатьох учасників ринку. Зокрема, він поскаржився, що не може отримати від німецьких постачальників нові форматні частини. Якщо окремі деталі до наявних частин можна виготовити на росії, то нові розробити дуже важко. «Без них найближчим часом виробництво нових ліків, найімовірніше, буде ускладнено», – наголосив родіонов. За його словами, постачати ці частини через треті країни неможливо, тому що кожна з них виготовляється під конкретного замовника та має унікальний номер.

Водночас глава росфінмоніторингу чиханчин на зустрічі з путіним заявив, що відомство спільно з фсб працює над припиненням схем іноземних фармацевтичних компаній, які продають свої препарати через російських лікарів.

У першій половині 2022 року попит на складські приміщення у москві та області знизився на 51 % – до рівня 2020 року, коли на росії діяли найжорсткіші антиковідні заходи.

В «автовазі» повідомили, що для збереження колективу та робочих місць продовжать чотириденний режим роботи до 6 листопада.

У травні вартість рису в російських магазинах була на 36 % вище за аналогічний показник 2021 року. Оптові ціни зросли ще більше – на 67,1 %. У російському зерновому союзі це пояснюють тим, що на тлі міжнародних санкцій та послаблення рубля ціни збільшили всі учасники виробничого ланцюжка – від сільгосппідприємств до ретейлерів.

путін підписав указ про оголошення 2023-го роком педагога та наставника на росії. Водночас голова госдуми володін заявив, що викладачів, які під час роботи «ведуть пропаганду проти спецоперації рф в Україні, треба звільняти».

кремль заявив, що росія не виконуватиме рішення ЄСПЛ за позовом українського бізнесмена Ріната Ахметова, тому що країна вийшла з-під юрисдикції європейського суду.

мінфін повідомив, що не відмовляється виконувати боргові зобов’язання, але пропонує виплачувати їх у дерев’яних рублях.

засновник міжнародного інституту інтегративної нутріціології гончар пропонує населенню рф замінити червону рибу дешевшою тріскою.

Через значне зменшення іноземних туристів готельєри просять російську владу звільнити їх від податків за додаткові послуги, зокрема харчування, обслуговування в тренажерних залах, оренду конференц-залів. Частка цих послуг у загальному прибутку готелів може становити до 50 %. Проте експерти песимістично оцінюють шанси на такі преференції, оскільки влада зараз змушена терміново вирішувати проблеми системно значущих галузей, щоб врятувати їх від банкрутства.

посол рф у Греції маслов поскаржився, що грецька влада зупинила контакти з російським посольством і генконсульством.

Після того, як Microsoft припинила офіційні продажи операційної системи на росії, кількість запитів у Google щодо завантаження росіянами піратських версій ОС збільшилася на 80–250 %.

Адміністрація Білого дому заявила, що експорт США на росію за останні місяці скоротився на 97 %, російський імпорт може знизитись на 40 %. Водночас глава росфінмоніторингу чиханчин, каже, що фінансові операції росії з «недружніми» країнами скоротилися на 80 %.

США запровадять санкції проти компаній, які сприяють росії обійти запроваджені проти неї санкцій. «Міністерство торгівлі США зробить перші кроки проти компаній, які надають допомогу росії у питанні обходу накладених на неї санкцій. Їм буде заборонено купувати вироблені в США товари та технології, зокрема напівпровідники», – йдеться в заяві, що оприлюднена на сайті Білого дому. Обмежувальні заходи також торкнуться деяких фізичних осіб. Водночас будуть вжиті заходи щодо виявлення потенційних порушень експортного контролю.

Японія заморозить активи ще 70 фізичних і юридичних осіб рф та запровадить експортні обмеження проти 90 російських організацій, пов’язаних із оборонним сектором.

Фінляндія заборонила ввозити міцний алкоголь до росії.

На конгресі Міжнародної федерації важкої атлетики (IWF), що відбувся в столиці Албанії місті Тирана, жодного представника росії не обрали до керівних структур IWF.