29.01.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

1/29/2023
singleNews

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн напередодні саміту Україна-ЄС наступного тижня заявила, що Україна має безумовну підтримку з боку ЄС і що вона повинна виграти війну, аби захистити європейські цінності.

Польща веде переговори про створення танкової коаліції донорів Leopard 2A4, які нададуть Україні.

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес запевнила, що танки Leopard 2, які Іспанія відправить в Україну, прибудуть навесні.

США створили інститут моніторингу та розслідування незаконних дій шахраїв і корупціонерів, які використовують допомогу американського народу Україні під час повномасштабного вторгнення росії.

Державний департамент у співпраці з Департаментом охорони здоров’я та соціальних служб США оголосив про початок приватної спонсорської програми Welcome Corps. Ця ініціатива дасть змогу американцям підтримувати українських переселенців, які прибувають через Програму прийому біженців США (USRAP).

Республіка Хорватія внесе 1 млн євро до Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) на термінові потреби відновлення енергетичної інфраструктури України. На ці кошти буде придбано близько 50 потужних генераторів для забезпечення безперебійної роботи українських лікарень і шкіл.

рф

Посадовець Держказначейства США, що відповідає за протидію тероризму та фінансову розвідку, Брайан Нельсон 29 січня – 3 лютого зустрінеться з державними чиновниками, діловими та фінансовими колами Оману, Об'єднаних Арабських Еміратів та Туреччини, аби попередити про ризик втрати цими країнами доступу до ринку США за відносини з організаціями, які допомагають росії обходити санкції.

Країни G7 пропонують ЄС встановити стелю цін на дизельне паливо із рф на рівні $ 100–110 за барель. Остаточне рішення буде прийнято найближчим часом.

Естонія, Литва та Польща пропонують знизити стелю цін на нафту з рф до $ 40–50 за барель.

Нафтопереробні заводи росії, де працевлаштовано 120 тисяч росіян, готуються до скорочення виробництва на майже 20 %. Через міжнародне ембарго на російську нафту та нафтопродукти, нафтопереробні заводи рф мусять частково зупинити виробництво. Зупинення нафтопереробки (найбільшої галузі обробної промисловості, фактично 15 % промислового виробництва рф) стане рекордним за всю новітню історію росії. Загалом у простої перебуватиме 7,9 % потужностей НПЗ, або 26,55 млн. тон у перерахунку на сиру нафту, це на 5,9 млн. тон більше, ніж у 2022 році.

Найбільша видобувна компанія росії «роснєфть», яка постачала кожен другий барель, зазнає найсуттєвіших втрат: їй доведеться зупинити 12,3 % своїх потужностей; «лукойл» зупинить 5 % потужностей, «газпром» – 4 %.

центробанк рф повідомив, що станом на 1 січня 2023 року обсяг готівки в обігу становив 16,4 трлн. руб, що на 2,3 трлн. руб більше, ніж рік тому. росіяни продовжують виводити готівку із банківських установ, незважаючи на заяви влади, що нібито у фінансовому секторі все гаразд. Частка п’ятитисячних купюр зросла до 37 %, а номіналом 1 тисяча рублів скоротилась до 20 %.

У різних містах росії з 20 січня тимчасово припинили оформляти закордонні біометричні паспорти, що діють протягом 10 років. У регіональних управліннях мвд рекомендують росіянам «у разі термінової необхідності виїзду за межі рф» оформляти закордонні паспорти старого зразка терміном на п’ять років.

З 1 лютого всі фільми про чарівника Гаррі Поттера стануть недоступними в російських онлайн-кінотеатрах.

До переліку білоруських юридичних осіб, іноземним власникам яких заборонено продавати свій бізнес, рішенням уряду білорусі включено 1 849 компаній. Їхня вина полягає в тому, що «ними володіють особи з іноземних держав, які здійснюють недружні дії щодо білоруських юридичних і фізичних осіб».

За інформацією національного статистичного комітету, білорусь закінчила минулий рік зі споживчими цінами, що зросли на 12,8 %. При цьому інфляція у секторі продовольчих і непродовольчих товарів становила 13,8 % та 13,7 % відповідно. Сектор послуг подорожчав за рік на 10 %, незважаючи на те, що ця сфера здебільшого контролюється державою.